Nem jó a pénisznek, ha nincs szex!

Ha megvonjuk magunktól a szexet, az több szempontból sem tesz jót. Tény, hogy a szexnek számtalan pozitív hatása van az egészségünkre. A szex megvonása azonban a vágyat is visszaszorítja, emellett pedig a pénisz veszíthet rugalmasságából, sőt, még a merevedési képesség is romlik.

A nőkre sincs jó hatással a szexhiány, ugyanis, a hüvelynyílás mérete csökkenhet, a hüvelyfal száraz lehet, de még a libidó is csökken hosszabb szexkihagyás után. A férfiaknál a szexmegvonás talán még nagyobb probléma, hiszen ők sokkal nehezebben állnak vissza a régi kerékvágásba, mint a nők egy hosszabb szünetet követően.

Mit okozhat a hosszú szexmegvonás a pénisznek?

A skandináv országokban előrehaladott kutatásokat folytattak a témában, így egy nemrégiben készült tanulmány szerint a középkorú és idősebb férfiak (akiket már nagyobb arányban érint a merevedési zavar), könnyebben megőrzik a merevedési képességüket abban az esetben, ha az életük része a rendszeres szex. Így tisztán látszik, hogy a merevedési problémák hátterében nemcsak a dohányzás és a krónikus betegségek (cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, depresszió) állnak, hanem többször okozója lehet a szexmegvonás is. A tudósok szerint a heti 2 szexuális aktus (lehet ez önkielégítés is, a lényeg a rendszeres merevedés) már biztosítja, hogy a pénisz megőrizhesse minden funkcióját, rugalmas maradhasson. Jó hír, hogy a negatívba tartó folyamat visszafordítható, csak kellő empátia és minél több szex szükséges hozzá.

Egyes írások szerint a pénisz mérete csökkenhet a szexuális élet hiánya következtében. Bár a szexuális aktivitás hiánya önmagában valószínűleg nem okoz péniszzsugorodást, a szextől való tartózkodás más hatással is lehet a pénisz egészségére. A szexuális aktivitás javíthatja a pénisz véráramlását, ami segíthet megőrizni annak egészségét és megfelelő működését. A szextől való tartózkodás idővel az érzékenység és a szexuális vágy csökkenéséhez is vezethet.

Ezen kívül a rendszeres szexuális tevékenység segíthet megelőzni a lepedék felhalmozódását a pénisz artériáiban, ami merevedési zavarokhoz vezethet. Segíthet a medencefenék izmainak erősítésében is, ami javíthatja a hólyag szabályozását és megelőzheti a vizelet-inkontinenciát. Ezért fontos, hogy a férfiak fenntartsák az egészséges szexuális életet a pénisz általános egészségének előmozdítása érdekében.

A harmadik negatívum, ami a szexmegvonás nyomában jár, az a vágy csökkenése. Ahogy múlik az idő, a férfi nemi hormon, vagyis a tesztoszteron szintje folyamatosan csökken. Ez természetes, automatikus, nem lehet megállítani. A rendszeres szex azonban segít kicsit kitolni, késleltetni a tesztoszteroncsökkenés velejáróit. Akkor azonban, ha nincs szex, a tesztoszteron csökken, ezzel együtt a szexuális kedv elhagyja a férfit, csökken a libidó. Ez azonban nem életkorfüggő, fiatalon is bekövetkezhet, ha kevés a szeretkezés a férfi életében.

Mi a megoldás?

A rendszeres szexuális élet megannyi egészségügyi előnnyel jár. Csökkenti a depressziót, a szorongást, fokozza a vérkeringést, elősegíti az egészséges, mély alvást, kalóriát éget, erősíti a medencefenék izmait és még a prosztatarák kockázatát is csökkenti. Ez már épp elég indok lehet önmagában is, hogy minél többet élvezd az élet adta szexuális örömöket.

 

Ligeti Anna

 

Forrás:

https://www.allohealth.care/healthfeed/sexual-anatomy/can-your-penis-shrink-if-you-dont-have-sex