Szex és húgyúti fertőzés – Bizony van összefüggés

Ugye te is sokszor érzed úgy, jobb lenne az együttlét előtt még kiszaladni pisilni? Jobb, ha nem teszed. Lássuk, miért nem jó, ha üres hólyaggal bújsz ágyba a szerelmeddel.

A húgyúti fertőzésről dióhéjban

A nők többsége életében legalább egyszer megküzd a húgyúti fertőzéssel. A húgyúti problémák persze mindkét nemet érinthetik, de mivel vannak anatómiai eltérések, a nőknél – adottságaik miatt – sokkal gyakoribb.

Az okok sokfélék lehetnek. A szexuális aktivitással összefüggő húgyúti fertőzést más néven nászutas betegségnek is hívják. Gyakori abban az esetben, ha valakinek új szexuális partnere van, esetleg gyakran váltogatja a partnereit, intenzív szexuális életet él. A fiataloknál gyakoribb.

Miért nem jó szex előtt pisilni?

Sokan úgy gondolják, az a legjobb, ha szex előtt még kimennek a mosdóba, ezzel együtt úgy gondolják, hogy ha szex előtt pisilnek, akkor csak az érzésekre, a szenvedélyes szeretkezésre tudnak majd koncentrálni és megóvja őket a húgyúti fertőzésektől is. Ez azonban nem így van. A szex előtti pisilés ugyanis nemhogy nem csökkenti, hanem pont növeli a fertőzések esélyét.

Miért lehetséges ez? Aktus közben a különböző baktériumok a rövid húgycsövön keresztül a hólyagba juthatnak. Ott könnyen fertőzés alakulhat ki. Amikor pisilsz, a baktériumok is kiürülnek a szervezetedből, ám, ha szex előtt mész mosdóba, üres hólyaggal nem kell majd az aktus után pisilned, így a kórokozók könnyen elszaporodnak. A telt hólyag – amellett, hogy segít elkerülni a fájdalmas tüneteket – sokaknál növeli az orgazmus intenzitását is.

Így kerülheted el a szex utáni húgyúti problémákat

  • Semmiképp se tartogasd a vizeletet, menj mosdóba, ahányszor csak kell. Így a baktériumoknak kisebb az esélyük arra, hogy gondot okozzanak.
  • Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot, főleg vizet, ha lehet. Ezzel biztosíthatod a húgyutak folyamatos átmosását. Így kerülheted el, hogy a pangó vizeletben elszaporodjanak a baktériumok.
  • Tisztálkodj az aktus után, és ha lehet, előtte is. Biztasd erre a partneredet is. Ugyanakkor az intimhigiéniát sem szabad túlzásba vinni. Ne használj mindenféle illatosított szappant, tusfürdőket az intim területek tisztántartásához. Elegendő, ha langyos, tiszta vízzel, vagy intim mosakodógéllel mosakodsz.
  • Ne válts gyakran partnert, egy megbízható, tartós kapcsolatban nem kell félned attól, hogy bármilyen fertőzéssel kell szembenézned.

A húgyúti tünetek a menopauza táján felerősödhetnek, mivel ekkor változások következnek be a húgy- és ivarszervekben. Ennek az oka a hormonhiány. Érdemes tehát minden életkorban odafigyelni a megelőzésre. A tünetekre pedig nagy figyelmet kell fordítani, mert a gyakori vizelés nemcsak hólyaghurutot jelezhet, hanem komolyabb, szexuális úton terjedő betegségek, vagy cukorbetegség előjele is lehet.

 

Tarjáni Rita