Év Gyógyszere 2014 díjat kapott a Richter mióma elleni készítménye

A Magyar Tudományos Akadémián Prof. Dr. Sperlágh Beáta a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) elnöke ünnepélyes keretek között átadta az "Év Gyógyszere 2014" díjat Bogsch Eriknek, a Richter vezérigazgatójának. A díjat a Richter Gedeon Nyrt. Esmya®(uliprisztál-acetát) nevű készítménye kapta.

Év Gyógyszere 2014 díjat kapott a Richter mióma elleni készítménye

Az "Év Gyógyszere 2014" díjat a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság 1997-ben alapította, azzal a szándékkal, hogy szakmai presztízsével elősegítse hazánkban a betegségek gyógyításában a legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát készítmények elterjedését, valamint új terápiás eljárások meghonosodását. A Társaság bíráló bizottságot hozott létre vezetőségi tagjaiból és külső szakértők véleményét is kikérve értékeli a pályázatokat és készíti el javaslatát. A díj odaítéléséről az MFT vezetősége dönt titkos szavazással.

A miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú daganatok, melyek a fogamzóképes korú nők mintegy 20-25 százalékát érintik. A miómák műtét előtti gyógyszeres kezelésében sokáig csak olyan hormonális megoldás állt rendelkezésre, amely alkalmazását jelentősen korlátozta az ösztrogénhiány miatt kialakuló változókori tünetegyüttes (hőhullámok, hangulatingadozás, nemi vágy csökkenése, csontok ásványianyag-tartalmának csökkenése). 2012-ben a Richter Gedeon Nyrt. forgalomba hozta az első olyan gyógyszert, amely kifejezetten a miómák kezelésére lett kifejlesztve. Kutatások igazolják, hogy a készítmény gyorsan és hatékonyan mérsékli a vérzést, enyhíti/megszünteti a vérszegénységet illetve a miómák jelentős és tartós (legalább a terápia befejezését követő 6 hónapon át) méretcsökkenését eredményezi a betegek többségénél. Ezek a kedvező hatások és a gyógyszer bizonyítottan jó tolerálhatósága járul hozzá a kezelésben részesülő miómás betegek életminőségének gyors javulásához. A szakaszos Esmya® kezelést lehetővé tevő 2015. május végén kiadott indikáció bővítés teret enged a miómák hosszú távú gyógyszeres kezelésének, valamint esélyt ad a műtét elkerülésére.

„A Richter számára a nőgyógyászati terápiás terület kiemelkedő jelentőségű, melyben a Társaság világviszonylatban is az egyik meghatározó szereplő. 2010-ben a Richter a nőgyógyászati vonalon is belépett az originális kutatási területre olyan készítményekkel, amelyekre jelentős, kielégítetlen orvosi igény mutatkozik. Ilyen a mióma kezelése is. Büszkék vagyunk arra, hogy ma már azon vállalatok közül, amelyek világszerte nőgyógyászati termékekkel foglalkoznak, a Richter rendelkezik az egyik legszélesebb termékválasztékkal, miközben folyamatosan bővítjük portfóliónkat." – mondta Bogsch Erik a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a rangos díj elnyerése kapcsán.