Férfiklimax, női változókor - A párkapcsolatot is tönkreteheti

Ó, amikor egy gyermek a kamaszkorba lép, mindenki tapsol örömében, hogy micsoda nagy mérföldkőhöz érkezett. Ez így is van, hiszen ez a hormonális változás olyan folyamatokat indít el, amelyek sok mindent eldöntenek, megváltoztatnak az ember életében. Amikor azonban valaki élete delén a változókorhoz érkezik, mindenki sajnálja picit, és talán az érintett is önmagát, hogy milyen szörnyű, valaminek vége szakadt. A klimax tabu még mindig, pedig férfiakat és nőket is érinti, csak nem ugyanúgy. A párkapcsolatba azonban igencsak beleszól.

A változókor nehéz – mindkét nem számára

A legtöbbször, amikor a klimax szóba kerül, nőkkel hozzuk kapcsolatba a fogalmat. Pedig a férfiak életének ugyanúgy része ez a hormonális változás. Míg a női menopauzával sok területen foglalkoznak, a férfiak legtöbbször egyedül mennek keresztül azokon a nem túl látványos változásokon, amit a férfiklimax jelent. A férfiak a változókorban kötekedőbbé válhatnak, sőt, sokszor az agresszivitás is eluralkodhat rajtuk. Ráadásul ezt apróságok is előhozhatják belőlük mint például a kellemetlen időjárás. Pánikrohamok lehetnek úrrá az érintett férfin, amiket nem tud hová tenni, ettől gyengének érezheti magát, szorongóvá, depresszióssá válhat, emellett merevedési zavarokkal is meg kell küzdenie. Ezt kompenzálni szeretné azzal, hogy a fiatal énjét akarja visszahozni, aki hódított, és minden rendben volt vele az ágyban is. Feladhatja eddigi párkapcsolatát és fiatalabb nők után kezd érdeklődni. Sokan alkoholproblémákkal is küzdenek ebben az időszakban, hiszen a szorongásoldásra ez egy olyan módszer, ami viszonylag könnyen elérhető.

Ezzel szemben a nők tünetei jóval látványosabban jelentkeznek. Általában hőhullámokkal, izzadással köszönt be a klimax, ami rendkívül kellemetlen, a nők többsége szégyelli ezt az állapotot. Ami kevésbé látványos, az a hüvelyszövet sorvadása. Ez megkeserítheti a szexuális életet, pedig a nők libidója ilyenkor sokkal nagyobb lehet, mint életük más szakaszaiban.

Lelki nehézségek

Egy férfi sokszor még magának sem vallja be, hogy az életében bekövetkezett változások, az elhízás, az alvászavarok, a memóriaproblémák, a figyelmetlenség nem holmi külső hatások eredményeként jelentkeznek. Nem a párkapcsolat, a szexuális élet vagy a munkahely gondjai férkőznek az életükbe, hanem ez bizony – ugyanúgy, ahogy a nők esetében is – a klimax jelentkezése. A férfiak hajlamosak ezeket a tüneteket, problémákat másra fogni, és nem szeretnek róluk beszélni senkinek. A nők lelki problémái különböznek a férfiakéitól a menopauza jelentkezését követően. A nők ilyenkor legtöbbször keresik önmagukat, azt élik meg, hogy nem jutottak sehova, a társadalomba nem illenek bele, nem találják a helyüket.

Legtöbbször a férfiak és a nők nem képesek ezt a terhet megosztani, hanem inkább magukba zárkózva próbálnak túllendülni életük egyik legnehezebb időszakán. Természetes, hogy egy párkapcsolatban ezt mindkét fél nagyon nehezen éli meg, tudatosodik bennük, hogy az idő nem állítható meg, az öregedés megindult, és valahol az élet múlandósága is jobban képbe kerül.

A nők talán kissé nehezebben tudják elfogadni ezt, hiszen az ő hormonális változásuk egyet jelent azzal, hogy többé nem szülhetnek gyermeket, a férfiak azonban életük végéig képesek a gyermeknemzésre. Ettől eltekintve mindkét nem ugyanúgy válságként éli meg a klimaxot, hiszen úgy érzik, nincs már a testük felett hatalmuk, sokakat depresszió keríti hatalmába – ezt a férfiak kevésbé hajlandók elismerni.

ferfiklimax-noi-valtozokor-a-parkapcsolatot-is-tonkreteheti2

Klimax és párkapcsolati válság

Sajnos nem elég, hogy a változókor testi és lelki tüneteket okoz, még a párkapcsolatba is negatívan szólhat bele. Hiába kerül a férfi és a nő is szinte ugyanakkor ugyanabba a helyzetbe, mégsem tudják megoldani a felmerülő gondokat, amelyeket a testi változások okozhatnak. A férfiak merevedési problémákkal, a nők hüvelyszárazsággal küzdenek, ami krízist okoz a szexuális életben. Ahhoz, hogy a kudarcot leplezzék, sokat tesznek azért, hogy elkerüljék az együttléteket. Úgy vélik, ezzel a probléma megoldódott, hiszen nem kell szembenézni vele újra és újra. A szex hiánya azonban a párkapcsolat egyik pillérét lövi ki.

A klimax okozta problémákat akár együtt is viselhetnék a pár tagjai, hiszen együtt esnek át ezen a hormonális folyamaton. Sokan azonban nem képesek a párjukkal beszélni erről, nem vállalják fel a vélt gyengeségüket, és ezzel halálra ítélik a párkapcsolatot.

Mit lehet tenni?

A beszélgetés, az intimitás mélyebb megélése nagyon fontos a változókorban. Újra kell értelmezni a kapcsolatot, hiszen most már nem mehet minden ugyanúgy, mint eddig. A szexualitást is át kell fogalmazni, hiszen ha együtt mennek a közös úton, akkor nem kudarcként, hanem közös, megoldandó feladatként élik meg az ágyban történteket. Kommunikációval, kellő humorral túl lehet lendülni ezen, és a kapcsolat középpontjába nem a problémák, hanem a közösen megélt öröm kerül.

 

Tarjáni Rita