Mennyire gyakori a merevedési zavar, és hogyan kezeli ezt egy mai férfi? – Itt tartunk most… Urológus szakértőnkkel beszélgettünk

A férfiak hogy állnak az őket érintő szexuális problémákhoz? Vajon az urológus szakorvos tapasztalata még mindig az, ami néhány évvel ezelőtt is jellemző volt? A férfiak kevésbé tudnak megnyílni szexuális eredetű problémáikkal kapcsolatban. Dr. Monyók Ádám urológus szakorvos segített megérteni a kérdést.

drmonyokadam
    Dr. Monyók Ádám urológus szakorvos

A kor előrehaladtával nehezedik a szexuális élet. Mik lehetnek ennek a fő egészségügyi okai?

A természetes öregedés mind a férfiakban mind a nőkben eredményez hormonális változásokat, melyek közrejátszanak a szexuális vágy csökkenésében, azonban ezen kívül számos olyan tényező van, amely szerepet játszhat az intim élet fenntartásában. A szív-és érrendszeri betegségek, magasvérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, alvászavarok, elhízás vagy a Parkinson-kór tartoznak a fő egészségügyi okok közé. Nem lehet elmenni mozgásszegény életmód, a mindennapi fokozott stressz a dohányzás, illetve az alkoholizmus negatív hatása mellett sem. Nemcsak a fizikális hanem a pszichoszociális jólétre is törekekedni kell a megfelelő szexuális élet fenntartásához. 

Mennyire gyakori a merevedési zavar?

Napjainkban egyre gyakoribb, világszerte a 40-70 év közötti férfiak körében változó mértékben egyes kutatások szerint 50% körüli lehet a probléma előfordulása. A közepes és súlyos fokú erektilis diszfunkció a 30 év feletti férfiak 20%-át érinti és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb. A 60 év fölöttiek körében 60% fölötti az előfordulása. A mai világban túlzott mértékben használnak pornográf tartalmakat főként a fiatalok. Ez is vezethet merevedési zavarokhoz, mivel azok irreális elvárásokat állítanak, ezáltal könnyen kudarcélményt idézhetnek elő, valamint testképzavarokhoz vezethetnek.

Hogy állnak a férfiak az őket érintő problémákhoz? Szívesebben mennek orvoshoz szexuális panaszaikkal, mint akár néhány évvel ezelőtt?

Úgy gondolom, lényegesen nem változott a férfiak hozzáállása, sokan továbbra is szégyenkeznek, vagy attól tartanak, a probléma visszafordíthatatlan. Akiknek egyéb vizelési problémájuk is van, könnyebben említik meg panaszként a merevedési problémát is. Gyakran elsőként az internet adta alternatív megoldásokhoz próbálnak folyamodni, amelyek általában kevésbé hatékonyak, illetve veszélyesek lehetnek egészségükre. Talán utóbbi lehet ösztönző és bátorító tényező ahhoz, hogy mégiscsak korábban orvoshoz forduljanak. Nagyban segíti a megoldást a partner hozzáállása is.

Annak a férfinak, aki potenciaproblémákkal küzd, milyen nehézségei vannak a mindennapi életben?

Általános teljesítőképessége csökkenhet, gyakoribb a depresszió, a szorongás előfordulása is. Hosszú távon önértékelési zavarokhoz, valamint párkapcsolati problémákhoz vezethetnek a potenciaproblémák. Olykor merevedési zavar megjelenése lehet egyéb betegségek előjele is mint például szív- és érrendszeri betegségeké. Az a férfi, aki merevedési problémákkal küszködik, nehezebben tud tervezni a mindennapokban, ugyanakkor a spontán együttlétek lehetetlenné válnak, ami a párkapcsolatban is okozhat problémákat.

Az a férfi, aki valóban fontosnak tartja a saját egészségét, mennyire helyezi fókuszba a szexuális egészséget?

Úgy gondolom, akiknél megvan az egészséges életmódra való hajlam, azoknál fontos szerepet játszik a rendezett szexuális élet is, ami együtt jár a fizikális és lelki jólléttel. Ezek a férfiak nem félnek elmenni urológushoz, andrológushoz, nyíltan beszélnek a problémáról, hiszen tudják, csak úgy lesz megoldás, ha megbeszélik a kezelőorvossal. Ezért nagyon fontos számomra a jó orvos-beteg kapcsolat.

Mennyire gyakori a potencianövelők alkalmazása?

Napjainkban az elérhető készítmények száma egyre szélesebb, ezért az alkalmazásuk is növekedett. A hivatalosan engedélyezett potencianövelő készítmények vénykötelesek. Vannak olyanok, amelyeket a tervezett együttlét előtt javasolt bevenni, és van olyan hatóanyagú is, amit mindennapos alkalmazásra is javasolnak, a potenciazavarok mellett a vizelési panaszokat is javíthatja jelentős mellékhatások nélkül.

 

Kovács-Hain Zsuzsa