Ne söpörd a szőnyeg alá! – Az intim panaszokat komolyan kell venni

Gondoltad volna, hogy a szexuális életedet is befolyásolhatja, ha gyengék a medencefenéki izmaid? Pedig így van! Minden nőnek fontos lenne ezen izmok rendszeres edzése, hiszen nemcsak a szexualitásban, hanem egy teljesen egyszerű dologban, a vizelettartásban is jelentős a szerepük. Te vajon jól karbantartod magad odalenn?

dr-nadas-gyorgy
    Dr. Nádas György urológus szakorvos

A száraz tények

A medencefenék-gyengeséget nyugodtan nevezhetjük népbetegségnek is, ugyanakkor senki sem szeret róla beszélni. Egyetlen ő sem szeret azzal dicsekedni, ha szex közben nehézségei vannak, esetleg nem érzi a párját odabenn, nem jut el az orgazmusig, vizeletvesztése van, nem tudja tartani a vizeletét, ha sokat kell mosdóra várni valahol.

A nők több mint fele él vizelettartási nehézségekkel, Ez óriási szám, hiszen minden második nő, nap mint nap küzd ezzel. Mégis a kezelt esetek száma jóval kisebb, vagy már csak akkor jutnak el orvoshoz, amikor más nem segít, csak a műtét. Addig jól elkerülik a dolgot, tudomást sem vesznek róla, hiszen mi, nők mindent kibírunk, miért pont egy kis vizeletcsepegés okozna gondot? Többnyire már csak szülést követően fordulunk orvoshoz, vagy akkor, ha a tünetek már az elviselhetetlenség határát súrolják. Az ernyedt, megereszkedett medencefenéki izmok azonban több kellemetlenséget is okozhatnak.

Így tanultuk…

Már az oviban tudjuk, hogy nem szabad ráülni a vécére sehol, csak otthon, és mindig elölről hátrafelé töröljük meg magunkat, ha végeztünk. Ezt tanultuk, így tanultuk. Ennek ellenére még mindig nagyon sok olyan fertőzéses eset fordul elő, ami a helytelen vécéhasználatból ered.

És így kellene…

Soha ne tartsd vissza! Semmiképp ne várj a pisiléssel, ha van lehetőséged vécére menni. Ha visszatartod, nyomásnak teszed ki az izmokat, amelyek csak nyúlnak és nyúlnak, ennek pedig inkontinencia lehet a következménye. Soha ne nyomd ki a vizeletet! Csak engedd, hadd folyjon… A nyomással ugyanis a szerveidet is lefelé nyomod. Ne ülj sokáig a vécén, ez nem tesz jót a medencefenék izmainak. Ha végeztél, alölről hátrafelé törölj, így megelőzöd a fertőzések kialakulását. Moss kezet mindig! Akkor is, ha csak pisiltél!

A medencefenék izmait edzeni kell!

A hüvelyed nagyon erős izomzattal ellátott része a testednek – a medencei izomrendszer részeként segíti azt, hogy a belső szerveid akkor is a helyükön maradjanak, ha intenzív mozgást végzel. Ezért elengedhetetlen, hogy a medencefenék izmai feszesek maradjanak. Ennek érdekében sokat segíthet az intimtorna, a Kegel-gyakorlatok elsajátítása, és persze főképp az, hogy a tüneteket nem söpröd a szőnyeg alá, hanem panasz esetén azonnal orvoshoz fordulsz. A korai kezelés mindig sokkal eredményesebb, könnyebb.

Mikor kezdj gyanakodni, hogy nem elég erősek a medencefenék izmai?

