Felfázás: férfiak is veszélyben!

Felfázás: férfiak is veszélyben!A jó idő beköszöntével a húgyúti fertőzések száma is megnő, hiszen sokszor meggondolatlanul cselekszünk: hideg földre ülünk, vagy hideg vízben úszunk. Dr. Tóth Zoltán 21 éve orvos, azóta dolgozik az Uzsoki Kórházban, jelenleg az urológiai osztály egyik főorvosa. Ő beszélt nekünk a felfázás veszélyeiről.

A női húgyúti gyulladásokról sokkal többet hallunk, mint a férfi felfázásról. Mi ennek az oka?
Lényegesen gyakoribb a női felfázásos megbetegedések száma, a rövidebb húgycső miatt. A férfi urológiai infekciók komplikáltabbak, és ritkábban alakulnak ki. Viszont, ha a férfiaknál a megbetegedés létrejön, akkor sokkal komolyabb, és nehezebben kezelhető, mint a női gyulladások. A fertőződés érinti a húgycsövet, a húgyhólyagot, a mellékherét, ondóhólyagot és a prosztatát. A dülmirigy akut és krónikus gyulladásának gyakori oka a felfázás.

Felfázás: férfiak is veszélyben!Milyen tünetek jellemzik az akut prosztatagyulladást?
Fontos tudni, hogy egészen más tünetek jellemzik az akut és más a krónikus prosztatagyulladást. Akut gyulladás esetén nem igazán beszélhetünk önállóan a prosztata gyulladásáról, egy kicsit mindig érintett a húgyhólyag, a húgycső, esetleg az ondóhólyag. Vezető tünete minden esetben a magas láz, csípő vizelet, gyakori vizeletürítési kényszer, gáttáji nyomó fájdalom. Fontos az azonnali urológiai ellátás, és általában orvoshoz is fordulnak a jelentkező tünetekkel a betegek, de fel kell hívni a figyelmet, hogy minél előbb forduljanak orvoshoz, hogy minél gyorsabban kezdődjön meg az adekvát kezelés, ami széles spektrumú antibiotikumot jelent. Kiegészítésként sokat segít a lokális hűtés. A célzott és megfelelő időtartamú antibiotikum kezeléssel csökkenthető leginkább a krónikus gyulladás kialakulásának esélye.


Hogyan alakul ki a krónikus gyulladás?
Sokszor a leglelkiismeretesebb antibiotikumos terápia ellenére is maradhatnak kórokozók apró zárványok formájában a prosztatában, ezek a gócpontok lehetnek a krónikus gyulladás kiváltói. Számos esetben a kismedencei fájdalom szindróma – ahogy az urológiai szakirodalom nevezi a betegséget – úgy lép fel, hogy a kórelőzményben nem szerepel akut gyulladás. Ez tovább bonyolítja a helyzetet. A krónikus prosztatagyulladás tünetei, ahogy ezt már említettem, lényegesen enyhébbek. Gyakran nem kifejezett fájdalommal, hanem inkább diszkomfort érzéssel, üléskor gáttáji „gombócérzéssel” járnak. A betegek gyakoribb vizelési ingerről panaszkodnak. A krónikus gyulladás nehezen kezelhető, enyhe tünetekkel és akut fellángolásokkal tűzdelt élet vár a betegekre. Sajnos azt kell mondanom, hogy a gyors és teljes gyógyulás igen ritka. A betegek, ha lehetőségük van rá, gyakran „vándorolnak” urológusról urológusra és számos antibiotikum kúrában, masszázskúrában, alternatív gyógykezelési próbálkozásban részesülnek. Igen sok esetben a tartós tünetmentességet gyulladáscsökkentő gyógynövénykivonat alkalmazása éri el.

A legfontosabb a megelőzés lenne, melynek alappillére az akut gyulladás esetén alkalmazott gyors szakorvosi kezelés. Ha azonban a krónikus gyulladás már kialakult, a betegek életmódjának szigorú megváltoztatására van szükség. A tünetek fellángolását, visszatérését előidéző élethelyzetek elkerülése lenne még a cél, ami igen nehéz, hiszen a hűs tengervízben is felfázhatunk vagy a műanyagszéken kerthelységekben. Fontos, hogy fürdőzés után cseréljük le fürdőnadrágunkat szárazra, még melegben is tegyünk a földre, székre párnát, ha leülünk, ne aludjunk sátorban a földön, hiszen egy gumimatrac már megóvja a prosztatát a felfázástól.
A rutinos kismedencei fájdalom szindrómában szenvedő betegek már jól tudják, melyek azok a veszélyes pillanatok, melyek a tünetek rosszabbodásához vezetnek, és ezeket igyekeznek is elkerülni. A legfontosabb mégis az, hogy akut gyulladás esetén időben forduljunk urológushoz!

Haris Éva