Novemberben fókuszban a férfiegészség – Itt a Movember!

2009 novembere fontos dátum, ugyanis ekkor indult útjára Magyarországon a Movember mozgalom. A kampányt világszerte megrendezik, az a célja, hogy jobban ráirányítsa a figyelmet a férfiak egészségmegőrzésére, a szűrővizsgálatok jelentőségére, a különböző kivizsgálások fontosságára.

Miért olyan fontos ez a mozgalom?

Tény, hogy a férfiak általában ritkábban mennek orvoshoz és a szűrővizsgálatokat is hajlamosabbak elhanyagolni. A Movember éppen ezért született. Felhívja a figyelmet olyan betegségekre, amelyek sok férfit érintenek, gyakoriak, ám rendszeres vizsgálatokkal, szűrésekkel időben felismerik azokat, sőt akár megelőzhetők is lennének. A prosztata daganatos megbetegedése vagy a hererák ilyen betegségek – szűrővizsgálatokkal, rendszeres önvizsgálattal sokat tehetünk kialakulásuk ellen, valamint a korai felismerés érdekében.

Milyen szűrővizsgálatokra javasolt eljárni?

Az idő múlásával minden férfi életében szaporodnak a szűrővizsgálatok, egyre több dologra kell odafigyelni az egészség minél hosszabb távú megőrzéséért. A húszas-harmincas életévekben főleg a laborvizsgálatokon van a hangsúly. Egy huszonéves férfinak ötévente, a harmincasoknak pedig már háromévente javasolt elmenni egy teljes körű kivizsgálásra és laborvizsgálatokra. A húszas években azonban fontos szerep jut a herék vizsgálatának is, ugyanis a hererák főleg a fiatal férfiakat érintő betegség.

A negyvenes évektől már összetettebb vizsgálatok is képbe kerülnek a férfiak esetében. Képalkotó vizsgálatok, laborvizsgálatok here- és prosztatavizsgálat mindenképp elengedhetetlen. 45 éves kor felett már az éhgyomri vércukor rendszeres ellenőrzése is nagyon fontos. A prosztatarák – ha korai stádiumban felismerik – jó eséllyel gyógyítható. Érdekesség, hogy már egy vérvétel is rámutat arra, veszélyeztetettek vagyunk-e. Az ún. PSA (prosztata specifikus antigén) emelkedett szintje jelzi ezt.  A prosztatadaganat a második leggyakoribb rákfajta a férfiak körében, ezért nem szabad mellette szó nélkül elmenni. A tünetek nem jelentkeznek azonnal, ezért nagyon alattomos betegségről van szó. 40 év felett már jót tesz magával az a férfi, aki évente elmegy prosztataszűrésre – különösen akkor, ha a felmenő egyensági férfi hozzátartozóknál: apánál, nagyapánál előfordult prosztatarák, 50 éves kor felett pedig már nyomatékosan ajánlott. Ekkor már az urológus felkeresése is rendszeresen javasolt, ahol fizikális vizsgálattal is meg tud győződni a szakorvos, hogy minden rendben van-e.

movember-2023-2

A férfiak vagy félelem miatt, vagy külső nyomásra sokszor kihagyják ezeket a létfontosságú szűrővizsgálatokat. Ezzel elindíthatnak egy olyan folyamatot, amelyet visszafordítani sokkal nehezebb, mint megelőzni vagy korán kezelni – vagy talán mindez lehetetlenné is válik. A Movember pont arra törekszik, hogy eloszlassa a félelmet, leszámoljon a tévhitekkel, és tudatosságra tanítson.

„A személyes baráti körömben is voltak olyanok, akik sajnos belehaltak abba, hogy nem figyeltek oda a saját tüneteikre, tehát az első tanácsom az lenne, hogy mindenki figyelje önmagát, hogy ha valami változást észlel, akár a bőrén, akár a székelési habitusában, akár a vizelési szokásokban, és így tovább, akkor ne vonja meg a vállát, hogy hát már a nagyapámnak is voltak ilyen panaszai, hanem igenis figyeljen oda, és ha rendszeres problémáról van szó, akkor szakorvoshoz kell fordulni. A második tanács, hogy a fiatal férfiaknál a nőkhöz hasonlóan ugyanolyan fontos a saját test vizsgálata, a here önvizsgálata. Idősebb korban, ötven év felett a férfiaknak évente el kell menni urológushoz, mert ahogy említettem, a prosztatarák alattomos betegség, nincsen tünete a kezdeti stádiumban. A harmadik tanács pedig, hogy bízzunk az orvosunkban és az egészségügyi szakszemélyzetben. Sokszor van, hogy elmagyarázzuk a betegnek, hogy miről van szó és mit kéne csinálni, de aztán vagy félelemből, vagy rossz tanácsok hatására egész egyszerűen nem vesznek részt a kezelésben, nem mennek vissza egy életfontosságú kontrollra, és így tovább. Az orvos megszerzett egy olyan tudást, amivel gyógyítani szeretne. Ezt nyilván a hozzá fordulók érdekében teszi alapvetően. Fogadjuk el, hogy az orvos segíteni akar.” – tanácsolja Dr. Bartóki László urológus szakorvos.

A Movember mozgalom célja, hogy az egészség egész évben fontos legyen! Csatlakozz te is, hívd fel a figyelmet arra, hogy milyen lényegesek a szűrővizsgálatok a férfiak számára.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 

Forrás:

https://firstmed.hu/2022/11/04/prostate-cancer-awareness-month-movember/

https://www.stgeorgehospital.org/news/145/movember:-prostate-cancer-awareness-month