Veszélyes csodaszerek az internetről

Napjainkban úgy tűnik, az internet mindenre megoldást nyújt! Mindenféle csodaszereket reklámoznak, amelyeket csak meg kell rendelni, és a delikvens máris vékonyabb, tónusosabb, dúsabb hajú, cellulit nélküli, óriási izomtömeggel rendelkező lett. És természetesen segítenek azokon a férfiakon is, akik esetleg merevedési zavarral küzdenek. Ám a reklámozók által hangoztatott eredmények mellett bizony veszélyeket is hordozhat ezeknek a szereknek a szedése.

Dr. Brousil Ervinnel, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház urológiai osztályának megbízott osztályvezetőjével arról beszélgettünk, hogy miért ne vásároljunk a neten ismeretlen eredetű potencianövelő gyógyszereket, és azt is elmondja a doktor úr, hogy miért részesítsük előnyben az orvos által történő felírást és a patikai vásárlást.

Milyen veszélyei vannak azoknak a potencianövelő szereknek, amelyeket az interneten lehet megrendelni?

Tudjuk, hogy a férfiaknak nagyon fontos az anonimitás ebben a témában, hiszen senki sem szereti, ha kiderül róla, hogy esetleg gond van a férfiasságával. Ez amolyan presztízskérdés. Ám én óva intenék mindenkit attól, hogy az interneten megrendelhető kétes eredetű szerekkel próbálják orvosolni az ilyen jellegű problémájukat. Több olyan veszélyt is hordozhat magában egy-egy ilyen potencianövelő szer, amely szedése többet árthat, mint amennyit használ. Az első és talán legfontosabb ilyen veszélyforrás, hogy ezeknek a szereknek az összetétele igencsak bizonytalan. A vivőanyagok károsak lehetnek, nem biztos a hatóanyagok mennyisége, minősége, és a gyártási folyamat is ismeretlen. Valószínűleg a gyártás folyamán kevéssé fordítanak gondot a higiéniára, így akár káros anyagok, szennyeződések is kerülhetnek a szerekbe. És persze az is előfordulhat, hogy nincs meg a szerben az a hatóanyag, amely miatt megvették, illetve az is előfordulhat, hogy sokkal több hatóanyag van benne, mint amennyi szükséges lenne.

Veszélyes csodaszerek az internetről

Mi történhet akkor, ha ilyen kétes eredetű szert használ valaki a problémája orvoslására?

Az ilyenfajta „öngyógyításnak” rengeteg nem kívánt mellékhatásai lehetnek. Mivel a szerek hatóanyag tartalma nem tisztázott, az erek jobban kitágulhatnak, mint amennyire kellene, vagy akár a vérnyomás is megnövekedhet. Ha valaki érrendszeri problémákkal küzd, és még ezeket a szereket is beszedi, akkor szélsőséges estben akár agyvérzést, vagy szívinfarktust is kaphat.

A fent felsorolt problémák elkerülése mellett még miért érdemes felkeresni az orvost?

A gyógyszeres öngyógyítás sok veszélyt hordozhat magában, hiszen lehet, hogy a potenciazavar mögött valami más betegség lappang. Ha valaki a neten kapható gyógyszerekkel próbálja magát öngyógyítani, akkor előfordulhat, hogy a tényleges problémára nem, vagy csak nagyon későn derül fény. A potenciazavar megelőzhet vérkeringési-, szív-, és érrendszeri-, vagy cukorbetegségeket. Lehet, hogy nincs rendben a páciensnek a vérnyomása, a cukra vagy az erei. Ha urológushoz bejelentkeznek, akkor széles körben kivizsgálja az érintetteket, illetve belgyógyászati kivizsgálásra is elküldik őket, nehogy a potencianövelő szer ütközzön valami szervi problémával. Óvatosabban írják ugyan fel a gyógyszert az orvosok, de nem véletlenül, hiszen ma már bizonyított, hogy a potencia zavarok mögött körülbelül kilencven százalékban organikus, szervi megbetegedés áll. Ám, hogy a potenciazavar kiváltó okát megtudják az urológusok, muszáj a delikvenst kivizsgálni. Csak ezt követően kerülhet sor a probléma orvoslására.

Miért érdemes a patikában kapható potencianövelő gyógyszereket vásárolni?

Azok a gyógyszergyártók, amelyek a patikákban forgalmazzák a termékeiket, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy gyógyszereiken pontosan feltüntessék a hatás erősségét. Arról is tájékoztatják a használókat, hogy mettől-meddig, és milyen hatást vált ki a gyógyszer. Továbbá a használat gyakoriságának lehetőségét – folyamatosan szedve, napi használat, alkalmanként – is megjelölik a gyártók. A neten kapható gyógyszerek a hangzatos szlogeneken kívül más információt nemigen tartalmaznak. Ráadásul már arra is odafigyelnek a gyógyszergyártó cégek, hogy az áraikkal versenyben legyenek a neten kapható szerek áraival. Már ezt az előnyüket is elvesztették az interneten reklámozott termékek!

 

Dr. Jármi Hilda