„Ó, ha 20 évvel fiatalabb lennék!” – Az idősödő férfiak gondolatai

A társadalmunkban a férfiak sokkal könnyebben, elfogadottabban öregedhetnek, mint a nők. Nekik jól áll az őszes halánték, és még mindig vonzónak találjuk őket éretten is. A nőknek ezzel szemben fiatalnak kell maradniuk, ami számos problémát okozhat az önbizalom terén. Ennek ellenére a férfiak is félnek az öregedéstől, és sok-sok fura gondolatuk is van ezzel kapcsolatban.

Gergely (52) – „Telik az idő, félek, hogy előbb-utóbb impotens leszek”

„Elmondhatatlan dühöt érzek magamban, ha arra gondolok, hogy öregszem. Tudom, ezt inkább a nők szokták érezni, de bennem is ott van a gondolat. Főleg amiatt aggódom, hogy az ágyban nem tudok majd teljesíteni. Rémálmaimban a feleségem elhagy emiatt és egy fiatalabb férfinál keresi a gyönyört.”

Gergely nincs ezzel egyedül, a férfiakat szinte egész aktív életükben foglalkoztatja a teljesítőképességük. Nagyon félnek attól, hogy csütörtököt mondanak az ágyban.

László (59) – „Félek attól, hogy az idő múlásával elfogy az erőm”

„Szinte minden nappal egyre gyengébbnek érzem magam. A feleségem szerint ez az egész csak a fejemben létezik, hiszen a koromat meghazudtolva teszem a dolgom minden nap. Nem vigasztal, sajnos akkor is negatív gondolataim vannak.”

A férfiak számára a fizikai erőnlét majdnem olyan fontos, mint a szexuális teljesítőképesség. Egyikük sem tudja igazán elfogadni, hogy az idő múlásával erejük csökken. A testi gyengeséget rosszabbnak tartják, mint a halált.

Péter (50) – „A legjobban attól félek, hogy elhagy az eszem”

„Ahogy öregedett az apám, úgy vettük rajta észre annak a jeleit, hogy hanyatlik az elméje. Félek attól, hogy én is elbutulok, ahogy idősödöm. Ez talán a legnagyobb félelmem.”

Sok férfi az egyszerű feledékenységet is borzalmasnak találja, és az időskor számlájára írja. Tény, hogy a férfiaknál gyakoribb a demencia kialakulása, ám a normális feledékenység ennek közelében sincs.

Sándor (65) – „Fölöslegesnek érzem magam”

„Ahogy öregszem, egyre inkább azt érzem, a világ jól ellenne nélkülem is. Nem akarok senkinek a terhére lenni, nem akarok én lenni a megtűrt öregember a családban. Ha már nyugdíjas leszek, fogalmam sincs, mihez kezdek majd. Ez a gondolat gyötör folyamatosan.”

A férfiakat félelemmel tölti el, hogy haszontalanok lesznek, ahogy idősödnek. Úgy érzik, az életük csak nyűg lesz mások számára. Ha nincs a férfinak valami elfoglaltsága, ami boldoggá teszi, könnyen eshet depresszióba.

András (56) – „Félek a prosztataproblémáktól”

„A férfi egyik legfontosabb testrésze a prosztatája. Vigyázni kell rá, minden évben orvossal ellenőriztetni. Én nagyon gondosan ügyelek az egészségemre, de ennek ellenére is nagyon félek attól, hogy rákos leszek, vagy valami nehezen gyógyítható prosztataproblémám lesz.”

A férfiak nagy része számára még mindig tabu az urológiai vizsgálat. Tartanak magától a vizsgálattól, hiszen rengeteg tévhit tartja magát ezzel kapcsolatban.

Az „idősödő férfi” néven emlegetett jelenség, vagyis az aging male sokféle tünettel jár. A tesztoszteron szintje folyamatosan csökken, megváltozik a szexuális teljesítőképesség és a libidó is. Ezek mellett testi változásokon is átesnek a férfiak. Ezek így együtt sokukat szorongással töltik el, félnek az idő múlásától. Pedig nem kell félniük, hiszen mi, nők vonzónak találjuk az érett férfiakat. „A férfiak sem öregszenek másképp, mint a nők, csak nekik szabad.” Susan Sontagnak igaza volt, nem igaz?

 

Tarjáni Rita