Megelőzhető a mellékhere-gyulladás?

Erős fájdalom, duzzanat, láz és a herezacskó kipirosodása, vizelési panaszok kísérik a kellemetlen mellékhere-gyulladást. Kísérő betegségként még herevízsérv is kialakulhat. De mik lehetnek a gyulladás okai, meg lehet előzni a betegséget? Ennek jártunk most utána.

A mellékhere

„Ahogy a here, úgy a mellékhere is páros szerv, a herék mögött helyezkedik el” – mondja szakértőnk, Dr. Pálfi Zoltán, urológus szakorvos. „A férfi reproduktív rendszer része. A mellékheréket egészséges állapotban is ki lehet tapintani, nem csak a gyulladásban lévő szervet. A mellékhere felel azért, hogy a hímivarsejtek érése befejeződjék, valamint tárolja is a hímivarsejteket.”

A mellékhere-gyulladásról

A heregyulladás is viszonylag gyakori betegség, ám a mellékhere gyulladása még ennél is gyakrabban keseríti meg a férfiak életét. A kórokozók könnyen feljutnak az ondóutakon, és így megfertőzik a szervet.

„A fertőzést kiváltó kórokozók több tényezőtől is függnek: lényeges a páciens életkora, és az is, hogy szexuálisan mennyire aktív. Amikor valaki még fiatal, akkor a szexuális aktivitás nagyobb, így a szexuális úton terjedő kórokozók fertőznek gyakrabban, idősebb korban már inkább a bélflóra káros baktériumai fertőzhetik a mellékherét” – részletezi szakértőnk.

A mellékhere gyulladásos megbetegedésének komoly tünetei vannak:

  • erős heretájéki fájdalom
  • hereduzzanat
  • láz
  • a herezacskó kipirosodása
  • ejakulációs problémák, az ondó ürülésének zavara

Előfordulhat, hogy vizelési zavarokat is tapasztal az érintett, ez azonban már túlmutat a mellékhere-gyulladáson, húgyúti fertőzöttséget feltételez.

„Mivel igen hasonló tüneteket vehetünk észre herecsavarodás (a here a saját tengelye körül elfordulva, gátolja a saját vérkeringését) esetén is, a herék fizikális vizsgálata mellett szükséges ultrahangos vizsgálat, keringésvizsgálat is. Ez az utóbbi vizsgálat segít kideríteni, hogy herecsavarodás áll-e a háttérben. Ha ez nem derül ki időben, és a vérkeringés nem folyamatos, vagy elzáródik, az érintett here elhalhat. A mellékhere-gyulladásnál a keringés jól működik, így egyértelműsíthető a diagnózis. Vérvétellel is felmérjük, mennyire súlyos esettel állunk szemben. A vérben lévő gyulladásos paramétereket vizsgáljuk” – mondja Dr. Pálfi Zoltán.

Amikor kezelési módot kell választani, otthoni és kórházi gyógyulás is szóba jöhet. Az orvos a gyulladás mértéke alapján dönti el, mi a legmegfelelőbb a páciens számára. Általában antibiotikumok szedésé, gyulladáscsökkentők alkalmazását javasolja az urológus, ugyanakkor a here hűtése is sokat segít a lobosság mérséklésében. 

Dr Pálfi Zoltán szerint „óvatosan, megfontoltan élt szexuális élettel, valamint azzal, ha a férfi kíméli a heréket, jórészt megelőzhető a betegség. Lényeges, hogy a páciens mindenben tartsa be orvosa javaslatait, utasításait.”

Kellő odafigyeléssel tehát megelőzhető a mellékhere-gyulladás. Körültekintő életmóddal, elkerülhetők a kellemetlen, fájdalmas tünetek, és a hosszas felépülés.

 

Kovács-Hain Zsuzsa