Péniszproblémák – Az idő és a tesztoszteron is kihat a férfi nemi szervekre

A férfiak életének igen központi szereplője a pénisz. Nemcsak szexuális téren, hanem egészségügyi szempontból is fontos. Dr. Kerényi Gábor urológus szakorvossal arról beszélgettünk, hogy hogyan változik a tesztoszteron, ezzel együtt milyen változások várnak a férfi nemi szervekre.

Mi köze a tesztoszteronnak a pénisz változásaihoz?

A tesztoszteron elsősorban férfi nemi hormonként, illetve természetes anabolikus szteroidként ismert. Férfiakban a herék úgynevezett Leydig-sejtjei állítják elő. Már magzati korban fontos szerepet kap a férfi nemi szervek (herék, hímvessző, prosztata) kialakításában. Serdülőkortól egy, az agyalapi mirigy által kiválasztott serkentő hormon - a Luteinizáló Hormon (LH) – hatására kezd nagyobb mennyiségben termelődni. Androgén hatása felelős a férfiak másodlagos nemi jellegének (arc- és testszőrzet, férfias hajvonal és arccsontok, mutálás, libidó, erekció, stb.) kialakulásáért, továbbá feltétele az egészséges spermiumtermelődésnek, -fejlődésnek. Anabolikus hatása a testfelépítésben, a férfias testalkat-izomzat kifejlődésében meghatározó.

Az idő múlásával mi történik a férfi nemi szervvel?

Az életkor előrehaladtával az egész test, így a hímvessző és a herék is változnak. Ezek a változások a tesztoszteronszinttel vannak összefüggésben. 10-15 éves kor között elkezdődik a pubertás: a herék, a herezacskó és pénisz megnő, megjelenik a fanszőrzet, a test szőrösödni kezd.

40-50 éves kor felett az évek múlásával fokozódhat a centrális elhízás, mely a szeméremcsont előtti zsírszövet felszaporodásával a pénisz kisebb méretűnek tűnhet, „relatív rövidülést” okozhat. A hímvesszőben található erek és idegek élettani funkciója romolhat nemcsak a hormonális változásoktól, hanem káros szenvedélyektől (pl. dohányzás) vagy rendszerbetegségektől (pl. diabétesz). A tesztoszteronszint csökkenésével a herék mérete is csökkenhet, a herezacskó bőrében lévő izomszövet renyhébb lesz, emiatt és a bőr rugalmasságvesztése miatt a herezacskó egyre inkább lazább, „lógósabb” lesz.

Minden férfinak szembe kell néznie merevedési zavarokkal életében?

A tesztoszteronszint csökkenésével párhuzamosan gyakoribbá válhatnak a merevedési zavarok, melyek enyhébb esetekben a kellő minőségű erekció fenntartásának nehézségeit jelentik, súlyosabb esetben a behatolást is lehetetlenné tehetik. A már említett mikro-ér- és ideg-károsodásokon kívül – melyek a hímvessző merevedésének reflexéhez szükséges jó vérellátást és beidegzést rontják – a péniszt körülvevő izmok hatékonysága is csökken.
A nemi szervek változása normális, élettani folyamat, azonban ha a változások negatívan hatnak a páciens szexuális életére, önbecsülésére, akkor mindenképpen érdemes segítséget kérni szakorvostól.

Milyen betegségei lehetnek a pénisznek?

Sejtes letapadás (celluláris adhézió): a fityma bellemezének és a makknak összetapadása.

Fitymaszűkület (phimosis): leginkább gyermek- vagy fiatalkorban illetve 40-50 év fölött jelentkezik. Klinikai megjelenéstől és alapbetegségtől függően szteroidkezelés vagy műtéti megoldás (plasztika vagy körülmetélés) jön szóba.

Paraphimosis: a fityma a makk mögé csúszik, ott gyűrűszerűen elszűkíti a péniszt nyirokpangást okozva.

Hypospadiasis, Epispadiasis: a húgycső- és húgycsőnyílás fejlődési rendellenességei.

A pénisz gyulladásos betegségei (balanitis, balanopothitis): lehetnek szexuális úton terjedő betegségek, de hiányos higiéné miatt is előfordulhatnak. Kialakulásukat elősegítik az immun- vagy anyagcsere-betegségek (pl. diabétesz)

Hímvesszőgörbület (induratio penis plastica, Peyronie-kór): a hímvessző rostos burkán kialakuló plakkok által okozott deformitás, pontos oka nem ismert.

Priapismus: a pénisz szexuális inger nélküli erekciója, kórós merevedés

Pénisz daganat: leggyakrabban 50-70 éves kor között fordul elő. A smegma-retentio (a fityma alatt összegyűlő sárgás váladék megrekedése) kockázati tényezőt jelent.

A pénisz betegségeinek milyen a gyógyulási aránya? Lehetséges-e gyógyult, teljes életet élni, ha valakinek meg kellett küzdenie valamelyikkel?

A letapadás leválasztással, a fitymaszűkület műtéttel, a paraphimosis visszahelyezéssel, az epi- és hypospadiasis c(húgycső-rendellenességek), valamint a péniszgörbület plasztikai műtétekkel, a priapismus (kóros merevedés) szúrcsapolással és gyógyszeres átöblítéssel, esetleg shunt-műtéttel, a hímvesszőrák pedig konzerváló vagy radikális műtéttel és onkológiai kezeléssel gyógyítható.

A gyulladások általában gyógyszeres kezelésre, fertőtlenítőszerek hatására gyógyulnak.
A fenti kezelések után gyógyult állapotban teljes életet lehet élni.

Hímvesszőrák műtéte esetén pedig az onkológiai gyógyulás, a teljes daganatmentesség a fő cél.

 

Kovács-Hain Zsuzsa