Klímax nem csak a nőket érinti

Az időskor közeledtével nem csak a nők, de a férfiak szervezetében is csökken egyes, a test sok működésében szerepet játszó hormonok szintje. Az eredmény a férfi klimax, amely legalább olyan szerteágazó tüneteket produkálhat, mint a női változata.

Klímax nem csak a nőket érintiÖregedő népesség?

Vajon ki az "idősödő férfi"? Hány éves kortól idősödő valaki? A hétköznapi válasz az lehetne, hogy idős az, aki annak érzi magát. Orvosi értelemben az Egészségügyi Világszervezet (angolul WHO) érvényben lévő meghatározása szerint a 45 és 59 év közötti férfiakat nevezzük középkorúknak, a 60 és 73 év közöttiek az idősödő vagy öregedő, a 74 és 90 év közöttiek az öreg, a 90 év felettiek az aggastyán korosztály. Eszerint tehát a 60 év feletti férfiak az idősödő korosztály, de előfordulhat, hogy a középkorú, tehát 45 év feletti férfiaknál is az öregedő férfiakra jellemző panaszokat és tüneteket észleljük. Ilyen esetekben beszélünk férfi klimaxról, vagy változókorról, a középkorú férfi, „teljesítménytöréséről", az öregedés tüneteinek időben előre hozott megjelenéséről.

Az elmúlt évszázadban bekövetkezett fejlődés, az életszínvonal javulása és az egészségügy eredményeinek hatására a várható élettartam jelentősen megemelkedett. A demográfiai előrejelzések szerint 2050-re a fejlett nyugati társadalmakban a lakosok száma nem fog változni 2000-hez képest, ami azt jelenti, hogy a lakosság korstruktúrája jelentősen eltolódik az idősek irányába. Európában például 2000-ben 59 millió 60 év feletti férfi élt, de a 60 év felettiek száma várhatóan meg fog kettőződni, és több mint 100 millió ilyen korú idősödő lakosa lesz kontinensünknek 2050-re. Az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatala által 2008-ban készített előrejelzés szerint a világon a 65 évnél idősebbek száma 2040-re megduplázódik, és a népesség 14%-a, tehát 1,3 milliárd ember lépi át ezt a korhatárt. A 80 év felettiek korcsoportja a népesség leggyorsabban növekvő hányada, a száz évet megélők száma mára világszerte 340.000-re tehető. Hazánkban a népességfogyás, a lakosság öregedése még erősebb lehet, mint az európai átlag. Magyarországon. 1930-ban a lakosság 3,7%-a volt 70 év feletti. 1995-ben ez az arány már 9,1 % volt. A mai Magyarország lakosságának 20%-a 60 év feletti.

A népesség öregedése az egészségügyi ellátás szempontjából jelentős teher, hiszen a magasabb életkor számos betegség kockázatát hordozza magában. A férfiak alacsonyabb átlagéletkora és a betegségekkel szembeni – úgy tűnik – gyengébb ellenállása a figyelmet az idősödő férfiak egészségi állapotának elemzése felé irányította. Az orvosi tevékenységtől manapság nemcsak azt várják el a betegek, hogy életben tartsa őket vagy fájdalmaikat, panaszaikat enyhítse, hanem azt is, hogy az életminőségüket javítsa, vagy minél tovább megőrizze. Az orvosi kezelések eredményessége ma már az életminőségre kifejtett hatással is mérendő. Az öregedést nem lehet megállítani, de meg kell kísérelni következményeit enyhíteni, és így az idős férfiak jólétének, életminőségének javításán fáradozni.

Csökkenő hormonszint

Az életkor előrehaladtával a férfiak szervezetében a nemi hormonok vagy androgén hormonok képződése fokozatosan csökken. Egy 65 éves férfiban a tesztoszteron szintje átlagosan harmada a 20 éves férfiakénak. Ez a csökkenés mai ismereteink szerint az öregedés élettani folyamatának részjelensége, de nem jelenti feltétlenül azt, hogy minden esetben kórosan fokozott mértékű lenne. A hormonszint csökkenésének megindulása, annak mértéke, üteme és foka rendkívüli változatosságot mutat, tehát nem minden férfit egyformán érintő folyamat. Az is ismert, hogy a tesztoszteronhiány, az alacsony tesztoszteronszint hosszútávon anyagcsere változásokhoz vezethet, következményeképpen tüneteket okozó betegségek alakulhatnak ki. A tünetegyüttesre jellegzetes testi és lelki változások jellemzőek, de mai ismereteink szerint ezek a panaszok tesztoszteron tartalmú hormonkészítmények alkalmazásával megszüntethetők vagy enyhíthetők.

