Szex korlátok nélkül – Az ősembernél más volt fókuszban, mint a ma emberénél

Ha azt mondjuk, ősember, a vadászó, gyűjtögető, épphogy felegyenesedett ember képe ugrik be, aki még nagyon hasonlít egy majomra, erős arc- és szemöldökcsonttal. Az általunk olvasott történetekből úgy rémlik, az ősember állatiasan viselkedett az élet minden területén. Ez azonban nem teljesen igaz… a szexualitása ugyanis egészen érdekes képet mutat.

Már csókolóztak is

Barlangrajzok maradtak fenn, amelyek elénk tárják, hogyan vadászott, hogyan élt az ősember. Részben pont ezek a barlangrajzok azok, amelyek némi betekintést engednek az ősember szexuális életébe.

A csók nem volt idegen számukra, ezt tudósok bizonyították be, amikor őskori leleteket vizsgálva olyan mikroorganizmusokat találtak, amelyek csak úgy kerülhettek oda, hogy valamilyen módon cserélődött az érintettek nyála – vagyis csókolóztak.

Szex – korlátok nélkül

Nem kérdés, hogy szabadon élték meg a szexet. Nem egy szexuális partnerrel folytattak kapcsolatot, hanem többel. Lényeges volt számukra a szexuális gyönyör, öröm érzése, nem a gyermeknemzés volt az elsődleges céljuk. Nem a hűség volt a legfőbb erényük, az biztos. Az ősember életében nem volt fontos, hogy pontosan tudják a törzsben, melyik gyermeknek melyik férfi volt az apja. Boldogan osztoztak a férfiak a nőkön, és fordítva is igaz volt ez. Mivel sokszor rokonok is közösültek egymással, az utódok gyakran komoly genetikai problémákkal születtek meg.

Nemcsak egymással, hanem az állatokkal is létesítettek testi kapcsolatot, erről is maradtak fenn rajzok, és tanulmányok is foglalkoznak a témával. Az állatokkal létesített szexuális aktusok miatt az ősemberek szexuális úton terjedő betegségekkel küzdöttek.

A maszturbáció is elfogadott és gyakori volt az ősembernél, még segédeszközöket, kezdetleges dildókat is készítettek ehhez. Többfunkciós „szerszámok” lehettek ezek: az elsődleges funkciójuk a gyönyörszerzés volt, de jó szolgálatot tehettek akkor is, ha valaki meg akarta védeni magát valaki mástól.

Nem védekeztek, de fontos volt számukra, hogy ne szülessenek korlátlanul gyermekek a közösségbe, hiszen azokat etetni is kell, ami nem volt könnyű feladat az ősember számára. Minden zsákmányért, minden falatért jóformán az életét kockáztatta, nem volt tehát kérdés, hogy valamilyen születésszabályozásra szüksége volt a törzsnek. Egyes vélemények szerint megpróbálkoztak az abortusszal is, ám valószínűleg sikertelenül. Biztos módszerre volt szükségük, és ezt a világrajött újszülöttek meggyilkolásában találták meg.

Az őskori ember szexualitására a nyitottság, a szabadosság volt jellemző. Nem is nagyon tudtak másra gondolni, csak a táplálék megszerzésére és a közösülésre. A felegyenesedett ember folyamatosan ki volt téve a szexuális izgatásnak azáltal, hogy folyton látszott a nemi szerve. A ruházatot is emiatt találta fontosnak az ősember, bár a szégyenérzet kialakulása jóval későbbre tehető, a szervezett társadalmak korára.

 

Ligeti Anna