Stressz és szexuális problémák - hogyan kezeli ezeket a mai kor férfija?

A mai világ egyik legnagyobb problémája a stressz. Mindent befolyásol, és van, aki nem tudja feldolgozni az őt ért feszültséget, és komolyabb betegségekkel kell szembenéznie. A stressz hatással van a szexuális életre is. Arról, hogy hogyan érinti a férfiakat és mit tesz ellene egy mai férfi, Dr. Papos István urológus-andrológus szakorvost kérdeztük.

dr-papos-istvan
   Dr. Papos István

Hogyan befolyásolja a stressz a szexuális életet? Milyen szexuális problémákhoz vezethet?

A stressz mindennapi életünk velejárója, ami az élet minden területére kihat, felboríthatja alvási, táplálkozási és szexuális szokásainkat. A stressz okozta szexuális zavarok a lakosság felét érintik. A stressz több módon hat negatívan a szexuális életre: hozzájárul a negatív testkép kialakulásához, aláássa a libidót, megkérdőjelezi kapcsolatainkat, hatással van a termékenységre is.

Összeségében ezek a hatások a férfiaknál libidócsökkenéshez és merevedési zavarokhoz vezetnek.

Az ön tapasztalatai szerint a férfiak komolyan veszik a potenciazavarokat vagy tabutémaként kezelik azokat?

Kevesen vannak, akik tudatosan kezelik a kérdést, sokan nem veszik komolyan a potenciazavar első jeleit és csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor komoly problémákat tapasztalnak, esetleg a párkapcsolatuk is tönkremegy.

Mit tehet a mai férfi a potenciaproblémák ellen, hogyan kezeltetheti azokat?

A legjobb megoldás, ha a kialakult potenciazavar miatt szakemberhez fordul. Andrológiai, urológiai szakrendelésen tudnak segíteni a panaszok megoldásában, illetve enyhítésében. Feltárják a panasz okait, hogy azt lelki, vagy szervi elváltozás okozza, és ennek megfelelően állítják be a kezelési tervet.

Hogyan lehet megelőzni a merevedési problémákat? Mit tehetünk, hogy kiküszöböljük a stresszt?

Legjobb megoldás a megelőzés, a férfi egészség megőrzése. Ennek érdekében az urológiai szűrővizsgálatokon történő rendszeres részvétel kulcsfontosságú. Az egészséges életmód segít megelőzni olyan betegségeket, melyek potenciazavarhoz vezetnek (pl. Cukorbetegség, érbetegségek, idegrendszeri zavarok, alkoholizmus, erős dohányzás). A stressz kivédése nehéz, hiszen egész életünket átszövik a stresszhez vezető jelenségek és szokások. Fontos az okos időbeosztás, a mozgás, sportolás, természetjárás esetleges meditáció illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

Mit tehet a partner, hogyan segíthet a merevedési problémákkal küzdő férfin?

Alapvető, hogy a partner megértő legyen a merevedési zavarral küzdő férfival, segítse a stressz csökkentését, illetve segítsen szakemberhez fordulni. Jótékony hatású, ha együtt keresi fel partnerével az urológust. Otthon őszintén beszélnek a problémákról a partnerek és támogatják egymást a megfelelő kezelésben.

 

Kovács-Hain Zsuzsa