Péniszgörbület– Egy bizonyos ponttól visszafordíthatatlan!

A férfiak esetében kijelenthető, hogy nem igazán szeretnek orvoshoz menni még egy náthával sem, nemhogy egy súlyosabb, intim területet érintő problémával. A Peyronie-betegség, vagyis a péniszgörbület azonban olyan gond, ami egy bizonyos ponttól visszafordíthatatlan. A betegségről Dr. Leövey Gábor urológus szakorvossal beszélgettünk.

dr_-leovey-gabor
    Dr. Leövey Gábor

Mi pontosan a Peyronie-betegség?

A Peyronie betegség másik neve induratio penis plastica (IPP). Merevedéskor a pénisz barlangos testeibe vér áramlik, így azok kitágulnak, így a pénisz egyre keményebbé válik. Peyronie-betegség esetén a pénisz barlangos testeit körülvevő erős, rugalmas kötőszövetes tokjában (tunica albuginea) heges, fibrotikus plakkok, csomók alakulnak ki, ezek megakadályozzák, hogy a merevedés kialakuljon, merevedéskor a pénisz elgörbül. Súlyos esetben ez fájdalmas erekcióval és közösülési képtelenséggel jár. Szerencsére ritka betegségről van szó. Leginkább a 30-60 év közötti férfiakat érinti.

Hogyan alakulhat ki?

A betegség pontos oka még ismeretlen. Feltehetően visszatérő mikrotraumák (gyakori, intenzív közösülések),vagy autoimmun eredet is szerepet játszhat benne. Ugyanakkor rizikófaktor lehet a helytelen életmód, a dohányzás, és egyes betegségek jelenléte is. Ilyen a diabétesz és a krónikus prosztatagyulladás.

Mi a tapasztalata, a férfiak időben orvoshoz fordulnak ezzel a betegséggel, vagy halogatják, elodázzák a dolgot?

Tapasztalatom szerint a férfiak zöme időben fordul orvoshoz. Ez különösen igaz akkor, amikor a merevedés fájdalommal jár. Nagyon fontos, hogy még a legkisebb péniszgörbület is orvosi kezelésre szorul, ezért érdemes probléma esetén mielőbb szakorvoshoz fordulni. Mivel a folyamat egy ponttól már visszafordíthatatlan, az orvosi ellenőrzés nem odázható el. A péniszgörbület azon túl, hogy egészségügyi probléma, súlyos önértékelési zavarokat is okozhat, és a szexuális életet is negatívan befolyásolja.

Milyen kezelési lehetőségek jöhetnek szóba?

A betegség ellen konkrét gyógymód sajnos nincs. A tapasztalatok szerint E vitamin tartós szedése mellett nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése valamit segíthet. A plakkokba injektálással vagy iontoforézissel bejuttatott szteroid adása is megkísérelhető. Az eredményesség azonban csekély. Ugyanez vonatkozik az ESWL kezelésre is. (Az ESWL eredendően vesekövek testen kívüli lökéshullámú zúzására szolgál.)

Végleges megoldást a műtét jelenthet. Ez akkor indokolt, ha a görbület mértéke miatt a szexuális élet, a hüvelyi behatolás lehetetlen. Ez az operáció nem rutinműtét, és akár a merevedési képesség elvesztésével is járhat.

Milyen esélyekkel korrigálható a probléma?

A Peyronie betegség tehát "feladja a leckét" mind a betegnek, mind az orvosának. Nem halálos betegség, ám kellemetlen probléma. Hónapok alatt akár magától is meggyógyulhat, de ez ritka. Már az is jó eredmény, ha megszűnik a fájdalom és a közösülés kivitelezhető.

 

Kovács-Hain Zsuzsa