Sokkal több mint szexuális probléma - A merevedési zavar

A merevedési zavart régen kizárólag lelki eredetű problémának tartották, ám hosszas kutatómunka feltárta, hogy a háttérben komoly szervi bajok is meghúzódhatnak. Világszerte akár 150 millió férfit is érinthet, megkeserítve ezzel a mindennapjaikat és a szexuális életüket is. A témáról Dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus főorvossal beszélgettünk.

Tünet vagy betegség a potenciazavar?

A férfiak számára tünetként jelentkezik, de a háttérben akár komoly betegségek, de lelki okok is meghúzódhatnak. Úgy húsz évvel ezelőtt még kifejezetten lelki eredetű problémának tartották, amelyre nem állt rendelkezésre hatékony kezelés, ezért a potenciazavarral küzdő férfiakat pszichológushoz irányították. Az utóbbi években folytatott kutatómunka azonban felderítette a merevedési zavar élettani hátterét, és megtalálta a szervi okot, amely az esetek 80 százalékának a hátterében áll.

Három betegségcsoport okozhat potenciazavart. Az egyik a cukorbetegség, ami a friss diabéteszes férfiak felénél, a legalább tíz éve diagnosztizáltaknak azonban már csaknem száz százalékánál fellép valamilyen mértékben. A cukorbetegség következtében ugyanis az erek beszűkülnek, és a beidegződés is károsodik. A második csoport a szív-ér rendszeri megbetegedéseké, de ide sorolható a magas vérnyomás is, míg a harmadikba az úgynevezett zsíranyagcsere-megbetegedések, így többek között a magas koleszterinszint tartozik. Mindegyik betegség károsítja az érrendszert, a merevedésért pedig a kiserek felelősek.

Minél fiatalabb egy páciens, annál inkább a lelki, minél idősebb, annál inkább a szervi okok játszanak szerepet, 50-60 éves kor körül már komolyan számolni kell a szervi okokkal. Mindemellett arra is gondolni kell, hogy bizonyos gyógyszerek mellékhatása szintén lehet merevedési zavar. A depresszió úgyszintén járhat merevedési zavarral, egyrészt a lelkiállapot miatt, másrészt az arra szedett gyógyszerek mellékhatásaként.

Jól gondolom, hogy ezekért az úgynevezett civilizációs betegségekért a nem megfelelő életmód is felelős?

Az életmódbeli tényezőknek komoly szerepük van a merevedési zavarok kialakulásában. A túlsúly, a mozgásszegény életmód, a dohányzás szintén érszűkületet, és ezáltal potenciazavart okozhat.

Mennyi embert érinthet ez a probléma?

Körülbelül félmillió férfit érint kisebb-nagyobb mértékben. Van, akinek csak alkalmanként keseríti meg az életét, másoknál több alkalommal előfordult már, és vannak, akiknek szinte egyáltalán nincs megfelelő merevedésük. A fokozatok egyben a probléma súlyosságát is jelzik. Mindezen túl vannak, akiknek van ugyan merevedésük, képesek is a szexuális életre, ez azonban nem kielégítő, mert a merevedés minősége nem megfelelő. Nekik is lehet segíteni, ezért nekik is érdemes segítséget kérniük.

Sajnos, a férfiak sokszor nem is gondolnak arra, hogy a potenciazavar hátterében valamilyen betegség húzódik meg. Ezért, bár az utóbbi tíz-tizenöt évben egyre többen fordulnak emiatt orvoshoz, a merevedési zavar még mindig tabutémának számít. Az érintetteknek nagyjából csupán tíz százaléka fordul orvoshoz.

Mikor érdemes mindenképpen felkeresni az urológus, andrológus szakembert?

Sokkal több mint szexuális probléma - A merevedési zavar

Mivel, főleg idősebb korban, mindenképpen gondolni kell arra, hogy esetleg valamilyen betegség húzódik meg a háttérben – a potenciazavar akár évekkel előre jelezhet egy infarktust! –, mindenkinek azt javaslom, hogy forduljon orvoshoz, ha állandósul a probléma. A háttér egy aránylag egyszerű vizsgálattal kideríthető, és bár a férfiak szeretik egymást azzal ijesztgetni, hogy mi is történik az urológusnál, a valóság az, hogy bár a vizsgálat valóban nem kellemes, de nem jár fájdalommal, ahogyan a szükséges vér- és vizeletvizsgálat, valamint a páciens alapos kikérdezése sem. A pácienst nem küldik húszféle vizsgálatra, másik szakorvostól is csak akkor kérnek szakvéleményt, ha ezt indokoltnak látják.

