Hólyaghurut, felfázás – Bárhogy nevezzük, ettől minden nő retteg

Nem véletlen, hogy ha azt mondom, felfázás, a nők többsége összerezzen, hiszen bizonyosan találkozott már ezzel a kellemetlen betegséggel eddigi élete folyamán. Sokan visszatérő problémával küzdenek, ami rányomja a bélyegét az egész életvitelükre.

A felfázás, vagyis a hólyaghurut, más néven alsó húgyúti fertőzés soha nem érkezik jókor. Kellemetlen, fájdalmas vizelési inger, nehezített vizelés, szúró érzés, rossz szagú vizelet kíséri. Általában egyik pillanatról a másikra alakul ki, ám gyorsan és könnyen gyógyítható, feltéve, ha az érintett azonnal urológus szakorvoshoz fordul.  „Az egyszerű hólyaghurut, alsó húgyúti fertőzés gyorsan és eredményesen gyógyítható antibiotikus terápiával ” – mondja szakértőnk, Dr. Csúsz Gábor urológus szakorvos. „3-5 napos kezelést követően a beteg az esetek döntő többségében panaszmentessé válik, vizeletében a gennyesedés megszűnik. Abban az esetben, ha beteg nem fordul orvoshoz, esetleg valamilyen hagyományos fitoterápiás készítménnyel próbálkozik, a gyulladás fennmaradásának, illetve továbbterjedésének lehetősége áll fenn. Igaz, hogy a panaszok az esetek felében maguktól is enyhülnek – ez a szervezet immunválaszától is függ –, de ez még nem jelenti a betegség megszűnését, a hólyaghurut gyógyulását. A nem teljes mértékben meggyógyított pácienseknél maradványtünetek maradhatnak fenn, ezek nyomán nagyobb eséllyel alakul ki később újabb cystitis, valamint hosszútávú következményei is lehetnek a nem megfelelően kezelt,  krónikussá vált gyulladásnak a hólyagműködésre nézve.”

Kiújuló probléma, ismétlődő fertőződés – lehet védekezni ellene

Az ismételten kialakuló hólyaghurut ellen vizelet-tenyésztés során hatékonynak jelzett antibiotikummal lehet védekezni, amelyet ilyenkor az orvos megfelelő dózisban ír fel páciense részére. Bizonyos esetekben természetes eredetű szerekkel is jó eredményeket lehet elérni, leginkább tőzegáfonya-tartalmúakkal. Ennek a növénynek a hatóanyagai meggátolják a baktériumok megtapadását az érintett területen.

„Fel kell hívni a nőbetegek figyelmét, hogy a vizelési panaszok hátterében leggyakrabban hólyaghurut szerepel, vegyék komolyan szervezetük jelzéseit és a további szövődmények elkerülése érdekében forduljanak urológushoz ” – véli Dr. Csúsz Gábor. „Az említett panaszok és tünetek néhány nap alatt súlyosbodhatnak, a gyulladás akár a vesékig is felterjedhet, ezért fontos, hogy rövid időn belül kérjék az orvosi segítséget. Minél előbb jut gyógyszerhez a beteg, annál gyorsabb és szövődménymentesebb a kórkép lefolyása.” 

Dr. Csúsz Gábor urológus szakorvos

20 és 40 éves kor között, illetve menopauza után a leggyakoribb

Az aktív szexuális életnek is szerepe van a „felfázás”  kialakulásában, bár a húgyúti problémák nem szexuális úton terjedő betegségek. Gyakrabban fordulnak orvoshoz azok a 20 és 40 év közötti nők, akik aktívan élnek szexuális életet. Az aktus során kórokozók juthatnak a hüvelybe, megfertőzve a húgyszerveket. Ezért nagyon fontos együttlét után elmenni vécére, mert a pisiléssel jelentősen csökkenthetjük a felszálló fertőzés kialakulását. Gyulladásra hajlamosíthatnak egyes kísérőbetegségek is, például a cukorbetegség, a húgyúti kövesség is. A katéterezés is okozhat gyulladást.

Szakértőnk elmondta, hogy „az alsó húgyúti fertőzéseket nagy arányban egy igen jól ismert baktérium, az E. coli okozza. Ez a bélrendszerben természetes körülmények között is jelenlévő kórokozó a húgyutakba jutva súlyos gyulladást okozhat. Fontos tehát, hogy betartsuk a mindennapos higiéniai követelményeket, hiszen a felszálló jellegű húgyúti gyulladások leggyakrabban a szeméremtáji-hüvelyi fertőzések nyomán alakulnak ki. Ugyanakkor  mindezt csak annyira tegyék, hogy a hüvelyi flóra egyensúlya megmaradjon. Az irrigálás például már nem tesz jót, ugyanis teljesen megváltoztatja a hüvelyflórát, így könnyebben alakulnak ki és térnek vissza a fertőzések.”

Menopauzán átesett nők esetében is gyakrabban fordulnak elő alsó húgyúti fertőzések, mivel ebben az életkorban csökken az ösztrogén szintje, ami fokozza a hüvelyszárazságot, ennek okán pedig nagyobb eséllyel alakulnak ki fertőzések.

Várandósság alatt – fontos a szűrés

Mivel terhesség alatt az antibiotikumok szedése nem javasolt, a kismamáknak rendszeres húgyúti szűréssel segítenek a fertőzés mielőbbi megállapításában. A gyulladást a terhesgondozásban végzett vizeletvizsgálatokkal ismerik fel. „Ha baktérium és gennyesedés van a vizeletben, akkor azonnal szakorvos vizsgálatát kell kérni, aki a vizeleteredmény értékelésével, részletes kórelőzmény felvételével, esetenként ultrahang vizsgálattal pontosítja a diagnózist, szükség szerint a kismamát gyógyszerrel is ellátja. Amennyiben a kismama nem kap rövid időn belül orvosi segítséget, úgy a fertőzéses állapot súlyosbodhat, a kórokozó feljuthat a felső húgyutakra. Az így kialakult kórkép már komoly veszélyt jelenthet mind a terhes nőre, mind a magzatra. Emiatt indokolt, hogy rendszeres terhesgondozás keretében vizeletvizsgálatok történjenek, szükség szerint a vesék és a húgyhólyag ultrahangos vizsgálatát is elvégezzék” - mondja Dr. Csúsz Gábor. 

Tippek a hólyaghurut megakadályozásáért

  • Sok-sok folyadék – ennek segítségével könnyebben távozhatnak a baktériumok a szervezetből.
  • Fontos a higiénia!
  • Fontos, hogy vécéhasználatkor a vécépapírt elölről hátrafelé használjuk.
  • Ne használjunk semmilyen illatosított intim dezodort, vagy intim parfümöt, mert ezek felboríthatják a hüvely érzékeny flóráját, teret adva ezzel a fertőzéseknek.
  • Viseljünk pamut fehérneműt.
  • Ne tartsuk vissza a vizeletet.
  • Ne irrigáljuk a hüvelyt.
  • Ha kellemetlen tüneteket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

Kovács-Hain Zsuzsa