A potencianövelők sokféle élethelyzetben segíthetnek

A férfiak egyik legnagyobb félelme az, hogy kudarcot vallanak az ágyban. A potenciazavaroknak sokféle oka lehet, így többféle megoldást lehet találni rájuk. A potencianövelők alkalmazása csak egy a sok közül. A témáról. Dr. Nagy Károly urológus szakorvossal beszélgettünk.

Milyen életkorban gyakori a merevedési zavar?

Már egészen fiatal korban is előfordulhat, de ekkor általában pszichés okai vannak. A fiatal férfiak merevedési problémái abból eredhetnek, hogy egy-egy kapcsolat elején nagy a teljesítménykényszer, nyomást éreznek a szexszel kapcsolatban. Ilyenkor a szervi okokat természetesen ki kell szűrni, hiszen – még ha kis számban is – előfordulhat, hogy nem lelki okok állnak a háttérben. Lehetnek olyan alapbetegségek, amelyekről esetleg a páciens nem is tud, de merevedési gondokat okozhatnak. Ilyen például a cukorbetegség. Ám a dohányzás is okozhat érszűkületet, ami hatással van a merevedésre. Soktényezős dolog ez.

A középkorú, 40-es férfiak esetében már gyakoribbak a különböző társproblémák mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség. Csökken a tesztoszteronszint is, ami egy megváltozott élethelyzetet idéz elő. Előfordul, hogy ehhez nehéz alkalmazkodni, így a merevedési problémák hátterében ebben az életkorban is állhatnak lelki okok.

Amikor egy férfi 50 felé közelít, a kezeletlen betegségek megsokszorozódnak. Gyakorivá válik az érelmeszesedés. Ekkor már a többségnél elérkezik a férfi menopauza állapota, a hormonok megváltoznak. Fáradékonyság, libidócsökkenés, energiaszint-csökkenés jeleit érzékeli a páciens.

60 felett az érelmeszesedés már előrehaladott lehet. Ennek lehetnek környezeti okai, de okozhatja öröklött hajlam is. A vérellátás az érszűkület miatt csökken, így a merevedés romlik, de teljesen meg is szűnhet.

Fontos tudni, hogy mindenki változik, lehetnek olyan egyéni genetikai adottságok, amelyek eredményeznek merevedési problémákat, de ezeken úrrá lehet lenni, csak orvoshoz kell fordulni. A problémák ugyanis, ha nem kezelik őket, súlyosbodhatnak, nem beszélve az esetleg kezeletlen alapbetegségekről.

Mi a tapasztalata, a férfiak tudatosan, felelősségteljesen állnak ehhez a kérdéshez?

Úgy látom, hogy egyre tudatosabbak. Többen jönnek el általános szűrésekre is,  és többen merik már azt is felvállalni, ha szexuális problémával néznek szembe.

Mikor lehet jó választás egy potencianövelő gyógyszer?

Idősebb korban mindenképp, hiszen ilyenkor többnyire a merevedési zavar már nem csak átmeneti probléma. Az erekben lerakódott plakkok már az érfalakon maradnak, állandósítva a szűkületet. A gyógyszer segít ebben az esetben, hogy az együttlétekkor minden zavartalan lehessen. Fiatalabb korban is segíthet a gyógyszer – természetesen akkor, ha az esetleges alapbetegségeket kiszűrtük. Előfordulhat, hogy a merevedést kiváltó fizikai okok megszűnésével sem képes a férfi tartós merevedést tartani. Ilyenkor jöhet szóba a potencianövelő mint az átmeneti probléma megoldása.

Ilyenkor az önbizalom helyreállítása is fő feladat, ebben szintén segíthet a potencianövelő, hiszen a nyomában sikerélmény jár. Így, viszonylag gyorsan el is hagyható a gyógyszer.

Ugyanígy segíthet fokozott stressz esetén, ha a merevedési zavar a feldolgozatlan stressz, a megfelelési kényszer eredménye. A társadalmi elvárások miatti nyomás rossz üzenetet juttat el a férfiakhoz. Senkinek nem kell mindig 100%-osan teljesítenie, hiszen az lehetetlen. Ezt nehéz azonban elengedni, és könnyen alakulhat ki merevedési zavar. Ebben az átmeneti problémában segíthet a gyógyszer.

Fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy potencianövelő gyógyszer alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha a merevedési zavar hátterét gondosan, orvosi vizsgálatokkal feltártuk.

 

Kovács-Hain Zsuzsa