Rád is leshet a kapcsolatok rejtőzködő gyilkosa, a potenciazavar

Folytonos rohanás az életed? Nem tudsz kikapcsolni? Úgy érzed, hogy egyszer magad alá temet ez a mókuskerék? A férfiak többsége manapság ugyanígy megéli ezeket, és keresi a fenti kérdésekre az észszerű válaszokat. Sajnos a negatív következmények nemcsak lelkileg, hanem a szexuális életükben is igencsak megviselik a férfiakat. A potenciazavar egyre gyakoribb, és szinte bármely életkorban jelentkezhet. A probléma megértésében Dr. med. habil. Bajory Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója, tanszékvezető egyetemi docens, az MTA doktora, a Szakmai Kollégium Urológiai Tagozat Tanácsának elnökvolt segítségünkre.

A potenciazavar bármelyik férfit érintheti kortól függetlenül – mondta Dr. Bajory Zoltán. A kor előrehaladtával természetesen nagyobb a valószínűsége annak, hogy előfordul valamilyen potenciazavar a férfiaknál. Továbbá vannak bizonyos betegségek is, amelyek hajlamosítanak a potenciaproblémák kialakulására, úgy mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve az idegpályákat érintő megbetegedések. Ilyenek még az artériás eredetű panaszok, ugyanis az erek rossz állapota nemcsak a szív, hanem a hímvessző vérellátásában, működésében is zavart okozhatnak. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy vannak olyan szokások, amelyek szintén az erekció zavaraihoz vezethetnek: például a stressz, a dohányzás, az alkohol- vagy drogfogyasztás, az álmatlanság, a kialvatlanság, a fáradtság is szexuális problémákat okozhat.

Milyen megnyilvánulási formái vannak a potenciazavarnak?

A potenciazavar hátterében pszichés vagy szervi okok állhatnak. Előfordulhat, hogy csak ideiglenesen, egyszer-egyszer jelentkezik a probléma, de az is lehet, hogy folyamatosan szembesül vele a páciens. Megjelenhet zavar a merevedés létrehozásában, intenzitásában, vagy annak megtartásában. Az erekció elegendő lehet a behatoláshoz, de ahhoz már nem elegendő, hogy az egész aktus alatt fennálljon, vagy olykor már a behatolás előtt elveszti az elvárt keménységet, vagy létre sem jön a megfelelő keménység.

Milyen kezelési módokat alkalmaznak a potenciazavarok gyógyítására?

Az esetek többségében a potenciazavar gyógyítható, de ehhez nagyon fontos, hogy a beteg mielőbb felkeresse az orvost, hogy ne mélyüljön el a probléma. Az általában egyszerű kivizsgálást követően, legtöbbször tablettás kezelést alkalmazunk. A felírt tablettát a szexuális aktus előtt kell bevenni. Attól nem kell félni, hogy rászoknak a gyógyszerre a férfiak, hiszen sokszor a tabletta szedése mellett az alap, pszichés probléma megoldódik, és visszaáll a páciens szexuális magabiztossága. Ezt követően a tabletta elhagyható. Természetesen az is előfordul, hogy az alapprobléma nem jön rendbe, ilyenkor marad továbbra is a tablettás kezelés, vagy sikertelenség esetén más módszert keresünk a probléma orvoslására. Komplikáltabb esetekben injekciós kezelést, különböző, más eszközöket is lehet alkalmazni, végső esetben pedig szóba kerülhet a péniszprotézis.

Mennyire szemérmesek a férfiak, ha potenciazavarral küzdenek?

Gyakori probléma a szemérmesség, a betegek kilencven százaléka csak a magánrendelésre jön el, az állami kórházakban, rendelőkben nem igazán keresik fel ezzel a problémával a szakembereket, illetve a legnagyobb gond, hogy a legtöbben egyáltalán nem fordulnak orvoshoz. Ha orvoshoz fordulnak, akkor sokszor a betegek már tájékozódnak az interneten mire elhatározzák magukat. Rosszabb esetben öngyógyításba kezdenek, és megrendelik a „csodatévő” tablettákat, amelyek természetesen a legtöbb esetben hatástalanok. Azt követően jönnek csak hozzánk, ha rájönnek, hogy pénzkidobás volt az egész próbálkozás. Épp ezért, ha időben felkeresik a szakembert, akkor egyrészt hamarabb pontos diagnózist kapnak, kevesebb pszichés teher kerül rájuk, gyorsabb és valószínűbb gyógyulásra számíthatnak, és biztos, hogy a megfelelő kezelési formát választják a számukra, természetesen teljes diszkrécó mellett.   

 

Dr. Jármi Hilda