Prosztatamegnagyobbodás és merevedési zavar – Mit lehet tenni, ha a kettő együtt jelentkezik? Az urológus válaszol

Dr. Schön Martin Theo urológus szakorvossal arról beszélgettünk, mit lehet tenni akkor, ha a prosztatamegnagyobbodás mellett a páciensnek szembe kell néznie merevedési zavarokkal is.

Mik a prosztatamegnagyobbodás tünetei? Milyen problémákat okozhat?

Ahogy a férfiak idősödnek, a prosztatamegnagyobbodás valamilyen mértékben érinteni fogja őket. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnak igen feltűnő tünetei vannak: gyakori, sürgető vizelési inger, csökkenő vizeletsugár, hasprés ellenére is nehezített vizelés, kis mennyiségben ürülő vizelet, széklettartási problémák, nehezített székelés.

Milyen okai lehetnek a merevedési zavaroknak?

A merevedés megtartásának zavarai mögött több ok húzódhat. Lehetnek lelki okai, problémák a párkapcsolatban, szorongás. Az urológia és főleg az andrológia feladata azonban a fizikai okok feltárása. Szív-érrendszeri problémák, az artériák, vénák meszesedése, műtéti okok, valamilyen trauma, az idegek sérülései, alacsony tesztoszteronszint is állhatnak a merevedési zavarok hátterében. Ezek mellett különböző gyógyszeres kezelések és a cukorbetegség is okozhatnak ilyen panaszokat. Nagy a kockázat akkor, ha a páciens egészségtelen, helytelen életmódot folytat, főként a dohányzás okoz nagy károkat.

Mit lehet tenni a két probléma együttes fennállása esetén?

Amikor valaki ezen problémákkal érkezik a rendelésre, nagyon fontos, hogy részletes, mindenre kiterjedő kivizsgálás történjen. A fizikális vizsgálat mellett vérvizsgálatra is szükség van, melynek során hormon- és tumormarkereket is nézünk. Vizeletáramlás-vizsgálat szintén szükséges, ahogy ultrahangos vizsgálat is, hogy a prosztata nagyságát megítélhessük. Merevedési zavarok esetén andrológus orvost is bevonunk a kezelésbe, valamint a háttérben meghúzódó szív-érrendszeri betegség kiderítése érdekében kardiológiai kivizsgálás is történik. Ha a fizikai, testi okokat kizártuk, a lelki okokat kell keresni, ebben pszichológus segíthet a páciensnek.

Lényegesnek tartom a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozni, hiszen a megelőzés a legfontosabb.

A prosztatamegnagyobbodás mellett fennálló merevedési zavar együttes kezelésére lehetőség van gyógyszeres terápia alkalmazásával. A merevedési zavar súlyosabb eseteiben, amennyiben a gyógyszeres kezelés nem vezet sikerhez, szükség lehet hímvessző-protézisre.

Nagyon fontos hangsúlyozni a dohányzás mellőzését, hiszen ez a szokás az érrendszer legnagyobb ellensége, amely a hímvesszőben lévő ereken kívül testszerte károsítja az érrendszert.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 

Forrás:

https://egeszsegvonal.gov.hu/p-q/287-prosztataproblemak.html

 

Document ID: KEDP/DAE91K, Lezárás dátuma: 2023.11.07.