A „férfinátha” márpedig létezik – Így betegek a férfiak

Mindannyiunk előtt ismert tény, hogy a férfiak és a betegségek viszonya elég érdekes. A férfiakat egy kisebb nátha is képes ágynak dönteni, és úgy szenvednek, mintha átment volna rajtuk egy úthenger.

Ez az úthenger pedig saját maguk. Merényletként élnek meg minden betegséget, kiszolgáltatottnak érzik magukat. Valljuk be, nem tudnak mit kezdeni a betegséggel, azzal, amit a betegség a testükkel tesz.

Az orvosok is „férfinátha”-ként említik a jelenséget, amit a férfiak átélnek. Eleinte a férfi csak egy kis torokfájást érez. Nem, nem kell sem a tea, sem a torokcukorka (ő férfi!). Hamar kialakul azonban az a bizonyos 37.5 fokos „láz”. Az érintett férfi ekkor már pontosan tudja, ez nem csak egy kis hőemelkedés, ezzel ellesz egy ideig, az biztos. Nehezére esik felkelni, és mindent nagyon lassan csinál. Ekkor már szüksége van a női gondoskodásra.

Sokan úgy értékelik, hogy a férfiak által átélt jelenség egyenesen a hipochondria témakörébe tartozik, hisztiként gondolnak rá. Ám a probléma ennél sokkal mélyebb és szerteágazóbb.

A tudomány szerint is létezik

A férfiak enyhe légúti betegségeit hívják férfináthának. Ez abból ered, hogy a férfiak rosszabbul viselik a különböző betegségeket, mint a nők. Néhány fertőzés komolyabb tüneteket okozhat a férfiaknál, mint a nőknél. Egy kutatás szerint a vírusok a női gazdatestekben enyhébb problémákat okoznak. Például a HPV-vírus vagy a TBC jobban megbetegít egy férfit, nagyobb az esélye náluk a rák kialakulásának. Ennek az okát még nem tudják pontosan, de úgy vélik, hogy ahhoz van köze, hogy a nők átadhatják a gyermekeiknek is a vírusokat, ezért a vírusok kevésbé betegítik meg a női szervezetet, hogy tovább maradhasson jó gazdatest (ez az elmélet az influenzavírusra nem igaz, mert ez a vírus máshogy fertőzi meg a szervezetet). Hogy hogyan tud egy vírus különbséget tenni nő és férfi között, szintén nem teljesen tisztázott, a tudósok szerint a hormonok állnak a háttérben. A kutatók felfedezték, hogy az ösztrogén antivirális hatással rendelkezik, és mivel abból sokkal több van a nőkben, így ők ellenállóbbak, védettebbek (pl. az influenza-A típusú vírussal szemben is). A tesztoszteron ezzel szemben csökkenti az immunrendszer védekezőképességét pl. az influenzavírussal szemben. Ez az egyik oka annak, hogy sokkal több férfit dönt le a lábáról a betegség évről-évre a járványidőszakban.

Férfi és nő

Kutatások bebizonyították, hogy a férfiak sokkal jobban szenvednek a megfázás kellemetlenségeitől, mint a nők. Ugyanakkor hajlamosak a meglévő, súlyosabb problémákat elbagatellizálni. Akkor fordulnak orvoshoz, amikor már nagy a baj, vagy elviselhetetlen a fájdalom. Ezt a végletes kettősséget nehezen tudják kezelni a nők, és sokszor a párkapcsolat is megsínyli.

A nők – tekintve, hogy minden hónapban szembenéznek testük szemmel látható változásával, sokkal könnyebben viselik, ha megbetegednek, és a testük működése, a viselkedésük megváltozik. A férfiak ezzel ellentétben nem igazán tudják értelmezni az ilyesfajta változásokat. Próbálnak abba kapaszkodni, hogy minden körülmények között képesek kontroll alatt tartani a testüket.

A nők persze mindent megtesznek a szenvedő párjukért, miközben azt gondolják, hogy csak hisztizik. Hölgyeim, higgyük csak el, hogy a „férfinátha” valódi, hiszen az egész a hormonok miatt van. Főzzünk teát a fiúknak és adjunk nekik húslevest. Meghálálják… sok szeretettel és odafigyeléssel, amikor nekünk lesz erre szükségünk.

 

Tarjáni Rita