Mi köze az alkoholfogyasztásnak a prosztatarákhoz?

Tény, hogy a fokozott alkoholbevitel igencsak negatív hatással van a szervezetre. Növeli a daganatos betegségek, leginkább a szájüregi-, a garat-, a hörgő-, a gége-, a nyelőcső- és a májrák kialakulását. Vajon van-e összefüggés a prosztatarák és az alkoholfogyasztás között? A kérdésben Dr. Pusztai Csaba urológus szakértőnk segített.

„Az alkoholt sokszor a daganatos betegségek kiváltójaként is emlegetik, legalábbis nagyon magas kockázati faktorként. A prosztata daganatos betegsége esetében azonban egyelőre nem igazolt közvetlen összefüggés” – részletezi szakértőnk. „A rákkal foglalkozó kutatások nem sorolják az alkoholt a prosztatarákot közvetlenül kiváltó tényezők közé. Azonban a jelentős alkoholfogyasztás egyértelműen növeli a PCa (prosztata karcinóma; a szerk.) kockázatát, számszerűsítve: a rizikó akár másfélszeres is lehet egy finn tanulmány szerint.”

dr-pusztai-csaba
    Dr. Pusztai Csaba

Kutatások nem támasztják alá…

…ugyanakkor komoly kétségeket ébresztenek, hogy vajon van-e kapcsolat a prosztatarák és a fokozott alkoholbevitel között.

2016-ban és 2018-ban is készültek felmérések a témában. Mindkettő érdekes eredményre jutott. Az első kutatásban azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak, nagyobb eséllyel alakulhat ki prosztatarák. A második kutatásban azt figyelték meg, hogy azok a férfiak, akik fiatal korukban rendszeresen fogyasztottak alkoholt, és később kialakult náluk prosztatadaganat, az nagyobb eséllyel volt rosszabb kimenetelű. Viszont egyik vizsgálat eredménye sem tekinthető teljesen hitelesnek, mivel az alkoholfogyasztási szokásokon kívül más életmódbeli szokást, tényezőt nem vettek figyelembe. „Az alkoholfogyasztás egészségügyi kihatásaival kapcsolatos kutatások értékelését megnehezíti, hogy nincsen olyan laboratóriumi teszt, mellyel az abúzus mértéke egyértelműen meghatározható lenne. Továbbá nincsen általánosan elfogadott skála az alkoholfogyasztás mértékének jellemzésére és az önbevalláson alapuló adatok hitelessége is megkérdőjelezhető” – mondja szakértőnk.

Mik a prosztatarák jellemző tünetei?

„Az a veszélyes benne, hogy a kezdeti szakaszban szinte semmilyen jellegzetesen felismerhető tünetet nem okoz. Az idő előrehaladtával azonban, a további stádiumokban már észlelhetők bizonyos jelek. Ilyen az éjszakai gyakori vizelési inger, nehézkes vizelés, véres vizelet, égő érzés vizeléskor”– mondja Dr. Pusztai Csaba.

A prosztatarák és az alkohol kapcsolata

Az egészséges életmód minden rákfajta esetében támogatja a megelőzést. Sokat számít az egészséges étkezés, a mozgás. Az egészséges életmódnak azonban az is része, hogy ha fogyasztunk alkoholt, azt mértékletesen tegyük. „Naponta egy-két ital még belefér a mértékletességbe, ugyanakkor az alkoholfogyasztásnál mérlegelni kell azt is, hogy szedünk-e valamilyen gyógyszert, ugyanis az alkohol befolyásolhatja annak hatását” – mondja szakértőnk. „A mérsékelt (kulturált, <15 g/nap) alkoholbevitel kóroktani szerepe nem meggyőző, egyes tanulmányok szerint a teljes absztinencia magasabb kockáztattal is járhat, mint a mérsékelt alkoholfogyasztás. Ugyanakkor az alkoholfogyasztás jelentőségét kiemeli, hogy ez az egyik elkerülhető kockázati tényező: a genetikánkon nem változtathatunk, de a szokásainkon igen!”

Mik a prosztatarák kialakulásának kockázati tényezői?

„A prosztatarák rizikófaktorai kapcsolódnak környezeti hatásokhoz, genetikához, valamint a páciens egyéni sajátosságaihoz is. Tény, hogy az 50 év feletti férfiak esetében megnő a prosztatadaganat kialakulásának esélye. Szerepet játszik, hogy volt-e már a családban prosztatarák, illetve növeli a kialakulás esélyét az is, ha a páciens túlsúlyos” – válaszol Dr. Pusztai Csaba.

Kulcsfontosságú, hogy időben diagnosztizálják a daganatot. Ennek érdekében minden férfinek, aki betöltötte az 50-et, érdemes évente szűrővizsgálatra menni. Ha korai stádiumban fedezik fel a prosztatarák jelenlétét, a gyógyulás esélyei igen jók.

 

Kovács-Hain Zsuzsa