Merevedési zavarok – Mit tesz a felelősségteljes férfi?

A merevedési zavarok sokszor okoznak a férfiakban szégyenérzetet, ezért sokan nem szívesen beszélnek erről még az orvosuknak sem. De vajon mit tesz az a férfi, aki a saját egészségére és persze a szexuális egészségére is nagy hangsúlyt fektet? A kérdéskört Dr. Papos István urológus szakorvossal jártuk körbe.

drpaposistvan
    Dr. Papos István

Mi a tapasztalata, a férfiak mennyire vállalják fel, ha problémájuk akad a szexszel? Őszintén beszélnek a merevedési problémákról az orvosuknak?

A férfiak többsége egyfajta teljesítménykényszert él meg a szexualitással kapcsolatban. Gyakran a szexuális teljesítményüket másokéval hasonlítják össze. Hosszú idő telhet el, hogy a férfi felismeri, hogy problémája lehet, vagy van szexszel. A szexuális problémák számos formában jelentkezhetnek. A leggyakrabban előforduló panasz a merevedési zavar. Gyakran ez a panasz szégyenérzettel párosul, ez megnehezíti, hogy a beteg orvoshoz forduljon. Gyakran tapasztalható, hogy a férfi a párja unszolására, esetleg vele együtt jelentkezik a szakorvosnál. Amennyiben az első beteg-orvos találkozás létrejön, akkor a páciensek már őszintén tudnak beszélni merevedési panaszaikról.  Természetesen ehhez fontos az intim, nyugodt környezet és a kezelőorvos felé irányuló bizalom.

Vajon az a férfi, aki az élet minden területén felelősségteljes, mit tesz, ha erekciós zavart tapasztal?

Ma már számos lehetőség van tájékozódni az egészséges szexualitás feltételeiről, a szexuális panaszok megelőzéséről, az esetleges panaszok okairól, párkapcsolati problémák kezeléséről. A szakorvossal történő konzultáció segít eligazodni az információk között, segít megtalálni a probléma okát, segíthet feltárni a problémához vezető tényezőket. A szexuális egészségét megőrizni vagy szexuális problémáját megoldani akaró férfi rendszeresen részt vesz urológiai vizsgálaton. Panaszok esetén mihamarabb felkeresi urológus szakorvosát, hiszen a panaszok okának korai felismerése biztosíthatja a hatásos kezelést.

Az erekciós problémára milyen megoldás, milyen kezelés alkalmazható?

Az erekciós panaszok kezelési lehetőségei számosak. A megfelelő kezelés kiválasztását alapvetően a panaszok okának pontos ismerete határozza meg. Fontos tudni azt, hogy lehetnek pszichés vagy szervi okai ezeknek a panaszoknak, de akár ezek kombinációja is vezethet a problémához. Merevedési zavart okozhat bizonyos gyógyszerek szedése is.

A tisztán pszichés eredetű merevedési zavar esetén, amikor a szervi tényezők kizárhatók, érdemes átgondolni, hogy milyen a párkapcsolat, a problémák hogyan hozhatók rendbe. Ehhez gyakran szexuálpszichológus segítségére van szükség.

A szervi eredetű merevedési zavarok esetén, a panaszt kiváltó betegség, probléma kezelése az elsődleges.

Ma már széles körben elérhetőek olyan potencianövelő gyógyszerek, amelyek a szexuális tevékenység közben támogatják a merevedést. A klasszikus, mindenki által ismert „kék tabletta” mellett ma már olyan gyógyszerek is vannak, amelyek a bevételtől számítva akár 36 órán keresztül is kifejhetik erekciót támogató hatásukat. Az eseti, ún. esemény előtti tabletták mellett, megjelentek a napi szedésű gyógyszerek is.

Amennyiben a fenti gyógyszeres kezelés nem jár eredménnyel, és/vagy a potencianövelő gyógyszer nem szedhető, akkor lehetőség van a hímvesszőbe közvetlenül beadott injekció révén kiváltani a merevedést.

Amennyiben ez is hatástalan, hímvessző-protézis jelentheti a megoldást.

Mi az 5 legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnie a férfinak, aki a saját egészségét és szexuális egészségét is fókuszban tartja?

A definíció szerint a szexuális egészség a szexualitás területén megélt testi, érzelmi, mentális és társadalmi jóllét. Hogyan érhető, vagy őrizhető ez meg?

  1. Örömöt adó és biztonságos szexuális élmények biztosítása által
  2. Az erkölcs és kontroll helyes alkalmazása a szexualitás során
  3. A szexuális viselkedés mentes legyen a félelmektől, szégyentől, bűntudattól, előítéletektől.
  4. Fontos a szexuális betegségek, zavarok megelőzése és kezelése.
  5. Bizonyos életmódbeli változtatások, mint például a súlyfelesleg leadása, dohányzás elhagyása, rendszeres mozgás, a koleszterinszint csökkentése sokat segíthetnek a szexuális egészség megőrzésében, illetve visszanyerésében.

 

Kovács-Hain Zsuzsa