Potenciazavarok – Vajon törődik magával a mai, modern férfi?

Minden férfi számára igen fontos, hogy ne legyenek kudarcélmények a szexuális életükben. Felmérések szerint azonban minden második, 40 évnél idősebb férfi merevedési problémákkal küzd. Az erektilis diszfunkció tehát igen gyakori, de vajon hogyan értékeli ezt a mai modern férfi? A kérdést Dr. Szalontai Tibor urológus szakorvossal jártuk körbe.

Mit nevezünk potenciazavarnak? Kiket érint leginkább?

Potenciazavar alatt a férfiak péniszének olyan mértékű merevedési elégtelenségét értjük, mely a szexuális funkciók maradéktalan teljesítését akadályozza. Bármely felnőtt életkorban előfordulhat, de leggyakoribb és egyben legkellemetlenebb érett férfikorban. Az életkor előrehaladtával nő a gyakorisága.

Mik lehetnek az okai és milyen rizikófaktorai vannak?

A potenciazavar okai lehetnek veleszületett és szerzett testi elváltozások. A szerzett okok lehetnek idegrendszeri elváltozások, pszichés, hormonális, idült belszervi kórfolyamatok, például anyagcserezavarok (cukorbetegség, elhízás), szív-érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, szívelégtelenség, érszűkület), urológiai kórképek (genitális rendellenességek, gyulladások, daganatok), mozgásszegény életmód, alkoholizmus, dohányzás, sérülések, heveny és idült
mérgezések , gyógyszermellékhatások. Ezen felsorolt okok egyben rizikófaktorként is szerepelhetnek.

Milyenek ma a férfiak? Az ön tapasztalatai szerint fontosnak tartják az egészségüket – akár a szexuális egészségüket, vagy inkább szőnyeg alá söprik a problémákat? Mernek beszélni erről?

Az ún. "józan életű" férfiak általában szégyenlősek, többnyire már komoly panaszokkal, s csak külső ráhatásra vizsgáltatják ki a potenciazavaruk okát. A tendencia azonban pozitívnak mondható, egyre tudatosabbak a férfiak az urológiai és a szexuális problémákkal kapcsolatban is. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a precíz szakorvosi kivizsgálás, amely akár súlyos betegségre is fényt deríthet. Az impotencia ugyanis alattomos betegség első tünete is lehet. Átmeneti eredménnyel járó, tüneti kezelés lehetséges, de emellett az impotencia részletes kivizsgálása sem elhanyagolható!

Mennyire hajlandó a mai férfi hangsúlyt fektetni a megelőzésre, a helyes életmódra? Tudatosnak nevezhetők ma a férfiak?

Mivel tényleg egyre tudatosabbnak mondható a mai férfi, egyre inkább érdekli a saját egészsége. Ez azt is jelenti, hogy jobban odafigyel az életmódjára is. Persze még mindig sokan vannak, akik nem törődnek eléggé magukkal, és nem fektetnek hangsúlyt sem a megelőzésre, sem arra, hogy eljöjjenek vizsgálatra. Már csak akkor jelennek meg, amikor már komolyak a panaszok, kellemetlenek a tünetek.

Fontos lenne, hogy minél jobban odafigyeljenek arra, hogy megelőzzék a panaszokat. Csökkenteni kell az alkoholfogyasztást, figyelni kell arra, hogy ne szedjenek olyan gyógyszert, amit nem orvos írt fel. Ugyanígy nagyon fontos, hogy figyeljenek a súlyfeleslegre, szabaduljanak meg tőle. Tegyék le a cigarettát, hiszen a dohányzás rendkívül káros. Meg kell tanulni kezelni és feldolgozni a stresszt, le kell számolni a szorongással. Fontos a rendszeres testmozgás. A szűrővizsgálatokat pedig nem szabad elhanyagolni, évente érdemes elmenni urológushoz.



Kovács-Hain Zsuzsa