Csökkenő hormonszint mellett…

A tünetek lehetnek általános és közérzeti tünetek vagy anyagcserére vonatkozóak, valamint pszichés és szexuális tünetek.
A tesztoszteron központi idegrendszerre kifejtett hatása miatt
• megbomlik a férfiak emocionális stabilitása,
• idegesebbek, agresszívabbak lehetnek,
• növekszik a türelmetlenség.
• Általános tünet a hőhullámok megjelenése,
• izgatottság, belső feszültség, szédülés, fejfájás, csökkent koncentrációkészség.
• Alvászavarok jelentkezhetnek, és romlik a memória is.
• Növekszik a fáradékonyság, csökken a fizikai terhelhetőség.
• A depresszió előfordulásának gyakorisága is növekszik.
Testi tünetek és változások is előfordulnak:
• csökken az izomtömeg, az izmok hossza és ereje is,
• növekszik a testben a zsír mennyisége,
• emelkedik a testtömeg index,
• jellemző a hasi típusú elhízás.
A szexuális panaszok és tünetek miatt jelentkeznek leggyakrabban orvosi vizsgálatra a betegek:
• csökken a szexuális vágyakozás, a libidó,
• gyengül a férfi részéről a kezdeményezőkészség.
• Ritkulnak, vagy teljesen elmaradnak a reggeli merevedések,
• merevedési zavar alakul ki.
• Előfordulnak ejakulációs problémák, az ejakulátum mennyiségének csökkenése és az ejakuláció dinamikájának gyengülése a leggyakoribb.
Hangsúlyozni kell, hogy a tesztoszteron nem csak a szexuális működésre fejti ki hatását, nem kizárólag nemi hormon!
• Hatást fejt ki a csontokra, az izmokra, a zsíranyagcserére,
• a fehérjék termelésére,
• a vérképzésre,
• a központi idegrendszer és az agy működésére,
• a bőr és a szőrzet növekedésére. Mindezen szervekben működészavarok léphetnek fel tesztoszteron hiány esetén.

Ma már számos betegséget is ismerünk, amely hajlamosít időskori tesztoszteronhiányra. Csak néhányat közülük kiemelve, ilyenek az időskori cukorbetegség, egyes idült tüdőbetegségek, ízületi gyulladásos betegségek, az idült vesebetegség és emiatti hemodialízis kezelés, vagy érdekességképpen a HIV / AIDS fertőzés is. Tesztoszteron hiánnyal járhat az elhízás, de egyes gyógyszeres kezelés következménye is ez lehet. Napjaink aktualitása testépítési izomnövelési céllal az anabolikus szteroidok alkalmazása. A rendszeres, nagydózisú bevitel heresorvadást, a nemi hormonháztartás teljes és nemritkán visszafordíthatatlan megbomlását okozhatja.

Férfi klimax?

Általánosan jól ismert a női klimax, a menopauza folyamata. A nők esetében a hormonhiány, a hormonháztartás idősödéssel járó hirtelen változása jellegzetes és könnyen felismerhető következményekkel jár. A férfi klimaxra sokkal kevésbé jellegzetes induló tünetek és sokkal lassabb fokozódás a jellemző. Lényeges különbség még, hogy betegségként, panaszként való jelentkezése nehezen jósolható előre, és nem is érinti olyan általánosan a férfiakat, mint a nőket a menopauza. Mai ismereteink szerint nincsenek olyan ismert tényezők, amely alapján megjósolhatnák előre, hogy mely férfiakban alakulhat ki a zavar és kiknél nem. Az idősödő férfi tesztoszteronhiánya tünet együttesről vagy férfi klimaxról, változó korról beszélünk, ha a vérben a tesztoszteron csökkent szintje (fiatal egészséges felnőtt férfiak normál tesztoszteron szintjének értékeit alapul véve) miatt jelentkező szervi rendellenességek több tünetét észleljük. A diagnózist akkor mondhatjuk ki, ha a jellegzetes panaszok és tünetek a hormonszint meghatározásoknak megfelelnek, és más testi vagy lelki betegséggel egyértelműen nem magyarázhatók. A tünetek közül a szexuális funkciókra vonatkozó és a prosztata bántalmakkal összefüggőek állnak gyakran előtérben és ezek viszik leginkább orvoshoz, urológushoz – andrológushoz a betegeket.

Dr. Rózsahegyi József AEK urológus főorvos