Herefájdalom – súlyos probléma is állhat a háttérben

Fiatal férfiak esetében gyakori lehet a here- és lágyéktáji fájdalom. Sokszor az urológus szakorvos nem talál semmilyen szervi problémát a fájdalmak hátterében, előfordulhat azonban, hogy valamilyen súlyos eltérés okozza azokat. Dr. Szalontai Tibor urológus szakorvos, kórházi főorvos volt segítségünkre abban, hogy kicsit többet megtudjunk a herefájdalom okairól.

Mit kell tudnunk a herékről?

A herék a hímivarsejtek termelésének (spermiogenesis) páros szervei. Termo-genetikai okokból a hasüregen kívül, a herezacskóban helyezkednek el (normál működésükhöz a hasűri hőmérséklet magas). Ezen helyzetükben egyrészt bizonyos kóros behatásokra érzékenyebbek, másrészt (ön)vizsgálatra is alkalmasabbak más szerveknél. Ha heveny fájdalom jelentkezik a herékben, az nagyon erős, intenzív lehet, a krónikus fájdalom ezzel szemben nem biztos, hogy folyamatos, és lassan alakul ki.

Mik lehetnek a herefájdalom leggyakoribb okai?

A herefájdalmakat kiváltó okok lehetnek magukból a herékből származók, vagy más szervi kórfolyamatok kisugárzásai. Utóbbiak lehetnek gáti-, lágyéki-, alhasi-, idegi eredetűek. A herefájdalom jellege szerint lehet éles, tompa, szorító, lüktető, intenzitása: lehet enyhe, közepes, erős. Lehet hirtelen kezdődő (akut), fokozatosan kialakuló, lassan erősödő, folyamatos vagy időszakaszos (krónikus).
Lehet egyoldali vagy kétoldali herefájdalomról beszélni. Gyermekkorban vagy fiatal férfikorban gyakoribb, de idősebbeknél is előfordulhat.

Okozhatják különböző sérülések, traumák, amelyek a herék helyzetéből adódnak, bár a különböző behatások elől jelentős kitérési lehetőségük is van. Állhat a háttérben az ondózsinór csavarodása is. Ez vérkeringési (oxigén-és tápanyagellátási) zavarokkal, esetleg here-elhalással (hereinfarktussal) is együtt járhat. A herecsavarodás karcsú, magas férfiaknál a leggyakoribb. A fájdalmakat okozhatják a here vagy a mellékhere különböző gyulladásai is. Ezek általában alsó-húgyúti fertőzésekhez társulnak, közép- és időskorú (vizeletrekedés miatt állandó hólyagkatéterezésre szoruló) férfiaknál fordul elő leginkább. Kapcsolódhatnak a fájdalmak más szervek fájdalmaihoz. A vesegörcsökhöz, gerinceltérésekhez kapcsolódó herefájdalom gyakori. A here fájdalmasságát okozhatják daganatok is, például heredaganatok, vese- és húgyutak daganatai, nyirokcsomók daganatai vagy akár vastagbéldaganatok is. Sokszor az elsődleges heredaganat nem is jár fájdalommal, mely felhívná rá a figyelmet! A prosztata kóros folyamatai is számos alkalommal okoznak herefájdalmakat. Emellett a here-visszértágulat általában a bal oldali herében okozhat húzó, nehézségjellegű fájdalmakat. A háttérben állhat lágyéksérv, vízsérv vagy gerincsérv is.

Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni? Hogyan állítja fel az orvos a diagnózist?

A nyilvánvaló, gyorsan múló, közvetlen okok kivételével a herefájdalom, gyors és megnyugtató oki felderítésére kell törekedni. Gyermeknél és fiatal férfiaknál a herecsavarodást és a heredaganatot a lehető leghamarabb ki kell
zárni, vagy meg kell oldani! Az urológus szakorvos fizikális vizsgálatot, ultrahangot végez, és markereket tartalmazó laboratóriumi vizsgálatokkal biztosítja a diagnózist, és a fenti esetekben a gyors ellátást. A páciens sokat segíthet a nyílt hozzáállással, a fájdalma jellemzőit jól körülírva, a kísérő tüneteket is megemlítve. Ezek mind közelebb visznek a megfelelő diagnózishoz és persze a kezeléshez is.

 

Kovács-Hain Zsuzsa