Hererák – A felismerésben nagyon fontos a herék önvizsgálata

A nők már tinédzser koruktól kezdve sokat hallanak és tanulnak a mell önvizsgálatáról. A férfiak esetében azonban ez nem így van. Sokan nem tudják, milyen nagy szükség van arra, hogy ismerjék a saját testüket és felismerjék az azzal kapcsolatos változásokat. A here önvizsgálatáról és a heredaganatról Dr. Keszthelyi Attila urológus szakorvossal beszélgettünk.

dr-keszthelyi-attila
    Dr. Keszthelyi Attila urológus szakorvos

Mit kell tudnunk a hererákról? Mely korosztályt érinti leginkább, hogyan ismerhető fel és milyen esélyei vannak a gyógyulásnak?

A daganatos betegségek közül a hererák kiemelt jelentőséggel bír. Már egészen fiatalon, akár 16-18 éves korban is előfordulhat. Nagyobb a kockázat akkor, ha a herék születés után nem szállnak le a herezacskóba. A le nem szállt herében nehéz a daganatot is felismerni, mivel nem lehet kitapintani. A tapintásos vizsgálat az elsődleges, amellyel diagnosztizálható a hererák.

A heredaganat fiatal felnőttkorban az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganattípus. Ezért nagyon fontos az ellene folytatott küzdelem. Kulcsfontosságú az időben történő diagnózis, ugyanis a heredaganat 95%-os biztonsággal gyógyulhat. Abban az esetben, ha a diagnózis pozitív, műtétre kerül sor, majd utána kemoterápiás kezelésre.

Miért fontos a herék önvizsgálata?

Abban az esetben, ha egy férfi már fiatal korban elsajátítja a herék önvizsgálatát, és felméri annak fontosságát, már sokat tesz a rákos megbetegedés megelőzéséért. Amennyiben valaki rendszeres vizsgálatot végez magán, érzékeli a változásokat. Így egyből észreveszi, ha valami eltér az előző állapottól. A páciens tapinthat csomót, de észrevehet herenagyobbodást is. Az önvizsgálat eljárása nagyon egyszerű, lényegében csak át kell tapintani a heréket, így felfedezhető az esetleges változás

Ön hogy tapasztalja a saját praxisában, a férfiak komolyan veszik ezt a problémát, vagy inkább hajlamosabbak elsiklani felette?

Azt látom, hogy egyre tudatosabbak a férfiak, már, ami a szűrővizsgálatokat illeti. Egyre több fiatal is eljön a rendelésekre, nemcsak az idősebbek. Egyre nyitottabbak a téma iránt, és egyre többen vannak tisztában a herevizsgálat fontosságával.

Az iskolákban a kislányoknak segítséget nyújtanak saját testük működésének megismerésével kapcsolatban. A fiúknál azonban ez ritka. Ön szerint szükség lenne az edukálásra?

Igen, az én tapasztalatom is az, hogy a lányok, nők sokkal inkább felkészültek a saját testükkel kapcsolatban, sokkal többször járnak szűrővizsgálatokra is. Ehhez nagyban hozzájárul az, hogy valahogy elfogadottabb téma a menstruáció, a női ciklus, a mell önvizsgálata, mint a férfiak testének működésével kapcsolatos témák. A fiúk keveset tudnak arról, mi hogyan működik a testükben. Ehhez hozzájárul az is, hogy keveset beszélünk erről, a szülők és a pedagógusok is szinte tabuként kezelik a férfitestet. Ez azért javuló tendenciát mutat, régebben rosszabb volt a helyzet ezzel kapcsolatban is. Ma már azért sokkal felkészültebben érkeznek a férfiak a rendelőbe, már nem újdonság számukra. Ez pedig egy kis győzelemnek tekinthető.

 

Kovács-Hain Zsuzsa