Jó hír! - A biciklizés nincs hatással a férfiak szexuális életére

Tényleg lehetnek káros hatásai a biciklizésnek? Azt gondolnánk, hogy a válasz egyértelmű nem, hiszen a kerékpározás minden szempontból kiváló mozgásforma, megmozgat, lelkileg is feltölt, ráadásul nagyon jó kondiban tart. Mi lehet mégis a baj vele? Valóban hatással lehet a férfiak szexuális életére?

Néhány évvel ezelőtt még olyan kutatásokról lehetett hallani, amelyek azt bizonygatták, hogy a rendszeres kerékpározás negatív hatással van a férfiak nemi szervére, ugyanis a nyomás, amit a kerékpárülés a péniszre kifejt, csökkenti a vér normál áramlását. Egy kutatás során bicikliüléseket teszteltek oly módon, hogy nemcsak az ülésre nehezedő nyomást, hanem a péniszre ható erőt is mérték, miközben a férfiak kerékpároztak. Az eredmény nagyon érdekes képet mutatott: az egyéni eltérések a különböző üléseken igen nagy szórást mutattak, vagyis ami jónak tűnt az egyik résztvevő számára, az nem volt megfelelő a másiknak.

Egy 2018-as felmérés szerint – amely a Health Day News-ban jelent meg – azonban a rendszeresen kerékpározó férfiaknak nincs többé félnivalójuk, hiszen a biciklizés semmilyen hátrányos hatással nincs a nemi szervekre, nem károsítja azokat.

Ennek megfelelően tehát a köztudatban eddig élt vélekedés, miszerint a kerékpározás hátrányosan befolyásolja a szexuális életet és a vizelésre is negatívan hat, káros a gáti területre és a fenékre is, megdőlt.

kerekpar2

A San Francisco-i Egyetem urológus szakorvosa szerint nemcsak a kerékpározók, hanem más sportágak képviselői is szenvedhetnek erekciós problémák miatt ugyanúgy, ahogy a nem sportoló férfiak. Ez nem a kerékpár hatása, mert, ha valaki helyesen ül a biciklin, kisebb a negatív hatás, mint az egészségre gyakorolt pozitív.

A védőeszközök segítenek

Ma már – pont a közhiedelem miatt – rengeteg új védőeszközt lehet kapni, amelyek elősegítik az említett testtájak védelmét. Ilyen a párnázott kerékpárülés és a párnázott biciklisnadrág is.

Az új kutatás

A The Journak of Urology-ban megjelent új kutatásban több mint kétezer biciklis, több mint 500 úszó és több mint 700 futó vett részt. Kérdőívvel vizsgálták milyen a szexuális életük, vannak-e vese- vagy prosztatatüneteik, hátfájdalmaik. A kerékpárosok körében a biciklijük márkája, az ülésük típusa, annak állása, a kormány helyzete, a biciklizés gyakorisága és még sok más, a kerékpározási szokásaikról szóló kérdés is szerepelt a kérdőívben. Ennek alapján két csoportra osztották a résztvevőket, kis- és nagyintenzitású csoportra. A nagyintenzitású csoport tagjai, meglepő módon jobb erekcióról számoltak be, mint a másik csoport tagjai. A szexuális egészség és a vizelési képesség mindhárom sport képviselőinél nagyjából azonos szinten volt.

Kiderült, hogy azoknál a kerékpárosoknál, akik az idő 20%-ában állva kerékpároznak, kevésbé érinti a nemi szervi zsibbadás. A kutatók szerint érdemes azokat a testhelyzeteket, szokásokat elkerülni, amelyek zsibbadást okoznak, esetleg tartósan is.

 

Komáromi Csenge