Így hat a közérzetedre a táplálkozásod

A súlyunkat, az izmaink állapotát és mennyiségét, az egész általános állapotunkat befolyásolja az, hogy mit eszünk. Lehet, hogy már magadon is észrevetted, hogy nemcsak a fizikai egészségedre hat, hanem a mentális állapotodra is.

Az agyad és a bélrendszered kulcsszerepet játszanak

Az elfogyasztott ételek nagymértékben kihatnak a beleidben lévő baktériumokra, ugyanakkor táplálják az agyad is. Bármilyen furcsa is, mindkettő befolyásolja az épp aktuális hangulatod.

1.   Az agy

Nagyon fontos szerv, még alvás közben is folyamatosan működik. Ehhez a folyamatos bekapcsolt állapothoz azonban fontos a megfelelő táplálása. Természetes tehát, hogy a helyes és változatos táplálkozás serkenti az egy működését, ellátja megfelelő tápanyagokkal. Ezáltal nyilvánvaló, hogy a táplálkozásod közvetlenül hat a hangulatodra. Fontos, hogy a bevitt táplálék gazdag legyen antioxidánsokban, ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben gazdag legyen. Ezek ugyanis elősegítik az oxidatív stressz elleni védelmet.

Gondoltad volna, hogy az agyadnak nagyon nehéz feladatot adsz akkor, ha rossz minőségű, félkész, előre feldolgozott élelmiszerekkel táplálod? A sok cukor nemcsak a cukoranyagcserére hat rosszul, hanem elősegíti az oxidatív stresszt is, sőt a depresszió tüneteit is súlyosbíthatja. A sok zöldség és gyümölcs, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak és a hüvelyesek változatos bevezetése az étrendedbe nagyon sokat segít a bélflóra kiegyensúlyozásában. Ugyanakkor a sok cukor, a feldolgozott élelmiszerek, a sok hús fogyasztásával épp ellenkező hatást érhetsz el.

2.   Bélrendszer

Lehet, hogy furcsállod, hogy a bélrendszerednek is köze van a mentális egészségedhez, de így van. A bélrendszeredben – amit idegsejtek százmilliói vesznek körül – termelődik egy bizonyos neurotranszmitter, a szerotonin közel 90%-a. Ez az anyag nagyon fontos több szempontból is: szerepe van az étvágy kialakulásában, de a hangulataidban is, és az alvást is befolyásolja, ahogy a szexualitásodat is. Ha a szintje alacsony, akkor komoly problémák fordulhatnak elő, amelyek hosszú távon is kihatnak a mindennapjaidra. Előfordulhat depresszió, bipoláris zavar is. A bélrendszeredben több milliárd baktérium is él. A lényeg, hogy mindig a "jó" baktériumokból legyen több, hiszen csak így lehet egészséges az emésztésed, ami egy nagyon bonyolult rendszer. A "jó" baktériumok szerepe létfontosságú. Segítik a tápanyag-felszívódást, kevesebb gyulladás lesz a szervezetedben, ha elszaporodnak. Óvnak a kórokozóktól is. Ahhoz, hogy sokan legyenek, helyesen kell táplálkoznod.

Mentális problémák és táplálkozás – a kettő összefügg

Bizonyára te is észrevetted már magadon (vagy valaki máson), hogy amikor stressz ér, hosszabb időszakon át feszültséggel kell küzdened, vagy depressziós vagy, hajlamos vagy több édességet, sütit, chipset enni, de ilyenkor gyakrabban kerül elő a mirelit krumpli vagy a gyorsan kisüthető ezaz. Mivel a megfelelő agyműködéshez és a kiegyensúlyozott bélflórához jó minőségű táplálékok kellenek, ezek az ételek nem tesznek jót a szervezetednek semmilyen szempontból. Ráadásul, mivel az agy és a bélrendszered is közvetlenül meghatározza a hangulatod, mentálisan sem leszel valami jó bőrben. Kijelenthető tehát, hogy a helyes táplálkozás meghatározza a mentális egészségedet, tehát a közérzetedet és a hangulatodat is.

Ezeket ne edd, ha jó hangulatban akarsz élni

Valószínűleg már tudod, hogy a félkész ételek, a gyorséttermi koszt egyáltalán nem kedvez a szervezetednek. Ezek az ételek nem adnak értékes tápanyagokat sem az agyadnak, sem a bélrendszerednek. Felborítják az emésztésed, és megbontják azt e kényes egyensúlyt, amit eddig nagy nehezen felépítettél. A világ most úgyis afelé halad, hogy kicsit visszakanyarodik a régi szokásokhoz. Piacozz! Ott biztos olyan termékeket találsz, amelyek szezonálisak, frissek, és nem tettek meg több ezer kilométert, hogy eljussanak a konyhádba. Nem egyszerű változtatni, de kis lépésekben menni fog!

 

Komáromi Csenge