Prosztata-megnagyobbodás és inkontinencia – a kettő összefügg

Prosztata-megnagyobbodás és inkontinencia

A prosztata 40 éves kor alatt ritkán okoz kellemetlen tüneteket, azonban a kor előrehaladtával a mérete nő, megnagyobbodása pedig a 60 év feletti férfiak közel felénél járul hozzá vizelési problémák kialakulásához. Az inkontinencia jellemzően nőkkel kapcsolatban említett betegség, ám férfiaknál is gyakori. A prosztata-megnagyobbodás és az inkontinencia összefüggéseiről Dr. Rácz Oszkár urológus szakorvossal beszélgettünk.

Fontosnak tartom elmondani, hogy a prosztata-megnagyobbodása nem feltétlenül valamilyen rosszindulatú daganat eredménye. Ez egy gyakori tévhit, amit jó eloszlatni. – mondja Dr. Rácz Oszkár. Ahogy a férfiak idősödnek, a prosztata megnagyobbodik, elkezdheti nyomni a húgycsövet. Ennek következtében vizeléskor jelentkezhetnek problémák: a vizeletsugár gyengébb lesz, vékonyabb.

Milyen összefüggés van az inkontinencia és a prosztata megnagyobbodása között? Van-e összefüggés más prosztataproblémákkal?

Az inkontinenciának több fajtája van: késztetéses, túlfolyásos, terheléses. A prosztata-megnagyobbodás tünetei között az egyik legkellemetlenebb a késztetéses inkontinencia, előrehaladott esetben túlfolyásos inkontinencia is kialakul. Prosztata-gyulladás esetén is lehetnek késztetéses inkontinencia tünetek, és ha a páciens más jellegű prosztata-megbetegedés miatt műtéten esett át, akkor előfordulhat terheléses inkontinencia is.

Hogyan kezelhető a már kialakult inkontinencia?

Prosztata-megnagyobbodás esetén, a már kialakult késztetéses jellegű inkontiencia gyógyszerrel kezelhető. Ezek alfablokkoló és/vagy hólyagizomzat-lazító gyógyszerek.
Ha a vizeletvesztés túlfolyásos típusú, akkor pedig a megnagyobbodott prosztatát műtéti úton el kell távolítani. 

Ha valamilyen okból esetleg prosztataműtétre kerül sor, a beavatkozás után mire számíthat a páciens az inkontinencia kapcsán?

Prosztata műtét után néhány százalékban előfordul a vizelettartás zavara, mely a műtétet követően javulhat, a műtét után eltelt 1 év után viszont már nem változik. 

Meg lehet-e előzni az inkontinencia kialakulását? Hogyan?

Általában a vizelettartási zavar kialakulását az egészséges életmód folytatásával és a  húgycső-záróizomzat, valamint az azt körülvevő medencefenéki izomzat tornáztatásával meg lehet előzni.

Szükséges-e valamilyen életmódbeli változtatás?

Fontos tudni, hogy a prosztata betegségei kizárólag életmódváltással nem kezelhetők. A panaszokat, kellemetlen tüneteket lehet javítani a helyes életmóddal.

Enyhe esetben egyszerű életmód váltás is sokat segíthet, ha az ember odafigyel a rendszeres, nem túl nagy időközönként történő vizeletürítésre, nagyon fontos ez például éjszaka, ha vizelési inger jelentkezik, nem szabad halogatni a vizelést. Kerülni kell az alkoholfogyasztást és a vízhajtó hatású italokat is. Gondot kell fordítani az érintett izmok megfelelő edzésére, tornájára.

Kovács-Hain Zsuzsa