Mi köze az orgazmusnak a prosztatarákhoz?

Mi köze az orgazmusnak a prosztatarákhoz?

Ismét egy kutatásról szeretnénk beszámolni, amelyet az Amerikai Urológus Társaság végzett. Ez az eredmény bizonyára minden férfit örömmel tölt majd el, hiszen arról számoltak be a tudósok, hogy vizsgálataik rámutattak, hogy a rendszeres ejakuláció csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

A kutatás eredményében tett megállapításról lehet, hogy már hallottál, hiszen nem újdonság, eddig is születtek már erről tanulmányok. Ám ez a mostani vizsgálat adta a legszilárdabb bizonyítékokat, amelyek alátámasztják a fenti állítást. A kutatás vezetője, Dr. Jennifer Rider, a Harvard Egyetem epidemiológusa szerint a prosztataráknak nincsenek módosítható kockázati tényezői, ám a tanulmányban közölt eredmény elképesztő.

A kutatásról

 • 32 000 férfi bevonásával végezték
 • 18 évig tartott
 • 3839 férfit diagnosztizáltak prosztatarákkal, ebből 384 eset volt halálos
 • 1992-ben, a résztvevők toborzásakor mindenki beszámolt arról, hogy milyen gyakran ejakulált 20-29 és 40-49 éves kora között, illetve az elmúlt években. A kutatók a beszámolók alapján kiszámították az ejakulációk teljes élethosszra vonatkozó átlagát.
 • Ez az új tanulmány, ez a frissítés kiemelkedő, mivel nagyon nagy számú résztvevőt vizsgált, valamint konkrétan az ejakuláció áll a középpontjában.
 • Míg a korábbi kutatások úgymond ’diszkrét’ információkra hagyatkoztak, mint a házasság, a gyermekek és a szexpartnerek száma, a Health Professionals Follow-up Study kutatói merészen rákérdeztek a szexuális interkurzusból, maszturbációból vagy éjszakai magömlésből fakadó ejakulációk gyakoriságára.
 • A tanulmányban szereplő férfiak átlagéletkora nagyjából 59 év volt, és 2008-ig átlagosan 5 PSA teszten vettek részt.
 • A férfiak zöme nős volt, de akik a 40-49 éves korosztályban havi legalább 21 ejakulációról számoltak be, leginkább az elváltak táborába tartoztak.

Az eredményről

Az eredmény a mintegy tíz évvel ezelőtt megjelent Health Professionals Follow-up Study utolsó nagy beszámolójának frissítése. Akkoriban a kutatók arra a következtésére jutottak, hogy az ejakuláció nagy gyakorisága vélhetőleg összefügg a teljes és szervre lokalizált prosztatarák kockázatcsökkenésével. Sok más tanulmány hasonlóképpen arról számolt be, hogy az ejakuláció gyakorisága a prosztatarák kockázatához kapcsolódhat, és a gyakoribb orgazmus védő hatású.

 • A potenciális zavaró tényezők kontrollálását követően a prosztatarák kockázata 20%-kal alacsonyabb volt azoknál a férfiaknál, akik legalább havi 21 alkalommal ejakuláltak, azokhoz képest, akik havonta csupán 4-7 alkalommal.
 • A 20%-os kockázatcsökkenést a 20-29 éves korban és 40-49 éves korban, illetve az egész élethosszra vonatkozó átlagban tapasztalták.
 • A 40-49 éves korosztályban a férfiak 38%-a leginkább havi 8-12 ejakulációról számolt be és csupán 8,8%-uk havi legalább 21 ejakulációról.
 • A kutatók nem tapasztaltak összefüggést az ejakuláció gyakorisága és a magas fokozatú, előrehaladott vagy halállal végződött betegség között, ám e kivétel oka tisztázatlan maradt.

A kutatás vezetője, Dr. Rider szerint nem érdemes az ejakulációk pontos számával foglalkozni, hanem inkább arra kell koncentrálni, hogy a biztonságos szexualitást megteremtsük, hiszen az az, ami jót tesz a prosztata egészségének.

forrás: http://www.medscape.com/viewarticle/844820