Időskori szexualitás – Mi okozhatja, ha nem megy?

Sokan gondolják, hogy ötven felett a szexualitás lassan eltűnik az életből, hiszen egyre több a fizikai, testi probléma, ami gondokat okozhat az ágyban. Dr. Kővágó István urológus szakorvossal az idősebb korban jelentkező, a szexuális életet negatívan érintő panaszokról beszélgettünk.

dr-kovago-istvan
    Dr. Kővágó István

Mikor beszélhetünk merevedési zavarról?

Általában akkor, ha több hónapon keresztül nem lehetséges a kielégítést nyújtó közösülés. Ez életkortól független. Előfordulhat fiatal korú tizenévestől egészen idős korú férfiig. Általában a 70 évesek 70%-ánál már nagy mértékben csökken a potencia.

Milyen életkorban a leggyakoribb ez a probléma?

A kiváltó okok miatt két nagy életkor-csoport jelentkezik panaszokkal. Az aktív munkavégzési korban lévők, illetve az idős férfikorban járók. Az aktív életkorban - a 45-50 éves korosztálynál - a túlhajszolt életvitel, a különböző stresszhelyzetek illetve a "népbetegségek" mint a cukorbetegség, az elhízás, a dohányzás, a különböző drogok használata a főbb kiváltó okok. 

Idősebb korban mi okozhatja a szexuális zavarokat?

Idősebb korban a legfőbb kiváltó okok különböző alapbetegségek lehetnek; vérnyomásproblémák, érrendszeri problémák, pajzsmirigy működési zavarok.

Az idős korú lakosság Magyarországon nagy arányban szenved az elhízás okozta problémáktól, például a magas koleszterinszinttől. Egyéb kiváltó okok lehetnek még az érfalat károsító betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés) idegrendszeri betegségek, zsír-anyagcsere zavarok, amik zavart okoznak az artériáknál és a vénáknál. Nem elhanyagolhatók az ezekhez társuló kísérő betegségek, például a fitymaszűkület.

A hormonok milyen szerepet játszanak ebben a folyamatban?

A hormonális zavarok legfontosabb oka a tesztoszteron működési zavara. A tesztoszteron a herékben termelődik. Statisztikák szerint 40 éves kortól évente 1%-kal csökken a termelt mennyisége. A tesztoszteron hat a testre, a pszichére és a szexualitásra is. A tesztoszteronszint csökkenésével a másodlagos nemi jellegek is változnak. Fiatalkorban fontos a tesztoszteronszint nemzőképességre való hatása. Hormonkészítmények szedése (sportolók, testépítők, stb.) hatására csökken a spermiumtermelés, terméketlenség léphet fel. Az alacsony tesztoszteronszint növeli a szívbetegség, az érrendszeri megbetegedések, zsír-anyagcsere megbetegedéseinek a kockázatát. A tesztoszteron problémái mellett a pajzsmirigy hormon működési zavarai is okozhatják a problémákat. Fontos kideríteni, hogy szerzett, vagy veleszületett probléma okozza-e a zavart. Ezt maszturbációs teszttel lehet eldönteni.

idoskori-szexualitas-mi-okozhatja-ha-nem-megy2

Szerzett a probléma akkor, ha a szexuális zavarok folyamatosan keletkeznek. 

40 év felett a prosztata hormonális működési zavarai is okozhatják. 

Milyen lehetőségek vannak a kezelésre, a megoldásra idősebb korban?

A veleszületett zavarok nehezebben kezelhetők. Fontos elsősorban kizárni a prosztata megbetegedéseit (gyulladásos folyamat, daganat, a prosztata működési rendellenességei). Az erektilis diszfunkció kezelésénél fontos az alapbetegségek kezelése. Ezekre a panaszokra mellékhatások nélküli foszfodieszteráz-5-gátlók (PDE-5) alkalmazása célzott és jó hatást biztosít. PDE-5 gátlók mellett ortomolekuláris terápia is szóba jön. Ez azt jelenti, hogy olyan anyagokkal gyógyítunk, amelyek alapvetően természetesek, a testben és az anyagcsere-működések során is jelen lévő anyagok. Emellett az extrakorporális (testen kívüli) lökéshullám terápia (ESVT) is hatékony kezelési mód. Vannak még egyéb eljárások, például pumpás implantátumok, barlangos testekbe ültetett implantátumok, amelyeket szintén nagy sikerrel lehet alkalmazni.

 

Kovács-Hain Zsuzsa