Abban a pillanatban, ha egyszer úgy indulsz neki egy programnak, hogy izgulsz amiatt, hogy hol tudsz majd pisilni, vagyis nem bírsz ki nagyjából három órát vécé nélkül, akkor figyelj magadra, mert lehet, hogy gondok vannak. Ugyanígy akkor is, ha valamilyen sporttevékenység közben nem érzed magad komfortosan. Ha a medencefenék izmai erősek, gond nélkül képes vagy sportolni, nem fogod azt érezni, hogy „mindjárt leszakad ott bent valami”. Ha gondjaid vannak a nem kívánatos gázokkal, akkor is gondolhatsz arra, hogy az izmokkal nincs minden rendben. A végbél izmai is a medenceizmokhoz tartoznak, ezért ilyen gond esetén életmódváltással segíthetsz a problémán, valamint egy mindenre kiterjedő orvosi vizsgálattal. Gyanakodnod kell akkor is, ha szex közben nem érzed a partnered nemi szervét magadban, esetleg fájdalmat érzel, netán vérzel is az aktus során. Az orgazmuskészséget is befolyásolják a medencefenék izmai, így abban az esetben, ha nem jutsz el a csúcsra, gondolj arra, hogy esetleg medencefenéki gyengeség áll a háttérben. A folyamatos hüvelyi fertőzés, hólyaghurut, méhgyulladás is lehet annak a jele, hogy a medence izomzata meggyengült. Természetesen sok más dolog is okozhatja ezeket a betegségeket, ezért ha ilyesmit tapasztalsz, feltétlen fordulj orvoshoz, hogy elkerüld a súlyosabb problémákat! Abban az esetben, ha valamilyen okból nagy nyomás nehezedik a medencefenékre, tapasztalhatsz kellemetlenségeket. Ilyen nyomást fejthet ki a várandósság, a túlsúly, az, ha ülő munkát végzel, ha mozgásszegény az életmódod. A nyomás következtében kevesebb vér jut erre a területre, ami hosszú távon gondokat okozhat. Intimtornára lehet szükséged akkor, ha intenzív mozgásformákat végzel. Például futás, kangoo vagy spinning közben nagyobb a terhelés.

Mi a megoldás? – Az urológus válasza

„Ha gond van, forduljunk azonnal orvoshoz – mondja Dr. Nádas György urológus szakorvos. Legjobb, ha urológushoz megyünk, hiszen ő segíteni fog abban, milyen kezelések érhetők el, és melyik a leginkább megfelelő. Ha enyhe tüneteink vannak, ne söpörjük a szőnyeg alá azokat, hanem vegyük komolyan a test jelzéseit. Váltsunk életmódot, ha arra van szükség, váltsunk mozgásformát, ha úgy hozza az élet. És tanuljuk meg az intimtornát egy tréner segítségével, mert ez a tudás fiatal és idősebb korban is aranyat ér, hiszen segít a medencefenék izmainak fitten tartásában, ezáltal a vizelettartás is tovább biztosított.” Mi a megoldás? – Az urológus válasza

„Ha gond van, forduljunk minél előbb orvoshoz – mondja Dr. Nádas György urológus szakorvos. Az akaratlan vizeletvesztés – általánosan elterjedt elnevezéssel inkontinencia – többféle okra vezethető vissza: lehet ún. sürgősségi inkontinencia például húgyúti gyulladás vagy hólyag-beidegzési zavar következményeként (követelő inger mellett túl messze van a WC), vagy mozgáskor, emeléskor jelentkező ún. stressz-inkontinencia (ez nem lelki megrázkódtatásról kapta az elnevezését, jellemzően a gátizmok petyhüdtsége okozza), esetleg a kettő kombinációja. Fontos őket megkülönböztetni, mert a kezelésük eltérő. Férfiak hasonló panaszát többnyire prosztatabetegség okozza, erre irányul a szakorvosi vizsgálat.

A gátizmok megerősítése biztosan nem várható attól, ha minél tovább tartja vissza valaki a vizeletét, ennek később makacs szövődmények lehetnek a következményei. Legjobb, ha urológushoz megyünk, hiszen ő segíteni fog abban,  hogy kiderüljön, mi lehet a tünet hátterében, és ehhez igazítja a kezelést. Nem ritkán szükség lehet a húgyhólyag belső nyomásviszonyait megállapító urodinámiás kivizsgálásra, ami csak speciális szakambulancián végezhető el.

Ha enyhe tüneteink vannak is, ne söpörjük a szőnyeg alá azokat, hanem vegyük komolyan a test jelzéseit. Váltsunk életmódot, ha arra van szükség, váltsunk mozgásformát, ha úgy hozza az élet. És tanuljuk meg az intimtornát egy tréner segítségével, mert ez a tudás fiatal és idősebb korban is aranyat ér, hiszen segít a medencefenék izmainak fitten tartásában, ezáltal a vizelettartás is tovább biztosított.”

 

 Kovács-Hain Zsuzsa