Ne vásároljunk potencianövelőt a neten! – Az urológus intelmei

A potencianövelés iránti igény egyidős az emberiséggel, és szinte bármely életkorban jelentkezhet a kamaszkortól kezdve. Az ókori görögök szerelemistennője, Afrodité nevéből származtatjuk az afrodiziákumokat, ami a potencianövelők nemzetközi elnevezése. Dr. Nádas György urológus szakorvossal arról beszélgettünk, hogy mennyire fontos helyet foglalnak el ma a potencianövelők a szexuális életben, és így a mindennapokban.

dr-nadas-gyorgy
    Dr. Nádas György

Melyek a legjobb afrodiziákumok?

Évezredek óta komolyan foglalkoztak az ilyen hatású természetes anyagok, főként növények, fakéreg, növényi főzetek, őrlemények megtalálásával és terjesztésével. Középkori varázslók, törzsfők, javasasszonyok, kuruzslók, doktorok fő tevékenységi körét tette ki. A legjobb hatásúak a tökmag, a gyömbér, a fűrészpálma, a panax ginseng, a maca (perui zsázsa), a gingko biloba. Hatásuk változó, a mandragóragyökérről kiderült, hogy ráadásul mérgező, a johimbinnek keringési mellékhatásai vannak.

Mi a tudományos háttere a potenciazavaroknak?

A hímvessző merevedésének rendkívül bonyolult mechanizmusa központi (agyi-idegi, homonális) illetve keringési (magasvérnyomás-, szívbetegség) valamint helyi (a férfi nemiszervek szervek veleszületett vagy szerzett betegségei) befolyás alatt áll, de igen gyakran, főleg a jelenlegi stresszes életmódnak köszönhetően, lelki okok, pl. külső tényezők: családi vagy munkahelyi hajszoltság, fáradtság állhat a panaszok hátterében. Idősödő korban a kísérő betegség/ek (pl. ideggyógyászati vagy cukorbetegség, magas vérnyomás, szívritmus-zavarok stb. vagy ezek gyógyszerelése) kóroki szerepe megkerülhetetlen. Utóbbiak felelősek azért, hogy a pénisz barlangos testjeiben a leheletfinom érfal izmai elvesztik a rugalmasságukat, ezáltal a működésük megromlik. Ha a szervi eltérés kizárható, szexuálpszichológiai feltárás és gondozás lehet hasznos.

Mik a mai tudomány lehetőségei?

Újabb tapasztalatok és tudományos kutatások a cink, a szelén, a taurin, a vitaminok és még számos más szer alkalmasságát vetik fel.

A legnagyobb innováció a „kék tabletta” váratlan megjelenése volt 25(!) éve. Ez keringési problémák kezelése során, egy új készítmény gyógyszergyári klinikai kutatása közben tűnt fel. Egyes betegek, majd betegek sora jelezte a nem várt pozitív mellékhatást: potenciájuk határozottan javult. Így ez a mellékhatás lett a további kutatás tárgya. Ma már fellelhetők olyan gyógyszerek, amelyek pl. tartósabb merevedéssel járnak, és már napi, alacsony dózisú szedés során is kifejtik hatásukat, valamint akár prosztatanagyobbodás-okozta vizelési panaszokat is javítanak. Mindezt pénztárcabarát módon. Ezek orvosi vényre válthatók ki, mert lehetnek mellékhatásaik, amelyek főleg szívritmuszavarban, keringési betegségekben, kiugróan magas vérnyomásban szenvedő páciensek hirtelen súlyos állapotromlásához vezethetnek. Egyéb mellékhatásuk lehet még fejfájás, izomgörcs, derékfájdalom.

Mi a gond az interneten vásárolt potencianövelő gyógyszerekkel?

Mivel a potencianövelésre hatalmas a kereslet, ez példátlan profitlehetőséget rejt magában. Naponta sokasodó szerek kínálata jelenik meg a szürke piacon, ami anyagi konkurenciát jelent a vényköteles gyógyszerekkel szemben. Velük az a baj, hogy többnyire ellenőrizetlen az összetételük, követhetetlen a gyártási technológia, klinikai kipróbálásukat tükröző előírt protokollokról nincs hozzáférhető adat. Emiatt hazai forgalomba hozásuk nem engedélyezett, illetve tiltott. Nem beszélve gyakori mellékhatásukról: pl. hirtelen látáscsökkenés, illetve látásvesztés, erős fejfájás, extrém fáradtság, alvászavar, bőrreakciók, hányinger, hányás.

Az urológus szakorvos milyen szempontokat vesz figyelembe, amikor potencianövelőt ír fel a páciensének?

Ha a beteg már korábban szedett valamilyen gyógyszert, amivel elégedett volt, akkor természetesen ugyanolyan hatóanyag hatóanyagtartalmú készítményt célszerű felírni.

Újonnan érkező betegnél részletes szakorvosi és laborvizsgálat, prosztataszűrés javasolt. Ha vérnyomás- illetve szívritmus-problémája, ismert szívbetegsége van, akkor előzetes kardiológiai vizsgálat és javaslat szükséges a gyógyszer felírása előtt.

A későbbiekben, ha nincs ismert ellenjavallat, akkor a háziorvos is felírhatja ezeket, nem indokolt szakorvosi részvétel.

A beteg korától, általános állapotától, kísérőbetegségeitől függően egyéb módszerek is szóba jöhetnek.

Kíméletes, bár nem igazán intim módszer az ún. vákuumeszköz használata, amivel merevedés hozható létre.

Ennél gyakoribb eljárás a sokak által alkalmazott, a péniszbe injekcióval befecskendezett gyógyszer, ami akár hosszabb idejű merevedést okoz (szexvirtuózok kedvelt módszere). Ennek is lehetnek súlyos mellékhatásai. pl.: véralvadás-gátló gyógyszert szedőknél elhúzódó bevérzést okozhat. A célzott hatás is lehet elhúzódó: ha a merevedés órákon keresztül nem enyhül, ez sürgős szakorvosi beavatkozást igényel, mert a hímvessző épsége foroghat kockán.

Végső soron, megfelelően kiválasztott pácienseknél a hímvesszőbe pénisz protézis operálható be, ami biztosítja a kellően merev állapotot.

Ha lehet, törekedjünk a megelőzésre, a kellemes, de egészséges életvitelre. Az se könnyű! A mozgás elengedhetetlen! A legfrissebb kutatások szerint heti 3x30 perces testmozgás felér egy potencianövelő tabletta hatásával!1

 

Dr. Nádas György urológus és Kovács-Hain Zsuzsa

 

Forrás:

1: drportal.hu hírlevél, 2023.11.11.