Hogyan óvjuk a herék egészségét? – Urológus szakértőnk válaszol

Minden férfi számára fontos a szexualitás. De vajon a szexuális egészségre is ilyen mértékben figyelnek? A herék egészsége nemcsak a szexualitás miatt fontos kérdés, a nemzőképesség, sőt, annál sokkal több is múlhat rajta. Hogyan óvjuk a herék egészségét? A kérdésről Dr. Bánfi Gergely urológus szakorvossal beszélgettünk.

banfi-gergely
    Dr. Bánfi Gergely

Miért olyan fontos, hogy a herék a testen kívül helyezkednek el? Mi ennek a jelentősége? 

A herék a magzati életben a vesék magasságában, a hasüregben fejlődnek ki, majd az ún. leszállási folyamat során jutnak le a herezacskóba. Ez a folyamat a világra jövetel idejére általában végbemegy, tehát az újszülött fiúgyermek heréit többnyire a herezacskóban kell tapintanunk. Előfordulhat azonban, hogy a leszállás csatornája nem záródik el, ilyenkor a here fel-le mozoghat a herezacskó és a hasüreg között, illetve - szerencsére ritkábban - a here leszállása zavart szenvedhet, és nem jut le a herezacskóba. Ugyanakkor a normális spermiumképződéshez nélkülözhetetlen a herezacskó a testnél néhány fokkal alacsonyabb testhőmérséklete, tehát ennek biztosításához a le nem szállt herét meg kell próbálni a herezacskóba lehozni és ott rögzíteni. A hasüregen belüli magasabb testhőmérséklet mindezek mellett a here daganatos elfajulásának is nagyobb esélyt teremt. Az ilyen átalakulás megelőzésére is célszerű a here herezacskóba hozása, vagy ha ez nem kivitelezhető (például a vérellátását biztosító herevezeték rövidsége miatt), akkor akár eltávolítása is indokolt lehet. Azért is érdemes megfontolni ilyen esetben a le nem szállt here kivételét, mert míg a herezacskóban levő here jól tapintható, vagyis ezáltal a benne netán kialakuló daganat észlelhető, addig a hasüregben levő here esetleges daganatos elfajulása sokkal később vehető észre.

Sok szempontból fontos a helyes életmód, hiszen az egészségünket tovább őrizhetjük meg, ha tudatosabban élünk. Igaz ez a herék egészségére is? Számít az életmódunk? 

Mint minden szervünk, a herék is bizonyos fokig ellenállók az életmódunk káros hatásainak. Két dologra azonban mindenképpen fel kell hívni a figyelmet. Az egyik az anabolikus szteroidok alkalmazásának veszélye: ezek a jellemzően a testépítés során alkalmazott szerek ún. negatív visszacsatolással (vagyis a szervezet a túlzott bevitel miatt úgy érzékeli, hogy túl sok a rendelkezésre álló férfi nemi hormon, ezért a tesztoszteron-termelésük csökken, akár le is állhat) a herék működésének, vagyis tesztoszteron- és spermium-termelésének sokszor visszafordíthatatlan romlását okozzák. A másik egy szerencsére ritkán, jellemzően tizenéves korban, sokszor ébredéskor kialakuló hirtelen egyoldali herefájdalommal járó kórállapot, a herevezeték megcsavarodása. Ennek gyanúja esetén nagyon fontos mielőbb urológushoz fordulni, ugyanis néhány órán belüli, akár műtéttel végzett "visszacsavarással" és ebben a helyzetben való rögzítésével a keringés helyreállítható, ennek hiányában a here elhalása következik be.

Bizonyos sportok, esetleges traumák negatív hatással lehetnek a herék hosszú távú egészségére. Igaz ez? 

A küzdősportok, extrém sportágak még védőfelszerelés mellett is a herék sérülésének veszélyét hordozzák, bár a herezacskóban való elhelyezkedés a trauma elől való kitérésre szabadabb lehetőséget biztosít. Amennyiben akár sérülés, akár daganat miatt az egyik here eltávolítása szükségessé válik, az a here által termelt férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelésének érdemi csökkenését nem eredményezi, de a termékenyítőképesség jelentős romlását okozhatja. A sajnálatos módon egyre fiatalabb életkorban megjelenő daganatok kemoterápiás kezelése is sokszor eredményezi a termékenyítőképesség visszaesését. A későbbi gyermekáldás esélyét növelendő, a spermiumok lefagyasztása is célszerű lehet.

A nőknél nagyon fontos az emlők önvizsgálatát elsajátítani és alkalmazni. Hogyan kell ezt a herék esetében végezni? Mire kell figyelni és mi számít kórosnak? 

A herezacskóban levő herék önvizsgálata a korán felismert daganat mihamarabbi kezelése lehetőségét teremtheti meg. A herén belül észlelhető, többnyire nem fájdalmas, tömött csomó vagy a trauma nélkül megnövő herezacskófél olyan tünet, amely szükségessé teszi, hogy urológushoz forduljunk. A mindennapos tisztálkodás során a herék óvatos megtapintása, hetente egyszer alaposabb áttapintása elegendő lehet a tájék betegségeinek időben való felismeréséhez. A herék elhelyezkedése, könnyen tapintható volta lehetővé teszi a nem hozzáértők számára is a kórállapotok időben történő felismerését. Ugyanakkor a herezacskó tartalmának hirtelen jelentkező fájdalmas, vagy fájdalmatlan és a herében tapintható eltérése indokolja, hogy mihamarabb orvoshoz forduljunk.

 

Kovács-Hain Zsuzsa