Férfiproblémák – Négy orvos, négy szakterület

A férfiproblémák igen sokrétűek lehetnek. Amikor gondot okoznak, a háziorvos négyféle szakorvoshoz irányíthat. De vajon mivel foglalkozik pontosan az urológus, az andrológus, a proktológus és az endokrinológus?

1.  Az urológus

Ahogy a neve is mutatja, az urológus (uro – görög; vizelet) a vizelet kiválasztásáért és elvezetéséért felelős szervekkel, azaz a vesével, a vesevezetékkel, a húgyhólyaggal és a húgycsővel foglalkozik, nemcsak a férfiak, hanem a nők esetében is. Férfiaknál ezen kívül szakterülete még a férfi nemi szervek területe is, ide értve a heréket, a mellékheréket, a prosztatát, az ondóvezetéket, az ondóhólyagot, a hímvesszőt és a járulékos nemi mirigyeket. A here fejlődési zavaraival is urológushoz kell fordulni, ahogy a prosztata és a here daganatos megbetegedésivel is, vagy a húgyhólyag-gyulladással, a vesekövességgel és az inkontinenciával.

2.  Az andrológus

Az andrológus csak a férfiak problémáival foglalkozik. A szexuális zavarok, a férfimeddőség, a férfiklimax és a fogamzásgátlás a szakterületei. Ha a szexuális teljesítőképességed megváltozik, hirtelen leromlik, érdemes azonnal felkeresni. Ugyanígy akkor is, ha a gyermekáldás nem következik be rendszeres szexuális élet mellett, egy év alatt sem. Idősebb férfiak is andrológushoz fordulhatnak akkor, ha csökken a férfi nemi hormon a szervezetükben, és ezzel együtt nincs más betegségük, mégis fizikai és akár lelki problémáik vannak.

3.  A proktológus

A proktológus szakorvos a végbél betegségeinek kezelését végzi. Aranyér, végbélgyulladás, jó- és rosszindulatú daganatok feltérképezése, kezelése a szakterülete, emellett a végbél elváltozásait is vizsgálja. Ennek megfelelően nemcsak férfiakat vizsgál és kezel, hanem nőket is, akárcsak az urológus. Az egyre gyakoribb aranyeresség például igen nagy arányban érinti a nőket, sőt a várandós nőket is.

4.  Az endokrinológus

Az endokrinológus a hormonokkal, a belső elválasztású mirigyekkel, azok működésével, betegségeikkel foglalkozik. Szakterülete az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellék-pajzsmirigyek, a mellékvese és a hasnyálmirigy, vagyis a hormontermelő szervek. A hormonális zavarok felderítése és kezelése is az endokrinológus szakorvos feladata, így a férfi nemi működés hormonális oldalának vizsgálata is. Szintén hozzá tartoznak a meddőségi problémák, azok hormonális vizsgálatai.

Bármilyen férfiprobléma is keseríti a mindennapjaid, ne hagyd, hogy elhatalmasodjon, vizsgáltasd meg magad, ha lehet, minél hamarabb. A betegségek ugyanis kellő időben felismerve nagy eséllyel gyógyíthatók, kezelhetők.

 

Tarjáni Rita