Szükséges vizsgálatok merevedési zavar esetén

Az erektilis diszfunkcióról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy idősebb korban keserítheti meg a férfiak életét. Ez azonban nem így van, ugyanis 40 éves kor alatt is gyakran előfordul. A probléma hátterében állhatnak lelki okok, de valamilyen betegség tünete és következménye is lehet a merevedési zavar.

Erektilis diszfunkcióról akkor beszélünk, ha a pénisz merev állapota nem elegendő ahhoz, hogy az érintett egy szexuális együttlétet elkezdjen, vagy befejezzen. Ahhoz, hogy a merevedés létrejöjjön, nem elegendő csupán testileg „rendben lenni”, a lelki oldal is nagyon fontos, a kettőnek együttesen kell jelen lennie.

Mi történik?

„A simaizom ellazul, emiatt a barlangos test kitágul, ezt tölti meg a beáramló vér” – mondja szekértőnk, Dr. Szilágyi László urológus szakorvos. „Amint az aktusnak vége, a vér kiáramlik és így a pénisz visszakerül a nyugalmi állapotába. ha ebbe a folyamatba valahol hiba csúszik, akkor beszélhetünk nehezített merevedésről, vagy merevedési zavarról. Ez a probléma általában valaminek a következménye. A leginkább előforduló társbetegség valamilyen szív-érrendszeri baj vagy anyagcsere-betegség. Ezeknek a tünete az erektilis diszfunkció, emiatt nagyon fontos, hogy, ha a merevedés nehezített, vagy nem is jön létre, azonnal forduljunk orvoshoz, mert súlyos betegség is állhat a háttérben, amit fel kell deríteni.”

A szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsereproblémákon kívül gyakori probléma a merevedési zavar cukorbetegeknél, magas koleszterinszint esetén, illetve depresszióval küzdőknél. Hajlamosító tényező, ha az érintett férfi valamilyen krónikus betegségben szenved, illetve az, ha a kora 45 év feletti. Az életmód is nagyon sokat számít, a túlzott alkoholfogyasztás ugyanis képes teljesen megakadályozni az erekciót, ahogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet ez a probléma. „Túlsúlyos pácienseknél csökken a tesztoszteron hormon termelése, ami szintén hozzájárul az erekciós zavarhoz, ahogy olyan betegségek is, amelyek az izomzatra hatnak” – hangsúlyozza Dr Szilágyi László.

Szükséges vizsgálatok merevedési zavar esetén

„Nem szabad azonnal az ördögöt a falra festeni, a problémát minden esetben nagyon jól körbe kell járni. A potenciazavar soha nem önálló probléma, mindig van valami a háttérben, ami kiváltja. Mivel komoly betegségek tünete, kísérője lehet, több vizsgálat elvégzésére van szükség minden esetben. A vizsgálatok alatt nagyon fontos azt megtalálni, hogy szervi eredetű problémáról beszélhetünk az adott esetben, vagy valamilyen lelki eredetű gond áll-e a merevedési zavar mögött” – emeli ki szakértőnk.

Az első lépés – A kórelőzmény

Fontos a beteg előéletének ismerete, beleértve a szexuális problémákat is. Az orvos az anamnézis felvételénél kitér a kapcsolati problémákra, arra, hogy a páciens képes volt-e merevedést produkálni eddigi élete során, fellép-e bármilyen fájdalom az aktus során, küzd-e az orgazmus bármilyen zavarával. Ezek mind-mind sarkalatos kérdések a későbbi diagnózis felállításához.

A második lépés – A fizikális vizsgálat

Prosztatavizsgálat és a külső nemi szervek, azaz a pénisz és a herék vizsgálata is megtörténik, ami többnyire fájdalommentes eljárás. „A férfiak többsége emiatt nem fordul orvoshoz, mert attól tart, a vizsgálatok fájdalmasak. Ez nem minden esetben fedi a valóságot. Természetesen lehetnek olyan esetek, amikor enyhe kellemetlenséggel kell szembenéznie a páciensnek, de ez nem gyakori” – mondja szakértőnk.

A harmadik lépés – Egyéb vizsgálatok

Szükséges elvégezni minden olyan laborvizsgálatot, amely segít kiszűrni egyéb betegségek jelenlétét. Fontos, hogy az orvos tisztában legyen azzal, hogy a hozzá forduló férfinak milyen problémái lehetnek, amelyekről esetleg még nem tud, és ezek következménye a merevedési zavar. A cukorbetegség például azonnal kiszűrhető egy vérvizsgálatból, amelynek kezelésével hamar visszatérhet az erekciós készség. Szükség van még hormonvizsgálatokra is, valamint ultrahangos vizsgálatra, ami segít feltárni, hogy van-e keringési zavar vagy valamilyen szerkezeti eltérés a péniszben. Szükséges rávilágítani arra is, hogy van-e valamilyen idegi probléma, erre neurológiai vizsgálatot alkalmaznak. Megmérik a péniszben a vérnyomást. Többnyire pszichológiai vizsgálatra is szükség van.

 

Kovács-Hain Zsuzsa