A stressz nemcsak a mindennapjainkra van hatással, hanem a nemzőképességre is!  

 

A stressz manapság sajnos mindenkit igen erősen érint. A társadalmi változások és a saját életünk változásai is sokszor levezethetetlen, feldolgozhatatlan stressz-szel járnak. A mindennapjainkra is rányomja a bélyegét a folyamatos feszültség. Azonban nemcsak a közérzetünk látja ennek kárát, hanem sajnos hatással van a nemzőképességre is. Ez utóbbi problémakörről Dr. Papos István urológus-andrológus szakorvost kérdeztük.

Tény, hogy a stressz hatással van a mindennapjainkra. Mostanában sokkal több stressz ér bennünket, mint régebben. Mennyire tudja befolyásolni ez a férfiak nemzőképességét?

A fokozott stressz az életünk számos területét befolyásolja, számos élettani működésre hat negatívan, többek között termékenységi zavarokat is okozhat. Számos tanulmány vizsgálta a stressznek a spermiumok fejlődésére gyakorolt hatását. Kimutatták, hogy a spermiumok mennyiségét csökkenti a stressz és a spermaminőségre (a spermiumok mozgékonyságára, alakjára) is negatív hatással van.

drpaposistvan
Dr. Papos István    

Milyen folyamatokat indít el a stressz a férfiak szervezetében?

Pontosan nem lehet megmondani milyen folyamatok váltják ki a fenti folyamatokat, de több elmélet is napvilágot látott:

a stressz aktivál olyan szteroid hormonokat, melyek a spermiumfejlődés szempontjából negatívan befolyásolják az anyagcserét, csökkentik a tesztoszteron szintet a kialakult oxidatív stressz (az oxigénmolekulák a sejtekkel reakcióba lépnek, melléktermékként szabad gyökök képződnek, melyek káros biokémiai folyamatokat indítanak el) összefüggésbe hozható a spermiumok minőségével, így a megtermékenyítő-képességgel.

A világban tapasztalható negatív dolgok, a munkahelyi stressz, a párkapcsolati problémák hatással vannak a szexualitásra is? Mi az ön tapasztalata?

A népesség jelentős részének vannak szexuális zavarai. Az általános pszichés állapot és a szexuális élet között szoros összefüggés mutatható ki. A merevedési zavarok hátterében az esetek több, mint 70%-ban mutatható ki valamilyen pszichogén tényező. Ezen pszichés okok feltárása, így a megoldáshoz vezető út megnyitása önmagában is képes javítani a merevedési panaszokat, illetve az egyéb szexuális zavarok jó részét.

Hogyan befolyásolhatjuk pozitív irányba mi magunk a stressz negatív hatásait?

Először is csökkenteni kell az alkohol és a koffein bevitelét. Fontos a kiegyensúlyozott étrend (zöldség, gyümölcs), ami segíthet a védekezőképesség fenntartásában. Szervezzük meg és rendszerezzük a mindennapi teendőinket, ez elősegíti a nyugodtabb munkavégzést. Meditáció, jóga esetleg masszázs segíthet oldani a feszültséget. Lényeges, hogy a problémáink megoldásában kérjük a barátok, a családtagok segítségét. A rendszeres mozgásnak stresszoldó hatása is van. Lehet ez akár séta, kirándulás vagy kerti munka, de természetesen valamilyen sporttevékenység például futás, biciklizés, asztelitenisz vagy bármilyen sport, amit szívesen végez. 

A stressz okozta nemzőképesség-csökkenésen hogyan lehet segíteni?

Nyilván könnyű lenne azt mondani, hogy mindenfajta stresszt okozó tényezőt iktassunk ki az életünkből, ez szinte lehetetlen. Az előbb említett életmódbeli változások viszont ellensúlyozhatják a stressz okozta negatív hatásokat. Amennyiben ezt magunk nem vagyunk képesek kezelni, akkor szükség lehet szakember segítségére is.

 

Kovács-Hain Zsuzsa