Pajzsmirigyproblémák a férfitermékenység csökkenése mögött

A pajzsmirigy, amilyen kicsiny szerv, olyan nagy befolyással van szervezetünk működésére. A pajzsmirigy-problémák kapcsán leginkább a nők kerülnek előtérbe, holott a férfiakat is érintheti. A pajzsmirigy rendellenes működése ugyanis szexuális zavarokat, termékenységi problémákat is okozhat.

Mi köze a pajzsmirigynek a férfitermékenységhez?

A pajzsmirigy a légcső előtt található szerv, a pajzsporcon helyezkedik el. Belső elválasztású mirigy, amelynek élettani feladata a pajzsmirigy-hormonok termelése. Ezek a hormonok fontos szerepet játszanak a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben és az agy működésében is. A pajzsmirigy működését elsősorban az agyalapi mirigy szabályozza. Befolyásolja az LH (luteinizáló hormon, amely a férfiaknál a spermiumok érését befolyásolja) és az FSH (tüszőérlelő hormon, férfiaknál a here működését és a spermiumok termelését szabályozza) szintjét. Ez a két hormon a nőknél a menstruációban játszik fontos szerepet, ám a férfiak szervezetében is termelődik. Náluk a spermiumok képződésére és minőségére vannak hatással. Ha ennek a két hormonnak a szintje nem megfelelő, az mindkét nemnél termékenységi problémákhoz vezethet. A pajzsmirigy alulműködése az androgén hormonok szintjére is hatással van. Ennek az a következménye, hogy a spermiumok száma drasztikusan csökken, a sperma minősége romlik. Ha a spermiumszám nem megfelelő, a megtermékenyítés veszélybe kerül, sok esetben lehetetlenné válik. Ha a minőséggel van probléma, akkor a megtermékenyítés lehetséges, de sajnos megnövekszik a vetélés vagy a koraszülés esélye, és sokkal gyakrabban fordulhat elő valamilyen genetikai probléma is a magzatnál.

A pajzsmirigy és a szexuális élet

A pajzsmirigy alulműködése és túlműködése is negatívan befolyásolhatja a szexuális életet. Ha a pajzsmirigy alulműködik, gyakrabban fordul elő korai magömlés, amit a férfiak komoly kudarcként élnek meg az ágyban. Ha a pajzsmirigy túlműködik, akkor csökkenhet a libidó, illetve merevedési zavarokkal, késleltetett ejakulációval is szembe kell néznie az érintettnek.

Keress fel egy szakorvost!

A pajzsmirigy rendellenes működését igen nehéz észrevenni, de van néhány tünet, ami arra utalhat, hogy a pajzsmirigyed működésével nincs minden rendben.

Ha a pajzsmirigy rendellenesen működik, érezhetsz gombócot a torkodban. Ez azért lehet, mert a pajzsmirigy megnagyobbodhat. Küzdhetsz álmatlansággal, fáradtsággal, lehetnek hangulatingadozásaid, amelyekre nem találsz magyarázatot. Ezen kívül magasabb lehet a koleszterinszinted, ez utalhat a pajzsmirigy túlműködésére. Mivel a pajzsmirigy erősen hat az anyagcserére, az ezen a területen jelentkező problémák hátterében is állhat pajzsmirigy-zavar. Az izmok és ízületek fájdalma is utalhat a pajzsmirigy rendellenes működésére. A fenti tünetek jelentkezése, illetve a termékenység problémái esetén feltétlenül fel kell keresni egy endokrinológus szakorvost. Ő segít abban, hogy milyen vizsgálatok elvégzésére van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, pajzsmirigy alul- vagy túlműködés áll-e fenn. Az életmódváltás óriási segítség lehet a pajzsmirigyproblémák mérséklésében, és a szexuális funkciók javításában. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás elengedhetetlen, ha a pajzsmirigy rendellenesen működik. Figyelj a tápanyagok gondos bevitelére. Ha táplálékkiegészítőt szedsz, akkor érdemes egy olyan készítményt választanod, amely minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz a te állapotodnak megfelelően, és az összetevők egymás beépülését támogatják. Így lehetsz abban biztos, hogy amit beviszel, az kellőképen hasznosulni is fog. Fontos, hogy a jód pótlása nem minden pajzsmirigyproblémára gyógyír! Mielőtt jódot kezdenél szedni, egyeztess szakorvossal, mert lehet, hogy többet ártasz vele, mint amennyit használsz.

A szakorvos több vizsgálatot elvégeztet majd: túlesel vérvételeken, amelyek a pajzsmirigyhormon szintjéről, a szerv működéséről adnak képet, pajzsmirigy-ultrahangra is sor kerül, amely során jól látszik, vannak-e göbök a pajzsmirigyen, megnagyobbodott-e, vagy bármilyen elváltozás található-e rajta. Kiszűrik, hogy nem vagy-e autoimmunbeteg, hiszen a pajzsmirigy esetében ez igen gyakori.

Ha minden lelet rendelkezésre áll, a szakorvos már biztosabban tud javasolni számodra megfelelő terápiát. A szexuális élet is hamar helyreáll, amint a pajzsmirigy működését szabályozták.

