Inkontinencia – legjobb orvoshoz fordulni

Az inkontinencia olyan állapot, amelyet az érintett inkább titkol, minthogy segítséget kérjen. Pedig nem kell vele együtt élni, ugyanis van rá megoldás. Prof. Dr. Romics Imrével, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának professzorával arról beszélgettünk, hogy mit lehet tenni ellene.

Inkontinencia – legjobb orvoshoz fordulni

Mi az inkontinencia?

Inkontinenciának nevezünk minden akaratlan, a húgycsövön át történő vizeletvesztést. Általánosságban elmondható, hogy három alfaját különböztetjük meg: a fizikai aktivitásra történő, ún. terheléses, a hirtelen erős ingerek mellett fellépő, vagyis késztetéses, és a kettő együttes előfordulása esetén jelentkező, úgynevezett kevert típust.

Hogyan érinti a nőket, és hogyan a férfiakat?

Késztetéses vizeletvesztés, mely a hólyag hiperaktivitásának, túlzott érzékenységének és a megfelelő tágulékonyság hiányának együttes eredője, mindkét nemben előfordul, ám a nők gyakrabban tapasztalnak elfolyást. A mozgásra, köhögésre jelentkező, terheléses inkontinencia a többször szült, idősebb, túlsúlyos nőknél, illetve radikális prosztatektómián átesett férfiaknál fordul elő gyakrabban, de itt is a hölgyek érintettek nagyobb számban. A probléma mindenkinél jelentős pszichológiai és szociális következményekkel jár, mely egyszerre teszi nehezebbé annak kezelését és okoz szignifikáns életminőség-csökkenést.

Inkontinencia – legjobb orvoshoz fordulni

Miért kell orvoshoz fordulni, ha vizeletcsepegést tapasztalunk?

Mert, szemben a gyakori tévképzettel, a vizelettartó betétek használata nem az egyetlen megoldás a vizeletvesztésre. Sőt! Korunkban sokrétű és jól bevált kezelési megoldások állnak a szakma rendelkezésére, melyekkel nagymértékben javíthatjuk a panasszal jelentkezők életminőségét!

Milyen kezelési módokat alkalmaznak?

A késztetéses panaszokat elsősorban életmódváltással, viselkedésterápiával és medencefenéki tornával menedzselhetjük, valamint számos, recept nélkül kapható gyógyhatású készítmény és receptköteles gyógyszer van forgalomban a kezeléshez. Amennyiben ezek nem bizonyulnak elegendőnek, műtéti megoldások (mint a hólyagba adott botulinum toxin, vagy a hólyagműködés újraprogramozására használt neuromoduláció) is bevethetőek. A terheléses vizeletvesztés elsővonalbeli kezelése szintén fizioterápiás megoldásokban áll, ám ezek sikertelensége esetén számos operatív megoldás közül választhat a beteg és az orvos.

Inkontinencia – legjobb orvoshoz fordulni

Miért nem jó megoldás a vény nélkül kapható szer vagy betét megvásárlása, orvosi tanács nélkül?

Sokszor sajnálattal tapasztaljuk, hogy a betegek csak a médiából informálódnak a lehetséges megoldásokról, és így nem jut el hozzájuk más lehetőség, csak a vizelettartó betét, vagy a recept nélkül kapható gyógyhatású készítmény. Ugyan senki sem vitatja, hogy ezeknek megvan a meghatározott helye a probléma menedzsmentjében, a megoldás korántsem egyenlő az egyre növekvő számú és méretű betétek megvásárlásával. A centrumokban történő konzultáció során a szakorvosnak lehetősége nyílik a beteg felvilágosítására, és így a beteggel együtt tudják kiválasztani a megfelelő megoldást.

Kovács-Hain Zsuzsa