„Kihűlt a szerelmünk, ennyi volt?”: Potenciazavar és párkapcsolati problémák

Potenciazavar és párkapcsolati problémák

Potenciazavar miatt kevés férfi fordul szakemberhez, sőt, kevesen hozzák szóba problémájukat még partnerük előtt is. Hiába a sok reklám, nehezen hallgatunk a szakemberekre, pedig a szexuális élet nagyon erősen meghatározza párkapcsolatunkat és ezzel együtt életminőségünket. Most adunk néhány tippet, hogyan kerülhetjük el azt, hogy problémánk elmélyüljön.

Partnerünk szerepe

Sok férfi veszélyezteti erejét és teljesítőképességét életstílusával, anélkül, hogy ezzel tisztában lenne. A merevedési zavaroknak – akár szervi, akár lelki eredetűek, egyik legközvetlenebbül társuló mellékhatása az, hogy a beteg önbizalma a saját teljesítőképességében, férfiasságában megrendül. A pozitív hozzáállás, a segíteni vágyás és a türelem a fizikai gyógyuláshoz vezető út egyik alappillére. Sajnos azonban sokszor a női partner elzárkózik a probléma beismerésétől. A merevedés nem az ő „feladata”, oldja meg a férfi a kialakult helyzetet. Ezzel a beteg magára marad a problémájával, ami által erősödik benne a lelki folyamat, mely végül az önbecsülés csökkenéséhez, az élet más területére is kiható önértékelési zavar kiteljesedéséhez vezet.

Vajon a párom is tudja, hogy merevedési problémám van?

Ne higgyük, hogy eltitkolhatunk előtte bármit is, előtte, akivel a legmeghittebb kapcsolatban vagyunk. Az is valószínű, hogy a témáról benne is kavarognak a gondolatok: jellemzően a félelem attól, hogy esetleg benne van a hiba, hogy talán már nem olyan kívánatos a számunkra.

„Kihűlt a szerelmünk, ennyi volt?”

Az egyik legáltalánosabb tévhit azt gondolni, hogy a jelenség oka az érzelmek kihűlése, pedig az esetek legnagyobb részében szó sincs erről. Természetesen, ha a funkciózavar szervi oka nem azonosítható, szükség lehet a párkapcsolat „megvizsgálására” is. Ha a pár harmonikus viszonyban él, csak a szex nem az igazi, akkor szexuálterápiára, ha pedig a kapcsolatuk gondokkal teli és a szex sosem volt jó, kapcsolatterápiára is szükségük van.

„Nem szabad megtudnia senkinek sem, majd megoldom valahogy!”

A betegségtudat elfojtása és titokban tartása tovább növeli a szorongást, mivel már nemcsak a betegségre, de még a titoktartásra is figyelni kell. És gyakran nem tudjuk egyedül megoldania problémát, ezért ha kizárunk mindenkit, nem lesz, aki segítsen nekünk.

„Hogyan tovább? Ha rosszabb lesz, nem fogom tudni kielégíteni a partnerem?”

Előzze meg, hogy rosszabbodjon a helyzet. De addig is, amíg szükség szerint az őszinte beszélgetés, az orvosi kezelés vagy a szexuálterápia meghozza a kívánt eredményt, érdemes végiggondolni, hogy a gyengéd örömszerzésnek a nemi aktuson kívül számtalan módja van. Találják meg együtt, a társával az önöknek legmegfelelőbbet!

A felmerülő kérdések, ha tisztázatlanok maradnak, további veszélyeket hordoznak magukban. Hiszen akinek a fejében a fentiekhez hasonló gondolatok kavarognak, egyre jobban tart majd a szerelmi együttléttől, és ezzel a kudarc– szorongás–kudarc ördögi körébe lép. A merevedési nehézségek tartóssá válása pedig elkerülhetetlenül a párkapcsolat rovására megy.


Földi Miklós pszichológus