Erre kell ügyelnie a férfiaknak gyógyfürdőzéskor

Ismert tény, hogy a nőknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk a higiéniára és az intim higiéniára is. Ez nyáron még inkább fontos, hiszen a fürdők, strandok, gyógyfürdők megannyi fertőzést rejthetnek. Az azonban kevésbé köztudott, hogy a férfiaknak is jobban kell figyelniük, mint gondolnák.

A forró fürdő haszna

Magyarország, adottságainak köszönhetően gazdag gyógyvizekben. Ezek többnyire melegvizes források, amelyek magas hőmérsékleten fejtik ki pozitív, gyógyító hatásukat. Vannak, amelyek a test méregtelenítését segítik, más vizek a bőrproblémákra hatásosak, van olyan, ami enyhíti az izomfájdalmat, vagy megnyugtatja az idegrendszert, segít leküzdeni a stresszt, javítja a depresszió tüneteit, helyreállítja az alvászavarokat.

A forró fürdő rontja az esélyeket az apaságra

Egy néhány évvel ezelőtti, brazil kutatás szerint a meleg víz jelentősen csökkenti a spermiumok számát. A kutatók olyan férfiakat vizsgáltak, akik napi fél óránál többet töltöttek forró fürdőzéssel. A vizsgált férfiak felénél megfigyelték, hogy miután felhagytak ezzel, közel ötször több spermium termelődött a heréikben, mint azelőtt. A csoport másik fele, ahol nem volt ilyen számottevő a javulás, dohányos volt. A dohányzás pedig negatív hatást gyakorol a sperma minőségére és mennyiségére is.

A túl meleg víz fokozottan éri a heréket, körbeveszi azokat, ezért tehát a forró kádfürdő, a 10 percnél hosszabb ideig tartó gyógyfürdőzés káros lehet a spermiumokra. A herék nem véletlenül különülnek el a testtől. A hímivarsejtek egészséges fejlődéséhez a hűvösebb hőmérséklet az ideális.

De mi a helyzet a szaunával?

A szaunákban igen magas a hőmérséklet, akár 95-100 fok is lehet odabent. Ennek ellenére a férfiak számára sem jár különösebb veszéllyel, a herék elhelyezkedése miatt.

Erre ügyeljen, ha gyógyfürdőbe látogat

  • Csak rövid ideig, és a legalacsonyabb hőmérsékletű gyógymedencében pihenjen.
  • Szaunázáskor is tartsa be az előírt hőmérsékletet és időintervallumot.
  • Szaunázás után vegyen hideg zuhanyt.
  • Fürdőzés után mielőbb váltsa át a nedves fürdőnadrágot szárazra.

Egy-két aprósággal mindenki sokat tehet az egészségéért. Ha a közeljövőben gyermekáldásra vágyik, érdemes kerülni a forróvizes gyógyfürdőket, és átmenetileg a szaunát is.

 

Kovács-Hain Zsuzsa