Nyaralás és inkontinencia – Élvezd felhőtlenül a szabadságod!

Nyaraláskor minden felhőtlen, imádjuk, hogy végre kicsit kikapcsolhatunk a mindennapok taposómalmából. De mi van akkor, ha nemcsak a mindennapokban, hanem a nyaraláskor is problémát okoz az inkontinencia? Hogyan élvezhetjük a szabadság napjait felhőtlenül? A kérdéskört Dr. Molnár Sándor urológus szakorvossal jártuk körbe.

Mi pontosan az inkontinencia?

A vizelet inkontinencia férfiak és főleg nők esetén a vizelet akaratlan veszítését jelenti a kiváltó októl függetlenül.

Milyen kezelési lehetőségei vannak?

A vizelet inkontinenciának több különböző típusa létezik.

A hétköznapi életben főleg a hölgyeket érintő, két fontosabb típusát említeném meg. Az egyik az úgynevezett stressz-inkontinencia, mely főleg idősebb korban vagy többször szült hölgyeknél a kismedencei felfüggesztő szalagok megnyúlásának következménye. Köhögésre, hajolásra, fizikai munkavégzésre a vizelet észrevétlenül elfolyik. A másik jelentős típusa a vizeletvesztésnek a késztetéses vizeletvesztés, vagy más néven „urge” típusú vizelet inkontinencia. Ilyenkor a betegnek napszaktól függetlenül igen gyakori vagy állandó vizelési ingerei vannak. Az inger jelentkezésekor vizeletét visszatartani nem tudja. Ennek hátterében a központi idegrendszer sérülései, gyulladásai, daganatos betegségei vagy a húgyhólyag betegségei állhatnak. Ilyen például a húgyhólyag gyulladása, daganatos betegsége, húgyhólyag kövesség vagy a húgyhólyag falának beidegzési zavara. Ritkábban jelentkezik műtéti beavatkozásokat követően kialakuló vizeletinkontinencia vagy az ún. túlfolyásos vizeletinkontinencia, ami férfiaknál idősebb korban a prosztata megnagyobbodás által kialakult vizelet elfolyási akadály következménye vagy cukorbetegek esetén a polyneuropathia (több területet érintő ideggyulladás) következtében kialakult húgyhólyag beidegzési zavar.

inkontinencia

Kezelési lehetőségek:

  • A túlfolyásos vizeletvesztés esetén az ok műtéti megszüntetése, gyógyszeres kezelése vagy tartós húgyhólyag katéter felhelyezése a megoldás.
  • A műtéti beavatkozásokat követő vizeletvesztés sokszor művi záróizom beültetését indokolja.
  • Az akaratlan, időskori vizeletelfolyás különböző szalagplasztikai műtétekkel gyógyítható.
  • A késztetéses vizelet inkontinencia kezelés, kiváltó októl függően, gyulladás esetén, antibiotikum alkalmazása, kóros beidegzési zavar esetén, gyógyszeres terápia.

Mire kell figyelni a folyadékfogyasztást illetően?

Közösségi fürdők esetén mindenképpen javasolt a bevitt folyadék mennyiségének csökkentése, a húgyhólyag kiürítése.

Nyaraláskor mit érdemes szem előtt tartani?

Az inkontinens beteg az inkontinenciájával a nyaralása során is ugyanúgy viselkedhet, mint a mindennapi életben. A vizelettartás kivizsgálása és kezelése komplex feladat, szakirányú képesítést igényel, ezzel ne várjunk a nyaralásig. A gyógyszeres kezeléssel korrigálható a vizeletvesztés nem befolyásolja a nyaralást. Az akaratlan vizeletvesztés műtéti kezelés nélkül nem befolyásolható, tehát a betét viselése nem hagyható el.

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy inkontinens panaszok esetén urológiai és (nők estében) nőgyógyászati kivizsgálás nem elkerülhető. Az enyhe vizeletvesztés gáti és hüvelyi záróizom tornával talán javítható, de a többi esetben komolyabb ellátást igényel. A gondtalan utazás és nyaralás érdekében időben történő kivizsgálás és kezelés indokolt. A mai korszerű gyógymódok a betegek számára kiváló életminőséget biztosíthatnak.

 

Kovács-Hain Zsuzsa