Más a mai társadalom elvárása a férfiakkal szemben – Nem kell már macsónak lenni!

Férfiak és nők mindig különböző szerepeket töltöttek be a történelem során. A férfiakat a zsákmányszerzés, a gazdagság, a hatalom mozgatta leginkább, míg a nőket az együttműködés, a csapatmunka és a konfliktuskerülés jellemezte leginkább. Mára fontosabbá váltak ezen utóbbi tulajdonságok. Az élet minden területén előnyt élvez a kiegyensúlyozottság, a kooperációs készség és a hosszú távú gondolkodás.

Természetes, hogy a férfiakban ma is benne van a régi vadászok lelke – talán a génjeikben hordozzák. Ennek köszönhető, hogy a férfiak általánosságban sokkal inkább szeretik a versengést, a kockázatot. A nők csapatban jobban képesek gondolkodni, és ez a társadalom számára nélkülözhetetlenné vált. Ez az oka annak is, hogy a nők egyre sikeresebbek az élet minden területén. A munkaerőpiacon is jobban boldogul az, aki hosszú távra gondolkodik. A klasszikus értelemben vett fizikai munka már átalakult, sok mindent gépek végeznek el. A régen oly népszerű férfimentalitás ma már nem támogatott viselkedésforma, nem dívik a mások elnyomása, inkább előtérbe kerül a szociális érzékenység, a kommunikáció, a csoport felé való elkötelezettség. Ma már nem kell macsónak lenni, nem ez a társadalom elvárása a férfiak felé.

A férfiak és az egészség(tudat)

A férfiak úgy gondolják, hogy csupán azért, mert ők férfiak, már sérthetetlenek is, velük semmi rossz nem történhet. Ennek ellenére számos kutatás és az orvosok tapasztalatai is azt mutatják, hogy a férfiak – főleg a vezető beosztásban dolgozók – sokszor depressziósak, betegek. Csak épp nem vesznek róla tudomást. Pont ez a mentalitás az, ami azt okozza, hogy betegesebbek a nőknél. Sok férfi zsigerből elutasítja az egészséges életmódot.

A jellemző betegségek okok többnyire egyszerűek, mozgásszegény életmód, rossz táplálkozás, stressz. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás megsokszorozza a kockázatot.

A mai, civilizált világban igen jellemző a mozgásszegény életmód, ami komoly egészségügyi veszélyforrás. A mozgást sosem késő elkezdeni, de mindig fontos szem előtt tartani annak egészséges voltát. Nem a szélsőségekben kell gondolkodni, hanem a rendszerességet szem előtt tartva, kardió jellegű és súlyzós edzéseket is be kell iktatni. Akár már napi fél óra mozgással komoly eredményt lehet elérni, igazi változást. Az edzésnek nem az kell, hogy a lényege legyen, hogy milyen nagyok az izmok, hanem inkább arra, hogy milyen mélyen dolgoztatták meg azokat – főleg a has- és hátizmokat, amelyek tartást adnak a vázrendszernek.

Iktasd ki a problémákat, és segítsd a tested!

Figyelj az étkezésedre!

Ezt nagyon sokszor és sok helyen olvashattad már. Az étkezésednek személyre szabottnak kell lennie, akkor szolgálja csak a tested igazán. A túlsúlynak olyan egészségügyi következményei lehetnek, amelyek nemcsak a külsődre vannak hatással, hanem a szív- és érrendszeredre is. Növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Emiatt is érdemes akár dietetikus segítségét kérned, hogy a táplálkozásodat személyre szabhassa. A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mindennek az alapja. Fehérjék, szénhidrátok és zsírok egészséges arányát kell megtalálnod, ami a te testednek megfelel. Ebben segíthet a szakember.

Csökkentsd a stresszt!

Van olyan stressz, ami jót tesz az egészségnek, mert serkentőleg hat. Ám akkor, ha elhatalmasodik rajtad, és nem tudod oldani, problémákat okozhat, hosszú távon pedig egyenesen káros az egészségedre. Meg kell tanulnod ellazulni, feldolgozni a stresszt. Ebben segíthetnek a lassú sportok mint a jóga vagy a tai-chi.

Figyeld a hormonháztartásod! 

A depresszív állapot, a letörtség, a melankólia okozója lehet az is, hogy megváltozik a hormonjaid egyensúlya. Valami kizökken, és nagyon nehezen talál vissza a rendes kerékvágásba. Csökken a teszoszteron szintje. Ekkor megindulhat a hízás, és az egész folyamat, amelyet fent említettem, beindul, és egy ördögi kör alakul ki. Ez persze a szexuális életre is kihathat. Ha a zsírpárnák megvastagodását veszed észre magadon, esetleg nőies jegyeket vélsz felfedezni, az annak a jele lehet, hogy a szervezetedben az ösztrogén hormon túlsúlyba került. Fordulj orvoshoz, hogy megtalálhassa számodra a megoldást.

Potenciaproblémák és prosztatabajok

A férfiak esetében a hormonváltozások erősen hatnak a merevedésre, ezáltal a kapcsolati szexuális életre is. Az erektilis diszfunkció mellett a prosztata problémái is viszonylag gyakoriak. Gyulladás, duzzanat is előfordulhat.

A merevedési zavarok egy részét lelki okokra lehet visszavezetni, de ma már az is tisztán látszik, hogy nagyrészt testi problémák húzódnak mögöttük. Ilyen például az érelmeszesedés, ami a vénák szűkülését okozza, így a péniszbe nem jut elegendő vér, és a merevedés nem jön létre. A kulcs az életmódváltásban van. Csak így késleltethető vagy akadályozható meg teljesen, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakuljanak. Egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás, kevés stressz… ennyire egyszerű.

 

 Tarjáni Rita