Légy mindenhol egészséges

Menstruáció, hüvelyszárazság, gombás-, valamint húgyúti fertőzések minden nő életében előfordulnak. Van azonban 4 egyszerű szabály, amellyel egészségesen tarthatod a legérzékenyebb testrészed.

1. Tartsd a pH-t egyensúlyban

Egy egészséges hüvely pH-ja enyhén savas, amely segít fenntartani az optimális baktériumflórát. Ez a pH azonban megváltozhat: ha stresszes vagy, menstruáció, vagy diéta alatt, fogamzásgátló tabletták, vagy antibiotikum szedése közben. Akadnak olyan periódusok az életben, amikor a hasznos baktériumok, az úgynevezett probiutikumok elhalnak. Amikor ez történik, a rossz baktériumok elszaporodhatnak, és ez betegségek kialakulásához vezethet, például gombás fertőzésekhez, húgyúti megbetegedésekhez és vaginózishoz. Ezek a fertőzések nagyon viszketnek, gyulladást okoznak, és sajnos kellemetlen szaggal és váladékozással is járnak.

Annak érdekében, hogy a pH-szint normalizálódjon, fogyassz olyan élelmiszereket, amelyek természetes formában tartalmaznak probiotikumokat, mint például a savanyú káposzta, kefir, és joghurt. Igyál sok vörösáfonyalét. Ez hosszú ideig segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket.

2. Szappan? Soha!

A szappanok gyakran durva vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek irritálhatják a hüvelyt és megzavarják a fent említett kényes pH-egyensúlyt. Elegendő csupán vízzel leöblíteni a szennyeződéseket. Óvatosan és alaposan öblítsd le meleg vízzel a szeméremajkak között. ez minden, amire szükséged van, hogy tisztán tartsd magad odalenn.

3. Viselj lélegző alsóneműt

A szintetikus anyagból készült fehérnemű meleg, nedves környezetet hoz létre, amely természetes közege a baktériumoknak. Nem teszi lehetővé a friss levegő áramlását, így biztosítva a baktériumok túlszaporodását, ami egyenes út a fertőzések kialakulásához. Ez majdnem ugyanolyan, mintha egész nap nedves fürdőruhát viselnél. A feszes, szexi fehérneműk általában szintetikus szálakból állnak, ezért mindennapi viseletre kevésbé alkalmasak. Mindennapi használatra válassz inkább 100% pamutból készült bugyit, ami lehetővé teszi, hogy a nemi szerved lélegzethez jusson.

4. Maszturbálj

Ha nem csinálod rendszeresen, akkor el kell kezdened. Mivel a testi örömök előnyös hatással vannak a mentális és a fizikai egészségre is, érdemes belevágnod. A maszturbáció javítja a kommunikációt és az önbizalmat a hálószobában, oldja a stresszt, javítja az anyagcserét, lehetővé teszi, hogy jobbá tedd a szexuális életed. Az orgazmus hatására endorfinok szabadulnak fel, és ez csökkenti a fejfájást, valamint segít jobban aludni. Ha figyelembe vesszük az összes előnyt, miért ne maszturbálnál? Ez abszolút egészséges... és igen, szinte mindenki csinálja!

 

Ligeti Anna