A potencia zavara – mikortól lehet baj?

A potencia zavara – mikortól lehet baj?

Mindenkinek az a vágya, hogy egészséges, boldog szexuális élete legyen. Ez sokszor akadályok nélkül megvalósul, és mindenki elégedett, ám sajnos egyre gyakoribb, hogy a párnak szembe kell néznie olyan problémákkal, amelyek többnyire elháríthatók, kezelhetők. Ilyen például a merevedési zavar, ami többnyire nem állandó gond, de lehet belőle komolyabb betegség is. Mikor kezdj aggódni?

Ahhoz, hogy a szexuális életed valóban kielégítő lehessen, fontos, hogy az együttlét alatt fennmaradjon a merevedés. Ez, lehet, hogy triviálisan hangzik, mégis nagyon sok férfi küzd potenciazavarokkal. Ezek a problémák általában átmenetiek. Ha azonban ismétlődnek, az nem jelent jót.

Mitől lehetnek erekciós problémáid?

A merevedési zavarok sok olyan tényező miatt kialakulhatnak, amelyek nem szervi jellegűek, hanem inkább lelki, vagy mentális problémák.

A stressz, a munkahelyi vagy párkapcsolati problémák nagyon erős rizikófaktorok, ahogy a túlsúly és a mozgásszegény életmód is. A depresszió és a szorongás is fokozzák ezeket a problémákat.

A potenciazavarok hátterében állhatnak ugyanakkor különböző testi, szervi problémák. A háttérben állhat nemrég elvégzett műtéti beavatkozás, sérülés, gyulladás, főleg a medencetájéki problémák okoznak merevedési gondokat. Ez azért fordulhat elő, mert ezek miatt esetleg károsodhatnak olyan erek, idegek, amelyek felelősek a merevedés létrejöttéért, megtartásáért. A prosztata betegségei szintén kihatnak a merevedésre, zavarokat okozhatnak.

Ezek mellett több betegség következményeként szenvedhetnek a férfiak erekciós problémáktól. Leginkább olyan betegségek utóélete a merevedési zavar, amelyek a vérkeringésben okozhatnak problémákat. Ilyen például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, de különböző, a szívet érintő betegségek is szóba jöhetnek. Ezek a betegségek a vér áramlását befolyásolhatják. A pajzsmirigy rendellenességei szintén kihathatnak a merevedésre. Ezekre a betegségekre gyakran gyógyszeres kezelés a megoldás, azonban ezek a gyógyszerek szintén hatnak az erekcióra.

Gondoltad volna, hogy a negyven év feletti férfiak közel felét érintik a merevedési zavarok? Egyre többen vannak azok a férfiak, akik nem folytatnak egészséges életmódot. Egyre többen fogyasztanak alkoholt, és a dohányosok száma is növekszik. Ezek a káros szokások azonban károsítják az ereket, így rontják a merevedés sikerességét.

Mikor kezdj aggódni?

Amennyiben a merevedési problémák nemcsak néha fordulnak elő, hanem az együttlétek általában kudarcba fulladnak, a problémád krónikussá válhat. Ilyenkor nem jó, ha a homokba dugod a fejed, és titkolózol a párod előtt. Együtt sokkal könnyebb megbirkózni a gondokkal. Tudnod kell, hogy a partnered számára ez ugyanolyan fontos, mint neked.

A saját életedről, egészségedről te döntesz. Azon tényezők, amelyek merevedési zavarokat okozhatnak, sokat kivédhetsz az életmódod megváltoztatásával. Tudnod kell, hogy merevedési zavar bármely életkorban előfordulhat, nem csak az idősebb korosztályt érinti.

Mit tehetsz ellene?

  • Próbáld oldani a stresszt. Stressz-szel mindenki találkozik az életben, de nem mindegy, hogyan tudja kezelni azt.
  • Sportolj többet, mozogj rendszeresen.
  • Ne akarj megfelelni a partnerednek. Ő szeret, nem kell folyton bizonyítanod. A megfelelési kényszer szorongást okozhat, aminek akár depresszió is lehet a vége.
  • Légy őszinte az orvosodhoz, csak ő segíthet, ha egészségügyi, szervi probléma áll a háttérben.
  • Ha dohányzol, szokj le.
  • Fogyassz kevesebb alkoholt.
  • Ne mondj le a szexről. Ha befordulsz, akkor sokkal rosszabb lesz a helyzet. Beszélj meg mindent a partnereddel, mert a kudarcok általában átmenetiek, és mindenre van megoldás. 


Komáromi Csenge