Ezért élnek tovább a nők

Sok felmérés, kutatás készült a témában, hiszen sokakat foglalkoztat az a felvetés, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak. Ez a jelenség a világ minden táján, minden néptípusnál megfigyelhető, azaz nemcsak felvetés, hanem igazolt tény. De vajon mi lehet ennek az oka?

Egy 2017-es Eurostat-vizsgálat – amelyet az európai országok közt végeztek – szerint, a nők és férfiak várható élettartama közti különbség Lettországban a legnagyobb és Hollandiában a legkisebb. Magyarország a nyolcadik helyen áll, a maga 6,8 évével. A WHO szerint az egészségben eltöltött évek száma is a nőknél több, egy amerikai nő például akár 70 évet is élhet egészségesen.

Az okok elsősorban a hormonokban és az életmódban keresendők

Vannak olyan elméletek, amelyek a helytelen, egészségtelen életmódban látják ennek a különbségnek az okát. Ezek szerint a probléma ott van, hogy a férfiak hajlamosabbak arra, hogy kevésbé figyelnek önmagukra. Például több férfi dohányzik és fogyaszt alkoholt, mint ahány nő, ráadásul, ha orvosra van szükségük, lehet, hogy későn mennek el, vagy el sem mennek. Ha pedig elmennek vizsgálatra, nem mindig tartják be az orvos utasításait.

Arra is rámutatnak a számok, hogy a férfiak sajnos gyakrabban kerülnek olyan helyzetbe, amely az életükre fenyegetőleg hat, veszélyes, kockázatos. Ugyanakkor gyakrabban is vállalnak kockázatot, mint a nők.

Ennek okai azonban már a hormonok tevékenységében rejlenek. A férfiak szervezetében nagyobb mennyiségben van jelen a tesztoszteron, ami veszélyesebb viselkedésre sarkallhat, ugyanakkor egyes tanulmányok szerint az immunrendszerre is kihat, gyengítheti azt, sőt, növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

Ezzel szemben a nők szervezetében nem a tesztoszteron szintje magasabb, hanem az ösztrogéné. Ez a hormon jótékony hatással van a sejtekre, így kihat az élettartamra is.

Testi és evolúciós okok is állhatnak a háttérben

A férfiak „gyorsabban élnek”. Gyorsabb az anyagcseréjük, a szívük működése is, így persze nagyobb az esélyük bármilyen szívbetegségre. Ellentétben a nőkkel, akiknek szívét védi az ösztrogén – legalábbis az utolsó menstruációig, a menopauza bekövetkeztéig.

Egy baba születése után az anyára és a testére nagy szükség van, hiszen csak az anya segítheti gyermekét a túlélésben, támogatja a fejlődését. A szülés utáni felépülés és a szoptatás képessége az anyai test sajátja. Ez is lehet egyfajta magyarázat arra, hogy a nők egészsége stabilabb.

Vedd a kezedbe az irányítást, és adj magadnak jópár évet helyes életmóddal. Sportolj, mozogj sokat, táplálkozz egészségesen és változatosan, ne fogyassz mértéktelenül alkoholt, ne dohányozz, egyszóval ne rombold a saját egészséged.

 

Ligeti Anna