Rómában megvetették, Indiában különlegességként tekintettek rá – Az orális szex

A szexualitás az emberiség egyik legősibb ösztöne. A kezdeti időkben az ősemberek közti szexuális aktusokat semmi sem szorította szabályok közé, az ókori népeknél azonban minden egészen más volt.

Ókori felfogások

Az ókori Rómában megvetették és a nem kívánatos tevékenységek közé sorolták. A nem engedélyezett vagy szabályozott dolgok pedig mindig sokkal vonzóbbak. Bár a férfiak enélkül is nagyon kedvelték az orális szexet már akkor is.

India

Minden idők első szexuális tartalmú művében, a Káma-Szútrában az orális szex is szerepel a többi szexuális technika mellett. Leszögezik azonban, hogy az az asszony, aki tisztességes, nem csinál ilyet, a férfiak pedig nem támaszthatnak ilyen elvárásokat a feleségükkel szemben. Indiában az örömlányok és a masszőzök elégítették így ki a férfiakat – különlegességnek számított.

Róma

Az ókori Rómában mindent, ami a szexualitással kapcsolatos, csodásnak tartottak és nyitottan álltak hozzá. Orgiákat tartottak, a csoportos szex és a homoszexualitás is elfogadottnak számított. A férfiak természetesen ismerték és kedvelték is az orális örömszerzést. Ám a nagy nyíltság ellenére az ókori Rómában megalázásnak tartották ezt a technikát. Úgy gondolták, hogy az, aki kényeztetésben részesíti a férfit, alárendelt, a férfi pedig használja őt.

A középkor és a kereszténység

Az orális szex még mindig periférián van, és ahogy a kereszténység terjedni kezdett, egyre inkább kiszorult minden szexuális tevékenység. Bűnnek tekintették azokat a tevékenységeket, amelyek az ember gyönyörét szolgálták. Csak az volt elfogadott, amit a gyermeknemzés miatt műveltek.

Volt azonban egy kiskapu, mégpedig az akkor is nagy népszerűségnek örvendő bordélyházak. Ezek felett ugyanis szemet hunyt az egyház, szükséges rosszként tekintettek rá, mégpedig azért, mert elengedhetetlennek tartották a homoszexualitás megelőzése érdekében. A bordélyokban pedig csak a fantázia szabhatott határt a férfiak elképzeléseinek és vágyainak. A franciázás kifejezés is ide vezethető vissza, mert a történet szerint a francia prostituáltak specialitása volt az orális gyönyörszerzés.

A hatalmas változás és a mai orális szex

A középkori tabutémától hosszú út vezetett a mai szexualitásig. A fiatalok között az egyik legnagyobb félelmet a szexualitással kapcsolatban a nem kívánt terhesség okozza. Az orális szex lehetővé teszi a kielégülést a teherbeesés veszélye nélkül, így a korábbi tabuból népszerű tevékenység lett.

A pornófilmekkel azonban az emberiség átesett a ló túloldalára. Az ott látható orális aktusok ugyanis egyáltalán nem a valóságot tükrözik. Sok nő pont ezek miatt a jelenetek miatt ódzkodik az orális szextől.

Pozitív azonban, hogy az orális örömszerzés immár elfogadott szexuális tevékenységként él az emberekben. Így most már nemcsak a férfiak kiváltsága az orális kielégülés, hanem a nők is bármikor részesülhetnek benne.

 

Ligeti Anna