A férfiklimax lelki háttere

A férfiklimax lelki háttere

A klimax szó hallatán mindenkinek a nők jutnak eszébe; a menstruáció elmaradása, a hőhullámok, a ráncok és az öregedés. Holott a jelenség éppúgy jellemző a férfiaknál is, akárcsak a nőknél, csak egy kicsit másképp.

A klimax, vagyis a változókor egy hormonális változás a szervezetben, ami 45 éves kor felett jellemző leginkább. Egész életünkben változunk, de ilyen hormonrobbanás kamaszkorban és változókorban jelentkezik. Ez mindkét nemnél így van. Természetesen ez normális, mégis lelkileg egy nagyon nehéz feladat túllendülni azon, hogy testi értelemben már sok minden nem úgy működik, mint korábban.

Az alapvető különbség a nők és a férfiak klimaxa között az, hogy a nőknél a változókor beköszöntével megszűnik a petesejtek érése, a férfiak viszont nemzőképesek maradnak életük végéig.

A férfiklimax márpedig létezik

Ősz halánték, egy kis pocak, sérülések a fociedzésen, fájó könyök a squash-meccs után. Ezek mind-mind olyan jelek, amelyek arról tanúskodnak, hogy az idő telik, és ezen nem lehet változtatni. A változás lelki oldala azonban nem ilyen egyszerű. Vannak férfiak, akik ezt nagyon nehezen kezelik, mások természetesnek veszik és elfogadják.

Milyen jelei vannak még a férfiklimaxnak?

Magasabb lehet a vérnyomás, gond lehet az emésztéssel, előfordulhat látásromlás, inkontinencia és potenciazavar. Ugyanakkor a hormonváltozással a férfiak egyre többször gondolnak arra, hogy idősödnek. Ez a gondolat magával hozza a halál egyre gyakoribb gondolatát, ami előbb-utóbb szorongást okozhat, és depressziót is akár. A kívülállók sokszor kapuzárási pániknak hívják ezt az egész jelenséget, és az elnevezés nagyon találó is. Egyes férfiak ugyanis ilyenkor nagykanállal kezdik el enni az életet, és akár több vasat is tartanak a tűzben egyszerre. Ez általában az önigazolás miatt van. Tudniuk kell, hogy ők még érnek valamit, kellenek a nőknek, fontos szerepük van a munkájukban.

El kell fogadni a változást

Az pedig nagyon jó irányba vihet téged. Ha megtanulod megérteni, és a helyén kezelni a testi változásaidat, akkor hamar rájössz, ezek természetesek, és nem tudsz változtatni rajtuk.

Törekedned kell arra, hogy a tested a lehető legjobban érezze magát. Ehhez segítened kell rajta. A legjobb, ha találsz egy mozgásformát, ami kedvedre való, és ezt egy héten többször is űzöd. Fontos, hogy tudj megfelelő mennyiséget aludni, elengedhetetlen, hogy helyesen étkezz és a párkapcsolat terén is inkább a nyugalomra törekedj. Szeress mélyen, tölts minél több időt a szerelmeddel. Adj teret a vágyaidnak, és éld át a szexualitásodat teljes egészében.


Tarjáni Rita