Nem csak a nemi vágy csökken, ha kevesebb a tesztoszteron  

 

A tesztoszteron egy igen összetett hatású hormon. Befolyásolja a férfiak nemi vágyát, a viselkedést, a haj növekedését, de még az izomerőt és az izmok növekedését is. Hatással van a pubertásra és a viselkedésre. Ha a szervezetedben csökken a szintje, nemcsak a nemi vágy hagy alább, hanem akár anyagcsere-problémák is kialakulhatnak, de sok más negatívummal is szembe kell nézned.

A tesztoszteron termelődése

A hypothalamusban termelődő GnRH (gonadotropin releasing hormon) hat az agyalapi mirigyre, és szabályozza az LH (luteinizáló hormon) működését. Az LH irányítja a herékben lévő Leydig sejtek tesztoszteron-termelését. A tesztoszteron szintje reggel, kb. 8 órakor a legmagasabb.

A tesztoszteron csökkenése

A tesztoszteron férfiakban és nőkben is előforduló hormon. Sok mindent szabályoz, többek közt a nemi vágyat, a spermatermelést is, növeli az energiaszintet és elősegíti az izomtömeg növekedését. A viselkedésbe is beleszól, hatással van például arra, hogy mennyire vagyunk agresszívek.

Az idő előrehaladtával a tesztoszteron szintje fokozatosan csökken. Ez természetes folyamat, az öregedés része. 30 éves kor felett a férfiak tesztoszteronszintje évente kb. 1%-kal csökkenhet.

A tesztoszteron csökkenését azonban okozhatják különböző, a központi idegrendszert érintő betegségek is. Mivel ezek következtében csökken az agyalapi mirigy működése, a tesztoszteron szintje is csökken. Szintén ehhez vezet a herében lévő Leydig-sejtek zavara, ahogy az elhízás is.

Mikor van szükség a pótlására?

Alacsony nemi vágy, fáradékonyság, koncentrációzavar és bizonyítottan alacsony tesztoszteronszint esetén szóba jön a hormonpótlás.

Egyéb tünetek esetén is dönthet úgy az orvos, hogy tesztoszteron-vizsgálatot kér. Ilyen az elhízás, a depresszió, a cukorbetegség, a merevedés zavarai, a hőhullámok.

8 dolog, amiért szükséged van a tesztoszteronra

1.   Javítja a memóriát

Jót tesz a szellemi teljesítőképességnek. Ha csökkenni kezd, depresszív tüneteid lehetnek.

2.   Növeli az izmok fehérjetermelését

Pozitív hatással van az izomerőre. Tesztoszteronhiány esetén csökken az izomerő és az izmok tömege is. Ha tesztoszteronpótlásra kerül sor, idősebb férfiaknál csökken a hasi zsír mennyisége, és összességében az egész testen kevesebb zsír lesz.

3.   Hatással van a prosztatára

A tesztoszteron fontos hormon, a prosztatának is egyik szabályozó hormonja. 20 éves korig a tesztoszteronszint emelkedik, ennek hatására növekszik a prosztata, ezután beáll egy egyensúly.

4.   Szabályozza a csontok működését

A tesztoszteronból ösztradiol keletkezik, ez pedig szabályozza a csontok működését. Ha alacsony a tesztoszteronszint gyakrabban fordulhat elő idősebbeknél csonttörés.

5.   Fokozza a vörösvértestek termelését

A vese hematopotein termelésén keresztül emeli a hemoglobin-szintet. A tesztoszteron hiánya esetén 10-20%-kal csökkenhet a vörösvértestek száma.

6.   Hiánya anyagcsere-problémákat okozhat

Ha nincs elegendő tesztoszteron, az elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet. Hormonpótlás esetén javulnak az értékek.

7.   Hatással van a szív- és érrendszerre

A tesztoszteron jó hatással van az erekre, ugyanis befolyásolja az ereket borító belső hám működését.

8.   Szabályozza az erekciót

A tesztoszteron szabályozza az erekciót. Ha csökkent a hormonszint, akkor az agyban csökken a jelzés az erekcióra vonatkozóan. Hormonpótlás esetén azonban pozitív változással lehet számolni.

 

Tarjáni Rita