Urológiai szűrővizsgálatok – „Van még hova fejlődni!”

A férfiak nem igazán veszik komolyan az urológiai szűrővizsgálatok fontosságát, sokszor csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagy a baj. A szűrésekkel azonban megelőzhetők lennének a korán felismert betegségek és a velük járó, akár hosszan tartó kezelések. Az urológiai szűrővizsgálatok fontosságáról Dr. Beöthe Tamás urológus szakorvossal beszélgettünk.

dr-beothe-tamas-1
    Dr. Beöthe Tamás, urológus és onkológus szakorvos

Pontosan mi az urológus szakterülete, feladata?

Az urológus feladata a vizeletkiválasztó- és elvezető rendszer, azaz a vese, a vesevezetékek, a húgyhólyag és a húgycső betegségeinek vizsgálata, szűrése, sebészeti és gyógyszeres kezelése nők és férfiak esetében, minden korosztályban. A férfi betegek esetében a prosztata, az ondóhólyagok, a herék és a hímvessző sebészetét is urológus végzi. Az urológus fontos tevékenysége az urológiai szervekből eredő rosszindulatú daganatok szűrése, kivizsgálása, műtéti kezelése, a betegek rendszeres ellenőrzése. A kősebészet, azaz a vese, a húgyvezeték és a húgyhólyag súlyos panaszokat, vizeletes pangást okozó köveinek eltávolítása is urológus szakterületéhez tartozik. A női inkontinencia életmódbeli, gyógyszeres és helyreállító, műtéti terápiája is az urológus feladatköre.

Melyek a legfontosabb urológiai vizsgálatok a különböző életkorokban?

Az urológus fontos feladata szakrendelői keretek között a prosztatarák „szűrése”, pontosabban annak korai felismerése. A prosztatarák az idősödő férfiak igen gyakori, és hazánkban sajnos gyakran igen késői stádiumban felismert rosszindulatú daganatos betegsége. A szakmai ajánlások alapján a férfiakat 50 és 70 éves kor között kétévente kell szűrni, ez urológus szakorvos által végzett fizikális vizsgálatot és vérvételt jelent. A vérvétel során vizsgált fontos tumormarker a PSA (Prosztata Specifikus Antigén), mely évekkel előre jelezheti a betegség kialakulását. Azoknál a férfiaknál, akiknek a felmenői között prosztatarákos beteg van, a vizsgálatokat már 45 éves korban el kell kezdeni.

A hererák a népességre nézve ritka betegség, viszont a 15-35 éves férfiak leggyakoribb, szolid rosszindulatú daganata. Ennyire ritka daganatok esetében szűrést nem végzünk. Javasolt kamaszkortól kezdve havonta egyszer, zuhanyozás közben a herék önvizsgálata, azaz gondos áttapintása. Hereduzzanat, fájdalmatlan, kemény göb, vagy egyéb furcsa elváltozás észlelése esetén el kell menni az urológushoz. Ez a fajta odafigyelés, rendszeres önvizsgálat bizonyítottan segít a heredaganatok korai felismerésében és a teljes gyógyulás elérésében.

Vese és húgyhólyag daganat kapcsán nincsen szűrés, a betegséget a panaszok és tünetek (pl. vérvizelés) jelzik, vagy gyakran képalkotó vizsgálatok véletlen mellékleleteként ismerik fel.

Hogyan zajlik egy urológiai vizsgálat? Mi a menete?

Az urológiai vizsgálat mindig egy beszélgetéssel kezdődik, majd az adott beteg panaszainak, tüneteinek, saját és családi kórtörténetének figyelembevételével folytatódik. Fontos része a fizikális vizsgálat, és gyakran az ultrahang vizsgálat, illetve valamilyen vizeletvizsgálat. Sok szakrendelőben van lehetőség a frissen leadott vizelet azonnali elemzésére, vizeletautomata segítségével. Több helyen elérhető az uroflowmetria, amely egy nem invazív, nem fájdalmas, a vizeletürítés erősségét és dinamikáját leíró vizsgálat. Indokolt esetben hólyagtükrözést is végzünk, amely kellemetlenebb, a húgycsövön át a húgyhólyagba nyúló eszközzel végzett vizsgálat, mely segítségével a húgyhólyag belső nyálkahártyája nagyon pontosan áttekinthető.

A prosztatarák szűrése (korai felismerése) során a végbélbe ujjal benyúlva a prosztatát áttapintjuk. Ettől a vizsgálattól a férfiak gyakran ódzkodnak, félnek, pedig nem fájdalmas vizsgálat, és a segítségével egészen apró, borsszemnyi prosztata daganatokat, illetve végbéldaganatokat is hatékonyan ki lehet szűrni.

beothe-tamas-interju

Véleménye szerint miért nagyon fontos, hogy a férfiak eljárjanak urológiai szűrővizsgálatokra?

A daganatos betegséget gyakran igen előrehaladott stádiumban vesszük csak észre, amikor már a beteget meggyógyítani, daganatmentessé tenni nem tudjuk, csak a betegség progressziójának lassításában, a panaszok enyhítésében, a fájdalomcsillapításban tudunk segíteni.

A szűrés segít abban, hogy a betegséget korai stádiumban, szervre lokalizált állapotban ismerjük meg. Ekkor még van lehetőség a teljes gyógyulást célzó, aktív kezelésre – a prosztatarák esetében ez radikális, szerveltávolító műtétet, vagy kismedencei sugárterápiát jelent.

Áttétes, előrehaladott esetben a prosztatarákot teljesen meggyógyítani nem lehet, de számos gyógyszeres, kemoterápiás, vagy immunterápiás kezelést tudunk a betegeknek ajánlani. Ezzel az életminőség hosszú ideig magas szinten megőrizhető.

Mi a tapasztalata, a férfiak tudatosak az urológiai szűrővizsgálatokkal kapcsolatban?

Van még hova fejlődni! Gyakori történet a szakrendelésen, hogy a férfi beteg 70, vagy akár 80 éves kor fölött életében először megy el urológushoz. A prosztatarák szűrését természetesen az ilyen idős, először megjelenő betegeknél is el kell végezni, annak ellenére, hogy a rendszeresen vizsgált betegek esetében a szűrést 70 éves kortól már biztonsággal el lehet hagyni.

Emiatt tartom nagyon fontosnak a felvilágosító munkát, amelyet pl. a Rákliga végez sok helyen, vidéki helyszíneken is.

Emellett munkatársaimmal közösen létrehoztunk egy ingyenes betegedukációs honlapot, ahol szakmailag hiteles, korszerű, elismert szakértő orvosok által írt és lektorált cikkekben nyújtunk információt az érintett betegeknek és családjuknak, minden érdeklődőnek.

 

Kovács-Hain Zsuzsa