Fontos megérteni, hogy a probléma nem fog magától megoldódni, nem érdemes hónapokat várni, mindenféle praktikát bevetni. Abban, hogy a merevedési zavarral küzdő férfiak orvoshoz forduljanak, az állandó partnerüknek is fontos szerepe van. Lényeges, hogy a hölgyek ne gondoljanak azonnal párkapcsolati problémára, ha a párjuk nem közeledik feléjük. Jellemző az is, hogy nagyon sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, ha ugyan már régóta fennáll a probléma, de egy olyan partner lép az életükbe, aki miatt hirtelen gyors megoldásra van szükségük.

Melyek a lehetséges kezelések?

Bár mindenki azt szeretné, hogy úgy működjenek a dolgok, mint húszéves korunkban, sajnos erre még nem találtak megoldást. Viszont óriási dolog, hogy gyógyszerrel elősegíthető a merevedés. Ezért, ha nincs kizáró ok, a tablettás kezelés az első lépés. Itt is el kell oszlatni egy tévhitet: a ma kapható készítmények bevételét követően csak szexuális inger hatására jön létre merevedés, ami erőteljesebb lesz, hosszabb ideig fennáll, de az orgazmus után ugyanúgy megszűnik, mint normál esetben.

Vannak rövid és hosszú hatású gyógyszerek, a többség fél-egy óra múlva hat, és 4-5 órán belül ürül ki. Viszont a következő napon is könnyebben alakul ki, illetve másnap reggel is létrejöhet merevedés. A kezelés nem csinál semmi visszafordíthatatlant, nem lehet hozzászokni. Ezek a gyógyszerek mind a pénisz keringését fokozzák, tágítják a kisereket, szelektíven ott hatnak, esetleg néhány más kapilláris is kitágulhat, de ez semmiképpen nem jelent vérnyomáscsökkenést.

Akinek nem használ, vagy ellenjavallt a gyógyszer – például a nitrominttartalmú orvosságot szedőknél –, annál jöhet szóba az injekciós megoldás vagy péniszprotézis. A súlyos szívbetegségben szenvedőknek kardiológiai konzultáció szükséges.

Mivel, mint említettem, a potenciazavarok lelki okai sem elhanyagolandók – a túlzott stressz, a túlhajszolt életmód például – a lelki tényezők felszámolásában nemcsak a gyógyszeres kezelésnek, de a szexuálpszichológusnak is szerepe van. A pácienseket mindig komplex módon kell kezelni, és ha lehetőség van rá, akkor a hatékony gyógyszeres kezelés mellé szexuálpszichológust is be kell vonni. A merevedési problémák így akár 6-8 hét elteltével megoldódhatnak.

A potenciafokozó készítmények a gyógyszerhamisítás egyik fő célpontjai. Mire kell figyelni, hogy ne legyünk áldozatok?

Az ismeretlen eredetű, sok esetben az interneten vásárolt készítményekkel az a fő baj, hogy nem ellenőrzött körülmények között készülnek. Sokat bevizsgáltak ezek közül, és azt találták, hogy a legtöbbjükben alig vagy egyáltalán nincs hatóanyag. Ennél is nagyobb veszély, hogy a készítmények mintegy felében kifejezetten mérgező anyagokat találtak. Aki tehát az interneten próbálja beszerezni a potencianövelőket, vagy azt kockáztatja, hogy hatástalan szert kap a pénzéért, vagy ennél súlyosabb esetben akár az életét is. A hamisított gyógyszerek szedését ráadásul nem előzi meg gondos orvosi vizsgálat, így attól a lehetőségtől is megfosztja magát a merevedési zavarral küzdő, hogy kiderüljön, mi okozza a problémáját. Ezek a gyógyszerek nem véletlenül receptkötelesek, ez biztosítja a folyamatos orvosi felügyeletet.

Ma már egyébként az áruk sem szól a hamisított gyógyszerek mellett, mert a generikus készítmények jóval olcsóbban beszerezhetők orvosi vényre.


Haiman Éva