Amennyiben egy férfi szexuális zavarokkal érkezik az urológushoz, milyen fontos vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózis felállításához? – Kérdésünkre szakértőnk, Dr. Laczkó István urológus szakorvos válaszolt.

A normális férfi szexuális funkció számos szervi és pszichés tényezőtől függ. Ezek kivizsgálása szisztematikusan felépített megközelítést igényel. A kivizsgálás menete a következő szokott lenni: A legtöbb esetben a betegek kikérdezése, a panaszok megismerése elegendő a diagnózis felállításához, azonban egyes betegeknél további vizsgálatra van szükség a pontos diagnózis felállításához.

 1.  Kórtörténet felvétele. A beteg korábbi betegségeinek rögzítése, a gyógyszereinek áttekintése fontos része a vizsgálatnak, mivel nagyon sok betegségről, fizikai állapotról, fizikai tevékenységről sikerült igazolni összefüggését a szexuális zavarokkal. A teljesség igénye nélkül csak néhány ezek közül: cukorbetegség, lipid-anyagcsere betegsége, magas vérnyomás, elhízás, testmozgás hiánya, dohányzás (beleértve az elektronikus eszközöket is), pitvar fibrilláció, pajzsmirigy túl- és alul működés, D-vitamin hiány, magas húgysav szint, folsavhiány, depresszió, szorongásos kórképek, krónikus veseelégtelenség, reumatológiai betegségek, agyi keringési zavar, COPD (a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó kórkép), migrén, irritábilis bél szindróma, hyperprolaktinaemia (központi idegrendszeri eredetű hormonális elváltozás), alvási zavarok, alvási apnoe (légzési elégtelenség), pszoriázis, köszvény, alkoholos májbetegség, krónikus fáradtság szindróma, allergia, nyitott gerinc, COVID infekció vagy a biciklizés is.
 2.  A szedett gyógyszerek pontos rögzítése. Amennyiben a beteg a gyógyszerei pontos listájával megy vizsgálatra, meggyorsíthatja a kivizsgálását. Korábbi vizsgálatok szerint több gyógyszer is összefüggésbe hozható szexuális zavarokkal. Ilyenek például egyes vízhajtók, bizonyos béta-blokkolók (szívritmus szabályozó gyógyszerek), pszichoaktív (pszichés működésre ható) vegyületek.
 3. Korábbi urológiai és egyéb műtétek kikérdezése. A szexuális funkcióra sokféle – kismedencei, urológiai, idegsebészeti, sebészeti műtét hathat. A prosztatán végzett műtétek sok esetben merevedési zavart okoznak.
 4. A szív állapotának felmérése. A terápia megválasztása szempontjából is fontos a beteg szív-érrendszeri állapotának felmérése, terhelhetőségének megismerése. A felmérés eredményétől függően szükség lehet további kardiológiai vizsgálatra és véleményezésre.
 5. A beteg tüneteinek és szexuális tevékenységének részletes megismerése, ezzel kapcsolatos kérdőív felvétele. A tünetek természetéből, a beteg panaszaiból következtetni lehet a betegségre. A betegek egy részénél további vizsgálatra nincs is szükség, a kezelést ezt követően meg lehet kezdeni.
 6. Fizikális vizsgálat. A beteg urológiai vizsgálata. Szervi eltérések keresése, melyek befolyásolhatják a szexuális funkciókat. Prosztatagyulladás, húgycsőgyulladás, Peyronie-betegség, fitymaszűkület, balanitisz, pénisz deformitás stb. kizárása.
 7. A beteg pszichés állapotának felmérése. Komplex kivizsgálást igénylő esetekben további pszichológiai, pszichiátriai vizsgálat szükséges.
 8. Rutin laborvizsgálat elvégzése. A vércukor, lipid, férfi nemi hormon szintek meghatározása fontos lehet.

Speciális vizsgálatok csak ritkán, indokolt esetben szükségesek. Ezek a következők:

 • pszichológiai, pszichiátrai vizsgálat
 • éjszakai rigiditási (merevedési) teszt, intracavernosus (a pénisz szövetébe adott) injekció, a pénisz Color-doppler ultrahang vizsgálata,
 • CT angiographia (érvizsgálat),

További vizsgálatok szükségesek, amennyiben

 • korábbi medencesérülés szerepel a kórtörténetben,
 • pénisz deformitást diagnosztizálunk, mely műtétet igényel,
 • komplex pszichiátriai, pszichológiai esetekben,
 • komplex endokrinológiai kórképek esetén,
 • a beteg kéri a speciális vizsgálat elvégzését,
 • orvos-jogi igény merül fel,
 • protézis beültetése előtt.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 

forrás:

European Association of Urology guidelines on sexual and reproductive health—2021 update: male

sexual dysfunction A Salonia, C Bettocchi, L Boeri, P Capogrosso et al. - European urology, 2021 -

Elsevier

 

 

Document ID: KEDP/DAE91J, Lezárás dátuma: 2023.11.07.